FOTO Delta Văcăreşti. Cum ar putea fi transformat lacul lui Ceauşescu în cel mai frumos parc natural urban din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Văcăreşti se întinde pe 184 de hectare FOTO Helmut Ignat
Delta Văcăreşti se întinde pe 184 de hectare FOTO Helmut Ignat

Piste de bicicletă şi de alergare, alei, un centru de cercetare, un observator special, tururi ghidate pentru copii şi şcoli. Aşa ar putea arăta într-un viitor apropiat Delta Văcăreşti dacă proiectul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti se va concretiza. În curând, Ministerul Mediului va lansa procedura legală de dare în administrare a „deltei dintre blocuri“, după ce, în mai 2016, Guvernul a emis o hotărâre pentru protejarea ariei.

„Natura la uşa ta!“ este mesajul-cheie al proiectul de management pe care l-a gândit Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) pentru zona Văcăreşti, devenită arie protejată prin Hotărârea de Guvern nr. 349/2016. Parcul natural, care se întinde pe aproape 200 de hectare, ar putea deveni o oază de natură în mijlocul Capitalei, de care se pot bucura nu numai bucureştenii.
Printre direcţiile din proiectul de manangement se numără piste de bicicletă şi de alergare, un centru de cercetare, un observator special, tururi ghidate pentru copii şi şcoli etc.

„Cheia pentru deschiderea acestei uşi o reprezintă un proiect creat de specialişti, pe baza unui parteneriat extins, care să permită conservarea biodiversităţii, valorificarea naturii în interesul comunităţii, fără distrugerea ei, educarea publicului şi a generaţiilor viitoare. Este ceea ce propunem noi, prin proiectul pe care l-am pregătit şi pe care aşteptăm să îl depunem, atunci când vor fi demarate procedurile pentru administrare. (...) E vorba despre o amenajare structurată pentru a oferi oamenilor un spaţiu unic de recreere, de educare, de cercetare ştiinţifică chiar în Bucureşti”, a declarat joi, Dan Bărbulescu, director executiv al APNV.

Practic, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucureşti şi cele mai inedite din punct de vedere al naturii şi al speciilor pe care le adăposteşte poate deveni astfel accesibil publicului larg, într-un mod care respectă şi neceistăţile de protejare a unui astfel de spaţiu.
Delta Bucureştiului se află pe locul fostului lac Văcăreşti, pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcăreşti, Şoseaua Oltenitei, Şoseaua Vitan-Bărzeşti şi Splaiul Independentei.

Speciile şi habitatele vor fi monitorizate

Format în doar 25 de ani, în care natura şi-a reintrat complet în drepturi, într-un spaţiu de dezvoltare urbană abandonat, Parcul Natural Văcăreşti are sute de specii de floră şi faună. Delta Văcăreşti nu are însă doar potenţial ştiinţific, ci şi educaţional, recreaţional şi turistic.

„Proiectul APNV urmăreşte conservarea şi sporirea semnificativă a biodiversităţii zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice şi pe baza studiilor ştiinţifice, a monitorizării zonei şi a soluţiilor ecologice de reconstrucţie. De exemplu, vor fi inventariate, cartate şi monitorizate speciile şi habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii şi măsurători detaliate (topografic, geotehnic, hidrogeologic, geofizic, geochimic). Vor fi reintroduse specii dispărute şi se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a arătat Florin Stoican, preşedintele APNV.

Concret, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti propune delimitarea a trei zone. Prima dintre ele, care va fi de protecţie strictă, va delimita habitatele cele mai valoroase. În acest areal, în care natura va fi lăsată să se dezvolte în voie, accesul publicului larg nu va fi permis. Zona a două, considerată zonă tampon, va fi destinată activităţilor de ecoturism. În cea de-a treia zonă se vor face diverse amenajări pentru recreere. Astfel, în zona digului vor  fi amenajate piste de bicicletă şi de alergare, alei, puncte de observare etc.

Mingea, în terenul Ministerului Mediului

Cel mai important pas pentru salvarea Deltei Văcăreşti a fost făcut în mai 2016, când Guvernul a declarat zona parc natural. Ministerul Mediului urmează să elaboreze planul de management pentru aria naturală protejată Parcul Văcăreşti. Planul va stabili obligaţiile proprietarilor care au terenuri în zonă, iar aceştia vor primi anumite compensaţii în schimbul respectării prevederilor.
Tot Ministerul Mediului urmează să declanşeze procedura legală de dare în administrare a Parcului Natural Văcăreşti, lucru care va permite nu doar valorificarea acestuia în interes public, ci şi o mai bună pază şi protecţie a sa şi a cetăţenilor. O comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi ai unor agenţii de profil va alege un administrator dintre cei care îşi vor depune candidatura.

Administratorul poate să fie o persoană fizică sau juridică – asociaţie, fundaţie sau chiar minister sau regie naţională. Acesta să prezente un plan de management, care se întinde pe 5 ani, precum şi un buget.

APNV, care intenţionează să participe la selecţie, estimează că bugetul minim anual pentru administrarea Parcului Natural Văcăreşti este 100.000 de euro. Transformarea Deltei într-o zonă de agrement, cu toate facilităţile, necesită însă o investiţie de circa 10-15 milioane de euro, bani care pot fi atraşi şi din surse externe.

amenajare parcul natural vacaresti

Interesele din jurul Deltei Văcăreşti

Până să se ajungă în această etapă, demersurile pentru delararea deltei arie protejată au întâmpinat numeroase piedici. În 2013, APNV a obţinut de la Academia Română avizul ştiinţific pentru viitorul parc natural. Ulterior, Primăria Capitalei a avut nevoie de 2 ani pentru a elibera avizul administrativ, care a fost dat în mai 2015. Un an mai târziu, Guvernul a emis Hotărârea nr. 349/2016 privind declararea zonei naturale „Acumulare Văcăreşti“ ca parc natural şi instituirea regimului de arie naturală protejată.

Pe lângă piedicile puse de autorităţi, cei care vor să protejeze această arie s-au confruntat şi cu alte probleme.

Pe teritoriul parcului încă se depozitează gunoaie. Asta după ce, în vara aceasta, Ministerul Mediului a iniţiat o acţiune de ecologizare a Deltei Văcăreşti, colectând nu mai puţin de 2.200 metri cubi de gunoi. La acţiune a participat chiar premierul Dacian Ciloş, dar şi ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer.

O altă problemă sunt incendiile de vegetaţie. În numai două săptămâni, în iulie 2016, în Delta Văcăreşti s-au produs şase incendii, care au distrus peste 25.000 de metri pătraţi de vegetaţie.
Se bănuieşte că la mijloc este vorba de o mână criminală. De-a lungul vremii, zona a fost disputată de dezvoltatorii imobiliari.

Circa 40 de hectare din suprafaţă de 183 de hectare a parcului sunt proprietate privată, fiind terenuri restituite sau în curs de restituire. O altă parte din aceasta suprafaţă a fost concesionată încă de pe vremea premierului Adrian Nastase, dar concesionarul este în faliment.

Regulamentul de vizitare a Parcului Natural Văcăreşti

În august 2016, Ministerul Mediului a elaborat Regulamentul de vizitare al Parcului Natural Văcăreşti, în conformitate cu legislaţia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.
Măsurile au caracter provizoriu, până la aprobarea Planului de Management al Parcului Natural Văcăreşti.
Astfel, pe suprafaţa parcului sunt permise următoarele activităţi:
a) Activităţi de cercetare ştiinţifică (studierea naturii, florei şi faunei);
b) fotografierea, pictura peisajelor;
c) plimbări pe jos pe drumurile şi potecile existente ;
d) plimbări cu bicicleta pe drumurile şi potecile existente;
e) vizite educative, ore în aer liber.
Pentru protejarea mediului, în Parcul Natural Văcăreşti, sunt interzise:
a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare (inclusiv pescuitul şi vânatul);
b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
c) distrugerea şi/sau culegerea cuiburilor şi ouălelor din natură;
d) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă;
e) deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop fără autorizaţia autorităţii de mediu competente;
f) deţinerea neautorizată în captivitate a exemplarelor din fauna salbatică.
g) păşunatul;
h) tăierea şi/sau incendierea arborilor verzi sau uscaţi precum şi a stufărişului şi vegetaţiei ierboase;
i) aprinderea focului pe teritoriul ariei naturale protejate;
j) accesul câinilor lăsaţi liberi şi fără botniţă;
k) depozitarea oricăror tipuri de deşeuri sau gunoi menajer în cuprinsul ariei naturale protejate;
l) accesul în afara drumurilor şi potecilor existente;
m) accesul cu vehicule sau motociclete, scutere, ATV-uri;
n) spălarea autovehiculelor.

Cum s-a format „delta dintre blocuri“

Delta Bucureştiului se află pe locul fostului lac Văcăreşti, pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcăreşti, Şoseaua Oltenitei, Şoseaua Vitan-Bărzeşti şi Splaiul Independentei.

Lacul Văcăreşti a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmboviţa. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată şi Mănăstirea Văcăreşti, monument de artă medievală extrem de valoros.

Lacul a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmboviţa, dar costurile prea mari i-au obligat pe constructori să caute alte soluţii. Însă în 1989, lucrările s-au sistat.
Casele din zonă au fost demolate înainte ca Ceauşescu să semneze decretul de expropriere, astfel că, după 1990, mulţi dintre cei care au fost alungaţi de la casele au cerut şi au obţinut terenurile înapoi.

În cei peste 25 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcăreşti a fost recucerită de natură. de Izvoarele subterane au dat viaţă unei vegetaţii diverse, care a atras  peste 95 de specii de păsări, între care stârci, egrete, cormorani, pescăruşi, lebede, lişiţe, raţe sălbatice etc. Zona mai este populată de animale acvatice ca şerpi de apă, tritoni, dar şi vulpi, iepuri, vidre şi bizami.

În anul 2014, dar şi în acest an, au fost fotografiate şi filmate mai multe exemplare de vidră (Lutra lutra), specie protejată. Prezenţa acestui mamifer la Văcăreşti este un indicator al sănătăţii ecosistemului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite