Foto Imagini spectaculoase cu noua polată din Clisura Dunării. Construcția uriașă a eliminat riscul prăbușirii stâncilor pe șosea

0
Publicat:

După aproape doi ani de începerea lucrărilor la polata construită pe șoseaua care traversează Clisura Dunării, suprastructura acesteia a fost finalizată. Construcția este încă în șantier, dar riscul produs de căderile de pietre a fost eliminat.

Noua polată din Clisura Dunării. Foto: DRDP Timișoara.
Noua polată din Clisura Dunării. Foto: DRDP Timișoara.

Prăbușirea unor stânci și căderile de pe pietre frecvente de pe șoseaua care traversează Clisura Dunării, Drumul Național 57 Baziaș - Orșova, au impus în anul 2023 construcția unei polate (tunel la zid), de peste 100 de metri, pe malul Dunării, la Berzasca (județul Caraș-Severin).

Polata din Clisura Dunării, acoperită complet

Șantierul a fost deschis în vara anului 2023 pe un segment de 200 de metri, iar până în prezent a fost finalizată suprastructura polatei, eliminându-se astfel riscul prăbușirii stâncilor pe carosabil.

În perioada următoare, carosabilul va fi refăcut, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, care a publicat imagini cu noua polată.

„Lucrările la structura de retenție de tip polată de pe DN 57, la Clisura Dunării, în zona localității Cozla, comuna Berzasca, au avansat. A fost finalizată suprastructura și se lucrează la umplutura de pământ care are rolul de a atenua și dirija în afara părții carosabile eventualele căderi de roci de pe versant. După finalizarea structurii polatei și amenajarea corespunzătoare cu pământ deasupra ei, se va reface structura rutieră. Polata are o lungime de 110 metri, la care se adaugă un sistem de ziduri de retenție pentru protecție suplimentară până la o lungime de peste 200 metri”, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

În ultimii ani, mai multe căderi stânci s-au prăbușit și pietre desprinse din versant au ajuns pe șoseaua dintre Baziaș și Orșova (DN 57), de 140 de kilometri, una dintre rutele turistice populare din Banatul Montan, datorită spectaculoaselor peisaje din Defileul Dunării. În ianuarie 2023, la Berzasca, o fostă localitate minieră de pe malul Dunării, șoseaua a fost blocată complet după prăbușirea unor roci de mari dimensiuni. Deși acestea au fost îndepărtate, riscul nu a fost îndepărtat decât recent, odată cu construcția polatei de beton armat pe o lungime de peste 100 de metri. Lucrările de pe DN 57 au început în vara anului 2023, iar finalizarea lor este așteptată în 2024

„Polata este o structură din grinzi de beton armat ce se execută pe o lungime de 110 metri, la care se adaugă un sistem de ziduri de retenție pentru protecție suplimentară. Rolul polatei este de a proteja participanții la trafic de căderile accidentale de rocă de pe versantul adiacent (aproximativ 100 metri înălțime)”, informează DRDP Timișoara.

Șoseaua care leagă locurile de trecere ale armatelor romane

Șoseaua Baziaș - Orșova (DN 57) din sud vestul României însoțește pe aproape 140 de kilometri Dunărea, prin cea mai spectaculoasă porțiune a sa, Clisura Dunării (județele Caraș-Severin și Mehedinți). Vechiul drum de pe malul Dunării leagă cele două locuri prin care armatele împăratului Traian au pătruns în Dacia în primii ani ai secolului al doilea.

Pe actualul teritoriu al României, rutele folosite de armatele romane pentru a avansa în Dacia începeau de la Dunăre, una din dreptul localității Baziaș (Caraș-Severin), unde fusese înființat castrul Lederata, iar cealaltă din Orșova (Mehedinți), anticul oraș Dierna. Pe aici, armatele romane au trecut Dunărea în Dacia pe poduri construite din vase, potrivit istoricilor. Clisura Dunării este un loc istoric al României, dar se distinge și prin relieful ei spectaculos, dominat de apele fluviului Dunărea.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite