Înalta Curte va stabili dacă se impune un prag de la care conducerea sub influența drogurilor se pedepsește penal. Vlad Pascu, pe lista beneficiarilor
0Pe 16 septembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili dacă se impune un prag de la care conducerea sub influența drogurilor se pedepsește penal. La fel cum există în acest moment în cazul consumului sub influența alcoolului pragul „de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.
De această situație ar putea să beneficieze mai mulți inculpați. Și Vlad Pascu, tânărul care a accidentat mortal doi tineri în stațiunea 2 Mai, ar putea să scape din arestul preventiv dacă Înalta Curte stabilește acest prag.
Procurorii susțin pentru G4Media.ro că dosarele de ucidere din culpă și conducere sub influența drogurilor ar putea fi grav afectate, fiind în pericol de tergiversare și chiar de prescriere.
Potrivit legii, șoferul prins la volan cu o „îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge” se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă. Sub această limită, este contravenție. În cazul drogurilor nu există un astfel de prag minim pentru incriminare.
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte trebuie să stabilească, pe 16 septembrie 2024, dacă impune un prag silimar și la droguri. Înalta Curte a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov în cadrul unui dosar penal privind conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (articolul 336 din Codul penal).
Ce riscuri ar putea provoca constituirea unui prag la droguri
Există mai multe riscuri pe care le ridică o Eventuala decizie a Înaltei Curți de impunere a unor praguri/valori minime (cut-off values) și la droguri ar putea crea mai multe riscuri
Potrivit răspunsului Parchetului general pentru G4Media.ro, coroborat cu surse judiciare, dacă Înalta Curte va impune un prag pentru incriminarea conducerii sub influența drogurilor, instanța care judecă dosarul lui Vlad Pascu (Judecătoria Mangalia n. red.) va fi nevoită să solicite efectuarea unei expertize medico-legale toxicologice care să stabilească concentrația diferitelor droguri din organismul lui Pascu și „aptitudinea” acestora „de a-i afecta capacitatea de a conduce”.
Iar efectuarea unui astfel de raport de expertiză medico-legală toxicologică de către IML sau alte laboratoare specializate ar putea dura foarte mult. Șoferii drogați ar scăpa din arest și chiar ar putea reveni pe străzi, la volan.
„Intervalul mare de timp (estimat între unu – doi ani) necesar pentru efectuarea unor astfel de expertize, în fiecare dosar având ca obiect infracțiunea prev. de art. 336 alin.2 din Codul penal (conducerea unui vehicul sub altor substanţe – n.r.). Or, în acest interval, starea de pericol pentru siguranța circulației pe drumurile publice va continua să subziste, existând riscul iminent de producere de către același conducător a unor accidente rutiere cu urmări grave”, explică Parchetul generalpentru sursa citată.
Ar exista și riscul prescrierii dosarelor de conducere sub influența drogurilor.
„Durata excesivă de timp impusă de administrarea acestui procedeu probatoriu în cauzele având ca obiect infracțiunea prevăzută de art. 336 alin. 2 din Codul penal (sub influența drogurilor – n.r.), sancționată cu închisoarea de la 1 la 5 ani, va atrage riscul împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, cu consecința încetării proceselor penale și a nesancționării autorilor”, mai arată Parchetul general în răspunsul pentru G4Media.ro.
Mai multe state din UE au limite minime pentru incriminarea conducerii sub influența drogurilor
Comunitatea Declic și Asociația pentru Apărarea Drepturilor în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) solicită introducerea unui astfel de prag pentru incriminarea conducerii sub influența drogurilor.
„Continuăm campania până obținem modificarea legislației și introducerea unor valori cut off de la care să fie incriminat condusul sub influența substanțelor interzise. În lipsa acestor valori clare, persoanele care au luat medicamente antitusive sau antialergice riscă să se aleagă cu dosare penale”, afirmă Declic într-o informare făcută pe 30 iulie 2024.
Șapte state din Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie au limite minime pentru incriminarea conducerii sub influența drogurilor.
„Așa cum pentru alcool sunt prevăzute în legislație limite minime de la care prezența alcoolului în sânge devine infracțiune, dacă consumatorul s-a urcat la volan, ar trebui să existe astfel de limite și în privința substanțelor psihoactive. Șapte state din UE (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Luxembourg și Norvegia – n.r.) și Marea Britanie au aceste limite prevăzute în legislație”, afirma APADOR-CH într-un comunicat emis pe 1 august 2024.
Mai multe persoane ar putea beneficia de efectele introducerii unui asemenea prag.
Potrivit senatorului Robert Cazanciuc, inițiatorul „legii Anastasia”, care prevede doar închisoare cu executare pentru cei care provoacă accidente băuți sau drogați la volan, 20.000 de persoane sunt trimise în faţa instanţelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influenţa drogurilor sau băuturilor alcoolice.