Finalizarea școlii de piloţi pentru F-16, de la Borcea, o prioritate pentru NATO. Cum ar putea profita Forțele Aeriene de acest program

0
Publicat:

Pus la punct împreună cu Olanda și Danemarca, dar și cu sprijinul experților de la gigantul american Lockheed Martin, centrul din România, de la Borcea, de pregătire a piloţilor de F-16, inclusiv a celor ucraineni, se va deschide până la sfârşitul anului. 

Hubul de pregătire va fi folosit pentru formarea piloților de F-16
Hubul de pregătire va fi folosit pentru formarea piloților de F-16

Totul după ce părțile implicate în proiect au accelerat demersurile logistice necesare.

Un oficial ucrainean a subliniat importanța pregătirii piloților Kievului pentru cursul războiului cu Rusia. „Din păcate, se acordă foarte puţină atenţie faptului că România îşi va pune la dispoziţie aerodromurile pentru pregătirea piloţilor ucraineni. De asemenea, s-a discutat şi, literalmente, până la sfârşitul anului, centrul de formare corespunzător se va deschide în România. Nu va fi doar pentru piloţii ucraineni, ci şi pentru statele membre NATO. Dar piloţii ucraineni se vor antrena la acelaşi nivel cu piloţii din România şi din alte state membre NATO. Ei se vor antrena pe aeronavele puse la dispoziţie de membrii coaliţiei aviatice. Adică, şi aici, România este unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai noştri”, a subliniat, citat de ukrinform.net, şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, Ihor Zhovkva.

Oficialul a mai precizat că Ucraina și România au semnat o serie de documente de importanță vitală. „Apropo, în România s-a convenit ca relațiile noastre să devină formal relații de parteneriat strategic”, a subliniat Zhovkva, care a mai amintit și că țara noastră are un rol important pentru modul în care funcționează exporturile ucrainene de cereale.

Avioanele olandeze ajung în România

Conform unor surse militare, Olanda intenționează să trimită la viitorul centru de pregătire al piloților F-16 din România între 12 și 18 avioane de vânătoare. Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollengren, a declarat, potrivit Algemeen Nederlands Persbureau, că procesul de înființare în România a unui centru de pregătire pentru piloții ucraineni progresează într-un ritm foarte bun. „Sperăm ca, în termen de câteva săptămâni, să avem în România 12 până la 18 aeronave F-16, pentru ca centrul să fie complet operațional”, a menționat ministrul olandez al Apărării. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a estimat că primii piloți ucraineni vor fi pregătiți să zboare cu un F-16 cel mai devreme în primăvara anului viitor.

Pregătire contra cost

Analistul militar Aurel Cazacu spune că acest centru de formare este important deoarece piloții vor fi antrenați pentru luptă. „Nu vorbim de formare inițială, de însușirea procedurilor de patrulă aeriană, de exemplu. Vorbim de formarea piloților «gata de luptă». Să nu uităm că piloții români vor învăța în același timp cu cei veniți din Ucraina, care luptă în fiecare zi. Subliniez, experiența asta va fi una crucială pentru piloții români, pentru că nu vorbim de teorie. Vor schimba experiențe cu oameni care au fost în luptă, este un mare avantaj. De precizat, în misiunile de patrulare la Marea Neagră, piloții români se pot întâlni cu piloți ruși care au experiență de luptă, la rândul lor”, spune Aurel Cazacu.

În plus, expertul susține că România mai are o mare oportunitate după înființarea acestui centru de formare la Baza Borcea. „Cu 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care stau să ajungă în țară din Norvegia, Forțele Aeriene Române au nevoie urgentă de 50 de piloți și îi vom avea pentru că îi vom putea forma cu ajutor olandez, danez și american. Îi vom forma și pe piloții Ucrainei, după care acest centru va fi închis, cel mai probabil. Mai exact, va funcționa cel mult 19 luni, dacă avem în vedere ofertele de angajare pentru instructorii americani, după care va fi închis. Experții Forțelor Aeriene Române vor rămâne însă cu know-how-ul, iar un astfel de centru de pregătire va putea fi duplicat. Vom putea antrena, contra cost, piloți debutanți – și nu unii experimentați cum se va întâmpla în centrul realizat cu împreună cu Olanda, Danemarca și Lockheed Martin – tocmai pentru că în perioada următoare va fi gata și modernizarea primelor aeronave subsonice de școală IAR 99 la Avioane Craiova. Noi avem instructori, avem simulatoare, dar vom avea și avionele de școală dotate cu sisteme de bord asemănătoare celor aflate pe F-16 Fighting Falcon. Este tot ce ne trebuie pentru a forma piloți români, dar și străini, din Bulgaria, de exemplu, țară care se va dota în curând cu avioane F-16. Sigur, nu vorbim numai de Bulgaria, ci și despre alte țări care au nevoie de astfel de piloți, o categorie de personal extrem de prețioasă tocmai pentru că este dificil de format. În acest fel se vor amortiza, între altele, cheltuielile făcute cu modernizarea avioanelor IAR 99”, a precizat Aurel Cazacu.

Pregătirea de bază a unui pilot de F-16 Fighting Falcon necesită 240 de ore de zbor pe supersonic, dar și vreo 100 de ore pe avion subsonic, respectiv IAR 99, în cazul nostru. Costurile pe fiecare pilot pleacă de la puțin peste 6 milioane de dolari, dar pot ajunge și la 11 milioane de dolari, iar unele surse susțin că o astfel de școală de pilotaj ar putea aduce resurse importante Forțelor Aeriene Române.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite