Becali, condamnat într-un caz care are legătură cu fotbalul. Ce riscă Steaua după “Valiza”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii Stelei nu mai prea au motive de bucurie. În ultima perioadă, veştile proate vin pe bandă rulantă. FOTO: Răzvna Păsărică
Jucătorii Stelei nu mai prea au motive de bucurie. În ultima perioadă, veştile proate vin pe bandă rulantă. FOTO: Răzvna Păsărică

După cinci ani de la debutul procesului în celebrul caz “Valiza”, Gigi Becali, finanţatorul Stelei, a fost condamnat astăzi la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri.

Falsul în înscrisuri a fost recunoscut abia recent de către Becali, în faţa judecătorilor. Cazul “Valiza” a pornit practic de la o tentativă de premiere a unor jucători adverşi. Tentativă asimilată însă cu corupţia de către forurile de judecată. 

PE PLAN EXTERN 

UEFA decide. Pe Porto a iertat-o

În ultimii ani, în fotbalul european au existat mai multe cazuri asemănătoare cu cel al Stelei. Cele mai mari similitudini sunt cu cel al lui FC Porto, deşi speţa e diferită.  

În vara lui 2008, la scurt timp după ce-a ieşit campioană, oficialii grupării din Porto au primit o condamnare pentru corupţie, în urma unor fapte din sezonul 2003-2004, aşa-numitul caz al „fluierului de aur”. Mai mulţi arbitri ar fi fost mituiţi de către oficialii lui Porto, în acel sezon, pentru a aranja rezultatul unor meciuri. "Fluieraşii" erau corupţi cu vacanţe de lux şi cu serviciile unor prostituate, pentru a influenţa rezultatul unor meciuri în favoarea lui Porto. A existat chiar şi autodenunţul unui arbitru. 

Cazul aduce cu cel al Stelei, dar seamănă totuşi, mult mai mult, cu cel pentru care FC Argeş a fost retrogradată. 

UEFA are o politică de toleranţă zero faţă de corupţie şi e de aşteptat să deschidă o anchetă în zilele următoare. 

La fel a făcut-o şi în 2008, cu Porto, pe care a exclus-o iniţial din Liga Campionilor, după sentinţa dată de forurile de judecată portugheze. Gruparea lui Jorge Costa a depus însă apel, apoi UEFA şi-a îndulcit poziţia şi le-a dat undă verde celor de la Porto să participe în cupe. Care au ajuns până în sferturi în acel sezon.

Din postura de campioană a României, Steaua este calificată în turul al II-lea preliminar al Ligii Campionilor şi ar urma să joace primul meci pe 16 sau 17 iulie. Drept urmare, UEFA trebuie să anunţe o poziţie oficială în acest caz, cât mai repede. 

PE PLAN INTERN 

Dragomir: "Steaua nu riscă nimic" 

Pe plan intern, Steaua nu riscă însă nimic, pentru că, potrivit regulamentelor în vigoare în momentul infraţiunii, premierea nu era sancţionabilă de către forurile sportive. Regulamentul a fost ulterior schimbat, în 2010, moment în care Becali nici nu mai figura oficial în rândul oficialilor Stelei. Tot din cauza circului făcut de finanţatorul stelist. 

Astăzi, într-o conferinţă de presă, Mitică Dragomir, preşedintele LPF, a anunţat că Steaua nu va avea probleme pe plan intern. "Din punct de vedere al regulamentelor sportive româneşti, Steaua nu păţeşte nimic. Ca să fie foarte clar. Din punct de vedere al regulamentelor sportive, FRF, FIFA, UEFA, pentru noi e caz încheiat. A fost judecat o dată. După vechiul regulament cazul a rămas la comisiile Ligii să se decidă după ce se termină dosarul penal. Iar în regulamentul vechi, care trebuie să se aplice, scrie că au trecut cei cinci ani", a declarat Dragomir. 

După-amiază, după aflarea verdictului în cazul "Valiza", Catălin Ciubotă, avocatul LPF, a venit cu lămuri în acest caz, deşi juristul a ţinut să specifice că opinia sa este una pur personală. 

În 2007-2008 a fost anchetat sub aspect disciplinar acest caz. S-au pronunţat două hotărâri executorii şi neapelabile la TAS. Direct aplicabil la acest caz este regulamentul din 2007-2008, care prevedea un altfel de regim disciplinar pentru articolul 60, cel legat de corupţie. Rămâne de văzut în ce măsură organele abilitate, LPF şi FRF, cred că se poate rejudeca acest caz. Legea se aplică însă doar pentru viitor”, a spus Ciubotă, la Digi Sport. 

Steaua a fost penalizată pe 4 iunie 2008 cu şapte puncte de către Comisia de Disciplină a FRF, sancţiune menţinută apoi şi la Comisia de Apel. “Roş-albaştrii” încheiaseră acel sezon cu 75 de puncte, unul mai puţin decât CFR Cluj. După deciziile instanţelor sportive, Steaua a rămas în statistici cu 68 de puncte, dar tot pe poziţia secundă în clasament.

VALIZA DE 1,7 MILIOANE

Pe 7 mai 2008, în ultima etapă a sezonului, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor o valiză cu 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali. Suma ar fi trebuit să ajungă la fotbaliştii de la "U" Cluj, care jucau în ultima etapă cu rivala CFR. În cazul în care "U" Cluj obţinea cel puţin un egal, ar fi trimis titlul în Ghencea. CFR a câştigat însă cu 1-0. 

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Tot în cazul “Valiza”, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată sub sechestru în acest moment, iar selecţionerul Victor Piţurcă a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite