Fraudă bancară de 22 de milioane de euro cauzată şi cu ajutorul unor oficiali din Ministerul Economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sediul DIICOT vor fi aduse 100 de persoane pentru a fi audiate FOTO Mediafax
La sediul DIICOT vor fi aduse 100 de persoane pentru a fi audiate FOTO Mediafax

Ofiţeri ai Inspectoratului General de Poliţie al României (IGPR) efectuează joi dimineaţă peste 50 de descinderi la locuinţele unor directori de bănci comerciale din Bucureşti şi Călăraşi, dar şi la sediile societăţilor acestora. Bancherii sunt suspectaţi că ar fi adus statului un prejudiciu de 22 de milioane de euro prin acordarea ilegală de credite.

Învinuiţii sunt acuzaţi că ar fi obţinut ilegal de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului  de Afaceri, cu ajutorul unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii de utilaje, conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).  Liderii grupării se foloseau de societăţile comerciale controlate pentru finalizarea acestor tranzacţii.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, vicepreşedintele unei unităţi bancare, Claudiu Alexandru Duca – Cercel, angajaţi ai Ministerului Economiei, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, dar şi de şeful oficiului ARGUS, Dragoş Florian Diaconescu. 

„Procurorii DIICOT au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu”, se arată în comunicatul emis de DIICOT. 

Potrivit sursei citate, în perioada 2010 – 2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au obţinut beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Valoarea totală a prejudiciului a fost estimată la suma de 22 de milioane de euro.

La sediul DIICOT vor fi aduse 100 de persoane pentru a fi audiate.  Claudiu Alexandru Duca – Cercel şi unul dintre angajaţii Ministerului Economiei nu au fost găsiţi la domiciliu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite