Greu cu Bac-ul pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instruiţi să folosească calculatorul (Foto Arhivă)
Instruiţi să folosească calculatorul (Foto Arhivă)

Din acest an, la examenul de absolvire a liceului tinerii trebuie să treacă de un test prin care să arate că ştiu să folosească Internetul şi computerul. O simulare a probei pe calculator s-a desfăşurat ieri în liceele din ţară. Elevii au participat prin tragere la sorţi, pentru că nu au fost suficiente calculatoare. Ei au reclamat organizarea haotică şi subiectele grele.

Simularea a început în jurul orei 13.00. Elevii s-au aşezat în faţa calculatoarelor din sălile de examen, profesorul supraveghetor le-a împărţit foile care descriau subiectele, iar examenul a început. Liceenii au avut la dipoziţie o oră şi jumătate pentru a demonstra că ştiu să se conecteze la internet, că pot crea un document, că ştiu cum se face un link şi că pot folosi editorul de texte.

VEZI AICI FOTOGALERIE

Citiţi şi:

Şpaga nu ştie de criză: 100 de euro, preţul promovării unui examen de facultate

Liceenii din satele din Timiş au fost relaxaţi la simularea probei de informatică

Constanţa: Problemele tehnice de la BAC i-au demoralizat pe elevi

Elevii nu sunt speriaţi de simularea la Bacalaureat

Slatina: 700 de elevi olteni, voluntari la simularea BAC-ului

Proba practică a fost introdusă de anul acesta în examenul de absolvire pentru a-i obliga pe liceenii care termină clasa a XII-a să aibă cunoştinţe minime de utilizare a computerului. Fără aceste competenţe nu se pot descurca nici la facultate şi nici la locul de muncă.

VIDEO / Revolta studenţilor împotriva spăgii din sesiuni: „Nu trageţi, domn' profesor, sunt eu Şpăgărică!"

Formulă sociologică la selectarea elevilor

Chiar dacă Ministerul Educaţiei a recomandat ca toţi elevii să ia parte la simulare, şcolile au fost nevoite să facă o selecţie pentru că nu au avut calculatoare. „Noi am hotărât să participe atâţia elevi câte calculatoare avem. Din fiecare clasă am selectat cinci elevi. În total, avem 40 de calculatoare", a declarat Mugurel Popescu, directorul de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai" din Bucureşti.

La Colegiul Naţional „Ion Creangă", profesorii au folosit o formulă „sociologică" pentru selectarea elevilor. „Sunt cam opt elevi din fiecare clasă. În prima serie, i-am ales din patru în patru în ordinea din cataloage. În seria a doua i-am lăsat să intre după cum vor ei", a spus Anda Barbu, director adjunct la „Ion Creangă".

Mulţi dintre elevii lăsaţi pe dinafară la simularea de ieri s-au arătat nemulţumiţi. „Noi am fi vrut cu toţii să participăm, dar ne-au spus că sunt doar 40 de calculatoare", a spus Cristina Brânzoi, elevă în clasa a XII -a la „Gheorghe Şincai" din Bucureşti.

Nicoleta Mariana Turică, elevă în clasa a XII-a la un liceu din Sibiu, a declarat: „Ştiam că simularea se va face doar astăzi (miercuri - n.r.), iar cei care vor participa vor fi aleşi prin tragere la sorţi. Fiind vorba de o probă nouă, la care vor fi testaţi cu toţii, ar fi bine ca toţi să participăm şi la simulare".

Pentru că şcolile din Sibiu nu au însă suficiente calculatoare pentru toţi cei care ar trebui să participe la evaluare, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au decis ca simularea să fie organizată în două serii, de la orele 13.00, respectiv 15.30. Cu toate acestea, nici aşa nu au putut participa toţi elevii.

„Fiecare şcoală are între două şi patru reţele de calculatore, iar fiecare reţea poate avea până la 25 de calculatoare. Pentru că nu sunt suficiente, am decis gruparea elevilor în două serii. Cei care nu au apucat să îşi testeze abilităţile, vor putea să o facă în zilele următoare", a decis Constantin Gorun, inspector şcolar general. 

Profesorii: „Examenul este prost conceput"

La câteva minute de la începerea simulării a apărut prima surpriză. Serverul de la Ministerul Educaţiei s-a blocat din cauza traficului, astfel că mulţi dintre elevi nu au apucat să descarce subiectele pe care le aveau de rezolvat.

Profesorii pun la îndoială faptul că testul pe calculator, denumit pompos „probă  de competenţă digitală", care va avea loc la sfârşitul lunii februarie, se va desfăşura altfel.

„Site-ul a mers greu şi timp de 15 minute s-a blocat, chiar în momentul în care elevii trebuiau să descarce subiectele. Acum a fost simulare, dar dacă era bacalaureatul, elevii nu reauşeau să-şi descarce subiectele. Examenul este prost conceput şi foarte complicat", a spus Păuniţa Vlădăianu, director adjunct la Colegiul UCECOM „Spiru Haret" din Capitală.

Elevii: „A fost greu şi ilogic"

Liceenii care au luat parte la examen l-au catalogat drept dificil şi haotic. „A fost greu şi ilogic. Am avut mai multe probleme practice şi trebuia să creăm şi două link-uri. A fost obositor, spre deosebire de simularea pe care am dat-o în decembrie şi care mi s-a părut mult mai logică", a spus Alina Dobre, elevă în clasa a XII-a E la Colegiul economic „Virgil Madgearu" din Capitală.

Colega acesteia, Alexandra Avramescu, a spus: „Testul a fost haotic. E bine totuşi că am văzut cum se dă şi ce ni se cere pentru proba de la bacalaureat".

Simularea le-a dat bătăi de cap şi elevilor de la Grupul Şcolar Agricol din comuna doljeană Cârcea. „Toată lumea cred că a văzut măcar o dată ce e ăla internet, dar să nu mă pună să îi spun de tabele şi prezentări în PowerPoint, că nu ştiu cu ce se mănâncă", a spus Mădălina Zamfirescu.

Răzvan Lungu, elev în clasa a XII-a la Grupul Şcolar Industrial „Letea" din Bacău, spune că nu are calculator acasă. „Doar la şcoală am avut posibilitatea să învăţ noţiunile de bază şi să navighez pe internet. Nu mă pot compara cu alţi colegi de-ai mei care au computer acasă, dar nici novice nu sunt", a afirmat el.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, examenul de ieri s-a desfăşurat în 1.461 de centre din toată ţara. ; Au colaborat Cristina Ghenea, Lili Adochiţei

Surpriză

În timpul simulării de ieri, serverul Ministerului Educaţiei s-a blocat timp de 15 minute. Mulţi elevi nu au putu descărca subiectele pe care le aveau de rezolvat. Profesorii se tem că şi la examenul propriu-zis se va întâmpla la fel.

Cum s-a dat Bac-ul anul trecut

Până anul trecut, absolvenţii de clasa a XII-a dădeau Bac-ul imediat după terminarea anului şcolar. Examenul consta în două probe practice şi trei probe scrise, în funcţie de profilul urmat.

Examenul de bacalaureat s-a schimbat în septembrie anul trecut, când Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Potrivit documentului, începând cu anul şcolar 2009-2010, Bac-ul constă în susţinerea a două tipuri de probe: trei evaluări orale şi practice pe parcursul anului şcolar şi trei evaluări scrise după încheierea anului şcolar.

Probele de competenţe digitale şi cele de limbi străine, care se susţin în timpul anului şcolar, pot fi echivalate cu examene pentru care elevii au obţinut certificate de la alte companii.

"Examenul a fost obositor, spre deosebire de simularea, pe care am dat-o în decembrie şi care mi s-a părut mult mai logică. "
 Alina Dobre
elevă în clasa a XII-a

"Ne-au dat anumite aplicaţii pe care nu le ştiam. Examenul a durat mult şi n-a fost deloc structurat. A fost dificil şi inutil. "
Alexandru Tănase
elev clasa a XII-a

Calendar Bacalaureat 2010

Calendar Bacalaureat 2010
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite