Fratele lui Nicu Gheară şi alte 15 persoane, arestate preventiv. Bani, laptopuri, muniţie şi bijuterii găsite în urma percheziţiilor
0Magistraţii Tribunalul Bucureşti au admis, vineri, cererea procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) prin care au cerut arestarea preventivă a mai multor persoane implicate în dosarul falsificatorilor de carduri. Fratele lui Nicu Gheară, Constantin Gheară, a primit mandat de aretsrae preventivă pentru 29 de zile.
UPDATE 20.30 Tribunalul Bucureşti a decis, vineri seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Tică Gheară, fratele lui Nicu Gheară, şi a altor 15 inculpaţi din dosarul falsificatorilor de carduri.
UPDATE 15.00 În urma celor 84 de percheziţii domiciliare efectuate de anchetatori în România, au fost ridicate înscrisuri, bunuri şi valori folosite de suspecţi la comiterea infracţiunilor, „laboratoare” de confecţionare a echipamentelor tip skimming, bijuterii, sute de dispozitive de stocare a datelor, laptopuri, telefoane şi sume mari de bani.
În vederea recuperării prejudiciului, au fost indisponibilizate 7 autoturisme.
„În urma percheziţiilor, au fost ridicate un pistol cu gaze de calibrul 9 mm, modificat artizanal, prin înlocuirea ţevii, în armă cu glonţ letală şi muniţie letală confecţionată artizanal (5 cartuşe cu glonţ de plumb de calibru 9 mm, 27 cartuşe blank), un pistol cu aer comprimat, 52 de laptopuri, 2 routere, 10 tablete, 3 unităţi PC tip desktop, 40 de hard diskuri, 110 telefoane mobile, 259 de dispozitive de stocare a datelor (suporţi optici, stickuri carduri de memorie), 87 de carduri bancare, 16 micro-camere video şi 4 aparate foto“, potrivit comunicatului Poliţiei Române.
De asemenea, au mai fost descoperite şi ridicate diferite înscrisuri, acte de proprietate, formulare de transfer rapid de bani, un reportofon, bijuterii, un ceas şi sumele de 20.120 de euro şi 54.550 de lei.
Procurorii DIICOT au emis joi seară ordonanţe de reţinere pe numele a 20 de falsificatori capturaţi în România, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax. Printre cei reţinuţi de poliţişti se află şi fratele lui Nicu Gheară, Constantin, au mai precizat sursele citate.
Procurorii şi poliţiştii au descins joi la 85 de adrese din Bucureşti şi 16 judeţe, fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri şi ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state, simultan având loc percheziţii în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană.
Percheziţiile de joi au avut loc în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu Mare, "la locuinţele membrilor unor grupuri infracţionale organizate transfrontaliere suspectaţi de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică", se arată în comunicatul de ieri al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora au avut loc percheziţii domiciliare şi în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană.
În urma percheziţiilor, 70 de persoane au fost duse la audieri.
Capii reţelei
Potrivit procurorilor, grupările infracţionale sunt constituite din peste o sută de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind fratele lui Nicu Gheară, Constantin Gheară, zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, şi Relu Şerban, de 57 de ani.
Romeo Ursu, zis „Boenică“, este unul dintre cel mai căutaţi interlopi. Deşi pe numele lui există un mandat internaţional de arestare, acesta pare să trăiască nestingherit în Iordania. Pe site-ul Poliţiei Române, la rubrica «Mast Wanted» apare şi numele lui Ursu, cu precizarea că pe numele lui este eliberat un mandat de arestare preventivă pentru înşelăciune.
Acesta nu a putut fi ridicat, alături de ceilalţi membri ai grupării, întrucât este în Iordania, iar România nu are un acord de extrădare cu această ţară, potrivit unor surse din Poliţie.
Tupeu de interlop
Însă, joi, la numai câteva ore după destructurarea reţelei din care făcea parte, interlopul Boenică părea mai activ ca niciodată pe reţelele de socializare. El a postat pe Facebook un mesaj atât pentru autorităţi, cât şi pentru „fanii“ săi.
„Băăăiiiiiiii autorităţi româneeeee. Aici sânteţi zeroo. Nu aveţi ce să-mi faceţi...Nu puteţi să vă spălaţi ruşinile şi incompetenţa cu minciuni“, a scris Boenică pe Facebook.
Acuzaţiile procurorilor
"În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria", a precizat DIICOT.
Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania şi Nepal.
Grupările infracţionale ar fi produs astfel un prejudiciu estimat la peste două milioane de euro, potrivit sursei citate.