Fugarul Cristian Rizea, fost parlamentar, afaceri cu un personaj controversat | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură
FOTO: Captură

Cristian Rizea, fostul deputat PSD care a fugit în Chişinău în urma unei condamnări definitive în România, a fost surprins în timp ce primea bani de la Vladimir Mardar (Tataroi), vizat într-un dosar penal de crimă organizată. Rizea a explicat, pentru Main News, că banii ar fi fost pentru tranzacţionarea unor criptomonede şi a făcut o acuzaţie bizară: recent, ar fi fost ţinta unui atac coordonat chiar de cel care i-a dat banii.

Cristian Rizea a fost filmat în timp ce lua bani de la Vladimir Mardar, un personaj al cărui nume a fost legat de contrabanda de ţigări pe ruta Republica Moldova-România, acesta fiind cunoscut în lumea interlopă drept „Vova” sau „Tataroi”. 

Imaginile au fost publicate la începutul lunii pe canalul YouTube „Dreptul la Dreptate”, deţinut de Pavel Grigorciuc din Chişinău, un activist civic care arată faptul că politicianul se grăbeşte să ia banii şi îi pune în geantă fără să-i numere, de parcă ar încerca să-i ascundă, precizând că acest comportament denotă că „banii nu sunt daţi pentru o afacere legală sau pentru întoarcerea unei datorii”, potrivit Main News.

Cum explică fostul parlamentar

Cristian Rizea a explicat că banii erau destinaţi unor tranzacţii cu criptomonede şi a menţionat că a fost singura dată când l-a văzut pe Mardar.

„Da, pentru bitcoin (erau banii – n.red.). Eu mă ocup cu criptomonede, din asta trăiesc, cumpărare şi vânzare de criptomonedă”, a declarat Rizea, pentru publicaţia citată. 

Fostul parlamentar a punctat că fusese pus în legătură cu Mardar de o cunoştinţă.  „Mi-a zis te duci şi te întâlneşti cu un cunoscut de-al meu şi iei bani de la el. Nu ştiam cu cine (mă întâlnesc – n.red.), atunci a fost prima şi ultima oară când l-am văzut pe acest individ. După am aflat. De fapt, eu cred că a fost un motiv ca el să mă cunoască pe mine şi să încerce să se apropie de mine”, a explicat Rizea, care a precizat că ar fi vorba despre o acţiune de manipulare.

Mai mult, Rizea ar fi depus şi o plângere la DIICOT după ce casa lui din Republica Moldova ar fi fost atacată cu cockteiluri Molotov şi acuză că printre cei implicaţi ar fi fost chiar Vladimir Mardar, cel care i-ar fi dat teancul de bani. 

Fugarul Cristian Rizea face afaceri cu un personaj controversat

Cine este Vladimir Mardar

Potrivit Main News, Mardar a fost judecat pentru contrabandă cu ţigări, fiind acuzat de procurorii din Republica Moldova că a organizat transporturi peste frontiera vamală a Republicii Moldova cu România. În februarie 2014, a fost găsit nevinovat de judecători, aceştia concluzionând că acuzarea a motivat învinuirea sa „doar pe nişte presupuneri, care nu s-au confirmat prin nicio probă obiectivă sau subiectivă, utilă, veridică şi care ar corobora cu alte probe”.

În 2020, vameşii din Republica Moldova au descoperit peste 1,5 milioane de euro într-un TIR care intrase din România, sumă ce nu a fost depistată de lucrătorii vamali români. La acea vreme, presa din ţara vecină relata că banii aparţin grupărilor care se ocupă cu traficul ilegal de ţigări, destinaţia finală a banilor fiind chiar Vladimir Mardar, conform G4Media.

FOTO Captură G4 Media

Rizea, condamnare definitivă în România

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Instanţa a stabilit şi că Rizea trebuie să plătească suma de 300.000 de euro, relatează sursa citată. 

Fugarul a fost găsit în Republica Moldova, sub numele de Mihai Cristian Luigi, şi a fost reţinut în luna noiembrie a anului trecut, moment în care autorităţile de la Bucureşti au început procedurile de extrădare. Ulterior, Rizea a fost pus în libertate, iar în prezent pare să ducă un stil de viaţă opulent, conform imaginilor publicate pe reţelele sociale. Rizea a fost trimis în judecată şi de Procuratura din Republica Moldova, acuzat că ar fi obţinut fraudulos cetăţenia Republicii Moldova, retrasă în noiembrie 2020, printr-un decret semnat de preşedintele de la acea vreme, Igor Dodon. Atât procesul de extrădare, cât şi cel privind obţinerea cetăţeniei sunt în desfăşurare. 

Cristian Rizea FOTO Instagram
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite