Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, condamnat la şase ani de închisoare. Mita uriaşă pe care a primit-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare pentru luare de mită, el fiind judecat pentru că, în perioada 2010-2012, a primit mită de 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS. Decizia instanţei nu este definitivă.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, condamnarea lui Lucian Duţă la şase ani de închisoare pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de luare de mită, urmând să execute pedeapsa în regim de detenţie. 

Instanţa a mai decis confiscarea de la fostul preşedinte al CNAS a sumei de 6,3 milioane de euro, în echivalentul în lei la cursul oficial BNR, din ziua executării. 

Tribunalul Bucureşti a mai hotărât să instituie sechestrul asigurator în limita sumei de 140.000 de euro folosită la achiziţionarea unui apartament şi să menţină sechestrul asigurator instituit de procurorii DNA pe sumele din mai multe conturi, diverse terenuri şi construcţii. 

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Potrivit DNA, în perioada 2010-2012, Lucian Duţă, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, din care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar. Sumele de bani au fost remise inculpatului fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S+P+4, asupra a 3 apartamente şi asupra unui autoturism.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite