Video Cum se apără polițiștii acuzați că au folosit „scuturi umane”. Impactul violent al mașinii furate de „Dracula”, în imagini
0Momentul impactului violent produs pe o șosea din Sibiu de tânărul drogat care furase o mașină a fost surprins în imagini de camera de bord a unui autoturism oprit în trafic de polițiști. Accidentul a stârnit controverse, iar apariția înregistrării a fost urmată de noi explicații ale autorităților.
Acțiunea de oprire în trafic, pe o șosea din Sibiu (DN 1), a unui tânăr de 19 ani, care a condus fără permis și sub influența substanțelor interzise, a stârnit controverse. Unii șoferi au reclamat faptul că ar fi fost folosiți ca „scuturi umane” de către polițiști, mașinile lor fiind oprite pe drum, pentru a bloca autoturismul condus de șoferul de 19 ani.
Momentul accidentului, surprins în imagini
Șase maşini, printre care și cea furată, și două autospeciale ale Poliției, au fost avariate, de tânărul fugar, dar, susțin martorii evenimentului, accidentul putea fi mult mai grav. Imaginile cu impactul de pe Drumul Național 1 au fost surprinse de o cameră de bord, aflată într-una dintre mașinile oprite de polițiștii care încercau să organizeze un baraj.
Ele au fost publicate de cotidianul local Turnul Sfatului (video), iar apariția lor în mediul on-line a fost urmată de noi explicații prezentate de Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu.
În filmarea de circa 40 de secunde este surprinsă coloana de mașini oprită pe ambele benzi ale drumului național și un polițist aflat pe marginea drumului, cu un dispozitiv spike, în mâini.
Imediat, autoturismul condus de elvețian intră cu viteză printre cele două rânduri și izbește violent mai multe mașini, în timp ce doi polițiști aflați pe carosabil reușesc să se ferească din calea lui.
„Faptul cǎ aceste imagini au apărut în spațiul public este foarte bine, pentru că ne dau posibilitatea să explicăm în detaliu modul de intervenție al polițiștilor, într-o situație derulată cu rapiditate și cu un grad de pericol crescut. Aceste imagini arată clar ce am afirmat, încă de la început, respectiv faptul că polițiștii nu au realizat ,,un scut uman”, nu polițiștii au oprit mașinile, ci soferii au oprit, în dinamica și complexitatea evenimentului”, a transmis IPJ Sibiu
Procedurile de lucru au fost respectate de către polițiști, susțin reprezentanții inspectoratului.
IPJ Sibiu: „Șoferii au oprit din proprie inițiativă”
Potrivit IPJ Sibiu, deplasarea polițiștilor în spatele coloanei a fost realizată pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic, pentru a evita o posibilă coliziune între autoturismul urmărit și celelalte mașini, însă timpul scurt nu a mai permis montarea dispozitivului spike, aspect care se vede foarte clar în imagini, susțin polițiștii.
„Timpul a fost extrem de scurt, vorbim aici despre câteva secunde, iar polițiștii, în dinamică, chiar au renunțat la a mai arunca dispozitivul, când au observat mașina urmărită, întrucât pericolul ar fi crescut exponențial, dacă îl mai aruncau pe șosea, riscau ricoșarea mult mai puternică în mașinile care staționau, iar urmările ar fi putut fi, într-un grad mare de probabilitate, tragice. De asemenea, subliniem faptul că imaginile ne arată clar cǎ șoferii au oprit mașinile din proprie inițiativă, spontan, în niciun caz la solicitarea polițiștilor, aceștia fiind în plină acțiune de a ajunge în spatele coloanei, cu intenția de a proteja participanții la trafic și de a opri autoturismul urmărit. Iar faptul că aceste mașini erau mai departe de cele care se aflau mult mai aproape de sensul giratoriu, întărește ceea ce am declarat vis-a-vis de fluxul continuu spre municipiul Sibiu al autoturismelor”, a informat IPJ Sibiu.
După producerea accidentului din 21 octombrie, unii șoferi păgubiți au arătat însă că poliţiştii i-au oprit pe drum pentru a bloca accesul tânărului elveţian, în condiţiile în care aveau şi dispozitive spike și că le-a pus viaţa în pericol, cu atât mai mult cu cât autorul infracțiunii ar fi fost sub influența drogurilor.
Andrei Ghica, unul dintre șoferi a reclamat pe rețelele de socializare că mașina sa a fost folosită ca obstacol.
„Nu am fost trași pe dreapta. Am fost opriți pe benzi, efectiv pe benzi, unii pe banda întâi, alții pe banda a doua, în funcție de cum veneam. Nu ne-a spus nimic nimeni. Cei doi agenți de poliție nu ne-au spus nimic, pentru că ei înțeleg că aveau treabă și s-au dus în spate cu o servietă, dar pe noi ne-au lăsat. Nu știu: «du-te mai la dreapta că o să mori» sau «du-te mai la dreapta, că e genocid ce se întâmplă aici», pentru că un om drogat, nu mai contează cum, a intrat cu 150/h sau cât avea”, declara șoferul. Relatarea acestuia a stârnit un val de controverse pe rețelele de socializare, în timp ce autoritățile au încercat să explice că polițiștii au urmat procedurile impuse de astfel de situații.
În urma accidentului, elveţianul de 19 ani a fost prins şi trimis în arest preventiv. Se afla sub influența drogurilor și le-ar fi spus polițiștilor că este un stră-strănepot al lui Dracula și venise în România pentru a-și cunoaște originile, voind să „îl viziteze pe contele Dracula şi să-i ceară o favoare”.