În dosarul „Valiza“, Becali l-a înfundat şi pe Piţurcă. Selecţionerul echipei naţionale este la a doua condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza“ FOTO Adevărul
Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza“ FOTO Adevărul

Finanţatorul Stelei, George Becali, a fost condamnat, ieri, de judecătorii Curţii Supreme la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza“, decizia instanţei supreme fiind definitivă. Concret, latifundiarul a primit două pedepse de câte trei ani de închisoare pentru dare de mită şi o pedeapsă de un an pentru fals, dar, potrivit legislaţiei româneşti, cel mai probabil va executa doar trei ani, spun apărătorii acestuia.

„Instanţa supremă nu a făcut reindividualizarea şi contopirea pedepselor lui George Becali, având în vedere că acesta se află deja în închisoare unde execută o pedeapsă de trei ani în dosarul «Schimbul de terenuri». În aceste condiţii, vom cere, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta”, au precizat apărătorii.


Dacă Becali nu cere contopirea pedepsei dată ieri cu cele precedente, acest lucru oricum îl va face instanţa de executare, adică Judecătoria Sectorului 5, pe raza căreia se află penitenciarul. În ambele situaţii însă există posibilitatea ca instanţa să dispună un spor de pedeapsă, dar această decizie rămâne strict la latitudinea judecătorilor.


De asemenea, completul de cinci magistraţi, care a judecat recursul în acest dosar, a mai dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată în prezent sub sechestru.

Adevărata lovitură: suspendarea din Liga Campionilor

Nici ceilalţi inculpaţi în dosar nu au scăpat de condamnări, aceştia însă au primit sentinţe cu suspendare. Astfel, Victor Piţurcă, antrenorul echipei de fotbal a României, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Teia Sponte, la doi ani de închisoare cu suspendare, iar avocata Alina Ciul şi Radu Marino, câte un an şi jumătate cu suspendare.

Condamnarea lui Becali în dosarul „Valiza” poate avea o consecinţă negativă în ceea ce priveşte participarea echipei roş-albastre în cupele europene. UEFA nu va trece cu vederea acest caz, mai ales că Dinu Gheorghe, preşedintele Astrei, a anunţat deja că va acţiona „ca un bun român” şi va înştiinţa forul de la Nyon în legătură cu decizia Curţii de Justiţie. 

Ceea ce a făcut însă Becali, să ofere bani unor jucători pentru a-şi apăra corect şansele, e un caz care va ajunge în premieră pe masa oficialilor de la Zürich. Ofiţerul de presă al UEFA, Thomas Giordano, a găsit totuşi o similitudine: „Ne vom afla într-o contradicţie de soluţii, exact ca în cazul Fenerbahce”.

Mai precis, clubul turc a fost achitat de instanţele sportive din ţara respectivă, în vreme ce conducătorii grupării de pe Bosfor au fost condamnaţi la închisoare de instanţele civile. Şefii lui Fener au acţionat însă în sensul trucării unor partide din campionat, ceea ce e o circumstanţă agravantă. În consecinţă, oficialii UEFA au decis suspendarea clubului turc din competiţiile europene.

Dacă vor fi chemaţi să dea explicaţii la UEFA, conducătorii Stelei s-au gândit deja la o strategie de apărare. Ei vor susţine că Gigi Becali a acţionat în nume propriu, omul de afaceri neavând nici o funcţie oficială la Steaua.

Piţurcă nu renunţă

Pe de altă parte, condamnarea lui Victor Piţurcă la un an cu suspendare nu va fi urmată şi de o demisie automată a selecţionerului.

În statutul Federaţiei nu există niciun paragraf care să prevadă această situaţie, ci doar referiri morale: „Oficialii sunt obligaţi să respecte principiile loialităţii, integrităţii şi sportivităţii”. „Eu cred că Piţurcă va fi destul de mândru încât să-şi dea demisia”, crede Emeric Ienei, însă această variantă este doar „în mâinile” lui Mircea Sandu.

George Becali s-a „spovedit“ la ultimul termen din dosar

La ultimul termen din acest dosar, procurorul de caz a cerut pentru finanţatorul Stelei o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru două infracţiuni de dare de mită, iar pentru Victor Piţurcă, Teia Sponte şi Marino Gheorghe câte doi ani cu suspendare.

Tot atunci, Becali a hotărât să se spovedească în faţa instanţei şi astfel judecătorii au aflat chiar din gura lui, cum a falsificat două contracte de vânzare-cumpărare în speranţa că-şi va recupera cei 1,7 milioane de euro sechestraţi de procurori în dosar.„Eu vin de la puşcărie, dumneavoastră veniţi de acasă, sunteţi odihniţi. Cu tot respectul, nu vă port pică, lăsaţi-mă să vorbesc.

Vreau să fac nişte precizări în legătură cu ce s-a întâmplat până acum“, şi-a început Becali pledoaria în faţa magistraţilor.

Ulterior, a recunoscut parte din faptele de care este acuzat. „Am falsificat datele ca să pot să iau banii de la Parchet, am antedatat cele două contracte de vânzare-cumpărare. Nu are nimeni nicio vină. Eu l-am semnat, eu l-am scris. El (Victor Piţurcă-n.r.) a venit la palat şi i-am zis să semneze ca martor. El a venit, dar nu ştia despre ce este vorba. A semnat repede, că se grăbea. Este vina mea, eu am presimţit ceva şi le-am spus să spună că banii sunt ai lui Gigi Becali şi că sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovaţi pentru ce le-am ordonat eu să facă. Declaraţia de atunci a lui Sponte Teia a fost pentru că aşa i-am spus eu. Teia ştia pentru ce sunt banii, dar nu avea nicio treabă. El trebuia doar să se ducă să dea banii: «Dacă pierd, nu le dai nimic, dacă se câştigă, le dai banii». Teia nu poate fi acuzat“, a mărturisit Becali în faţa magistraţilor.

Finanţatorul Stelei le-a explicat magistraţilor şi de ce a făcut falsul. „Interesul meu era să nu mai existe corupţie în fotbal şi cine merită să fie pe merit (...) Pot să fiu condamnat dar pentru fals şi uz de fals“, a susţinut latifundiarul în faţa completului de judecată.

După care a povestit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în 2006. „Da, am promis 5.000, 10.000 pentru meci egal şi 10.000 pentru victorie. În ce condiţii? În 2000, când am intrat în fotbal, am zis: «De azi înainte nu se mai fac blaturi, nu se mai fac aranjamente cu arbitri. În 2003, am devenit oficial cu acte - în 2000 eram doar finanţator -, am ajuns proprietar, patron la clubul Steaua.

În 2006 mai erau patru etape. Rapidul parcă era înainte. Dau un telefon şi îi spun lui Horoba: «Nea Ioane, jucaţi cu Rapidul, vreau să dau şi eu o primă la jucători. El vorbeşte cu nea Jean. Nea Jean era blătuitorul blătuitorilor. La vremea aia, patronii erau stăpâni şi jucătorii semi-sclavi. Am urmărit autocarul şi când erau la masă am mers la ei. Nu am umblat cu sacoşa cu bani, am fost şi am vorbit cu ei. Eu din fugă le-am spus că pentru egal dau 5.000 şi pentru victorie dau 10.000. Eu am plecat după discuţia cu Horoba, pentru că mi s-a părut ciudat să refuze oferta. Aranjmentele erau făcute cu Jean Pădureanu, în opinia mea. La restaurantul Perla m-am adresat direct jucătorilor echipei. Oricum, n-a putut să facă blaturi până la capăt, că următorul meci a fost cu Farul şi l-a pierdut“, a mai declarat Becali.

După ce şi-a încheiat declaraţiile, Becali s-a retras într-un colţ al sălii de judecată, şi-a scos cartea de rugăciuni şi a început să citească.

Dosarul „Valiza“

Procurorii îl acuză pe Becali că în 2006 le-ar fi oferit jucătorilor Gloriei Bistriţa câte 5.000 de euro în cazul unui egal, respectiv câte 10.000 de euro în pentru o victorie într-un meci pe care urmau să-l dispute cu Rapid.

Anchetatorii mai susţin că, în mai 2008, latifundiarul ar fi încercat să-i stimuleze cu 1,7 milioane de euro şi pe jucătorii de la Universitatea Cluj pentru ca aceştia să câştige meciul cu CFR Cluj de care depindea deciderea campioanei României la fotbal.

Potrivit procurorilor, pentru a ascunde corupţia şi sumele de bani oferite ilegal, Becali ar fi cerut să fie întocmite mai multe contracte false. În acest dosar, finanţatorul Stelei a fost trimis în judecată în decembrie 2008, iar pe 17 aprilie 2013, completul de trei judecători al Curţii Supreme care a judecat procesul pe fond a decis achitarea lui. În plus, instanţa le-a cerut anchetatorilor să-i restituie omului de afaceri suma de 1,7 milioane de euro, bani puşi de procurori sub sechestru.

Cei şase inculpaţi şi acuzaţiile care li se aduc

- George Becali, finanţatorul Stelei – acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri

 - Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al F.C. Steaua Bucureşti – acuzat de complicitate la dare de mită

 - Alina Florentina Ciul, avocat în cadrul Baroului Bucureşti – acuzată de favorizare a infractorului

- Victor Piţurcă, antrenor al echipei naţionale de fotbal – acuzat de favorizarea infractorului

- Radu Marino – acuzat de favorizarea infractorului

-Raul Volcinschi – acuzat de favorizarea infractorului, actualmente decedat

În 1981, Piţurcă a stat 25 de zile în arest

Selecţionerul a avut probleme cu legea şi acum mai bine de 30 de ani. El a fost arestat la 16 decembrie 1981, după ce a fost prins jucând barbut, în compania unor prieteni de zaruri. Miliţienii l-au săltat direct şi l-au dus în arest, unde Piţi a stat 25 de zile, fiind scos la intervenţiile lui Valentin Bărbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceauşescu. Acesta l-a trimis pe Piţurcă la „reeducare” la FC Olt, unde antrenor era durul Florin Halagian. „Eu am insistat pentru Piţi. Atunci pedeapsa era clară pentru barbut: 6 luni cu executare. Piţi şi-a ispăşit-o însă stând cu noi în cantonament”, a povestit peste ani Halagian. Piţurcă a scăpat atunci de cazier, singura daună suferită fiind aceea că a fost ras în cap de miliţieni.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite