Pe ce s-au bazat avocații lui Vlad Pascu când au cerut arestul la domiciliu: „Este afecţiunea pe care eu tot am evitat să o spun”
0În cadrul unui nou termen al procesului lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat accidentul de la 2 Mai, avocații acestuia au cerut din nou instanței să înlocuiască arestul preventiv cu cel la domiciliu și să permită controale medicale în afara penitenciarului.
Pentru prima dată în acest dosar, avocații au invocat faptul că Vlad Pascu, care a consumat un cocktail de droguri și a provocat moartea a două persoane, are doar un rinichi. La proces au fost prezenți și părinții Robertei, care își plâng fiica de aproape un an, potrivit Stirileprotv.ro
Termenul a început la ora 10 dimineața și a durat puțin peste o oră. Avocații lui Vlad Pascu au solicitat din nou o măsură mai blândă de arest, invocând motive medicale pentru investigații de specialitate.
„Este o persoană care s-a născut cu un singur rinichi. Asta este afecţiunea pe care eu tot am evitat să o spun, nu are niciun tratament. A solicitat anumite controale în afara reţelei penitenciarului, drept conferit de legislaţia romană. Lucru care i-a fost respins”, a declarat Alin Trandafirescu, avocatul lui Vlad Pascu.
Vlad Pascu a fost prezent și el în sala de judecată și le-a spus judecătorilor că își dorește să își ia familia în brațe și să petreacă timp împreună măcar o lună sau două înainte de a primi sentința.
„Copilul nostru nu se mai întoarce acasă, ca să punem să îl strângem şi noi în braţe. Avea vise, avea şi ea speranţe, avea atâtea, era tânără. Îşi dorea şi ea atât de mult pentru ea şi noi pentru ea. E foarte greu”, a spus Livia Dragomir, mama Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu.
Între timp, dosarul pe fond se amână.
Instanţa a dispus pe 21 iunie efectuarea unei expertize medico-legale pentru persoanele vătămate în urma accidentului, la solicitarea avocatului Adrian Cuculis.
Potrivit avocatului, expertiza va fi efectuată la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Bucureşti. În funcţie de concluzia medicilor legişti, ar putea fi schimbată încadrarea juridică în cazul lui Pascu, din vătămare corporală, în vătămare corporală cu circumstanţe agravante.
„Expertiza este o chestiune de normalitate, pentru că avem ..., dacă poţi să spui ceva, din fericire, din tot ce se întâmplă în dosarul ăsta este că trei dintre copiii aceştia au rămas în viaţă. Adică avem trei copii care au rămas în viaţă, dintre care doi sunt cu infirmitate permanentă vizibilă. Sigur că nu putem să pronunţăm o hotărâre şi nu poate instanţa să pronunţe o hotărâre şi să se constate că este infirmitatea permanentă, avem nevoie de o expertiză. Au fost dezbateri inclusiv unde să se facă expertiza asta, dacă să fie la Constanţa, Braşov, Brăila, în Bucureşti. În cele din urmă a rămas în Bucureşti. Eu am certitudinea că, imediat după ce se va face expertiza, şi fac un apel şi către medicii de acolo de la INML, nu neapărat să prioritizeze, că n-ar fi cinstit faţă de celelalte dosare, dar să se aplece asupra dosarelor, să ajungă la zi cu ele în aşa fel încât să avem această expertiză făcută la dosar până în august”, a declarat Adrian Cuculis.
În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.
Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.