Femeia arestată preventiv în vederea extrădării în Canada îi cere ajutorul preşedintelui Iohannis: „România are obligaţia de a îşi proteja cetăţenii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Nedelcu îi cere ajutorul lui Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Ana Maria Nedelcu îi cere ajutorul lui Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Ana Maria Nedelcu, femeia arestată în vederea extrădării pentru că şi-ar fi răpit fiul şi ar fi venit cu el în România, i-a scris un memoriu preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi cere ajutorul.

Românca a înaintat la Cotroceni un memoriu pentru a-i cere ajutorul lui Klaus Iohannis, chiar la o zi de când a fost arestată preventiv. Aceasta precizează în document că i-au fost încălcate „drepturile constituţionale al o judecată corectă”.

„În această calitate pe care o deţineţi vă solicit să verificaţi modul în care autorităţile statului îmi asigură beneficiul drepturilor constituţionale, mie şi copiilor mei”, a scris femeia în memoriu, arată Mediafax.

De altfel, aceasta susţine că decizia judecătorului este una abuzivă, în condiţiile în care procurorii au declarat că nu susţin arestarea sa preventivă.

„A înţeles să adauge de la sine o altă încadrare juridică a faptelor într-o infracţiune mai gravă, pentru că astfel să fie îndeplinită condiţia gravităţii pedepsei. De asemenea, judecătorul s-a învestit din oficiu cu cererea de arestare în vederea extrădării fără a fi învestit de către procuror cu asemenea cerere”, conform memoriului trimis la Cotroceni.

Ana Maria Nedelcu mai precizează că nu a avut o judecată bazată pe lege şi că de la dosarul cu cererea de extrădare formulată de autorităţile canadiene ar fi lipsit documente esenţiale.

Mai mult, aceasta precizează că ea şi copilul au fost supuşi mai multor abuzuri din partea tatălui.

„Anthony are dreptul la securitate emoţională, liberă de frică şi abuz. Este nevoie să realizaţi că un copil nu trebuie tratat ca un instrument politic de prietenie şi cooperare între popoare. Chiar dacă Canada este un stat bogat care poate cumpăra soarta unui copil, România are obligaţia de a îşi proteja cetăţenii, ori Anthony este cetăţean român şi în sens extins cetăţean al Uniunii Europene şi vă cere ajutorul”, a scris Ana Maria Nedelcu.

Parchetul contestă decizia de arestare preventivă

Ana Maria Nedelcu a fost dată în urmărire de autorităţile din Canada care o acuză de răpire de minori şi încălcarea unui ordin comun de custodie după ce, în 2014, şi-ar fi adus copilul în România fără acordul tatălui.

Femeia a fost arestată preventiv pe 13 aprilie de către Curtea de Apel Bucureşti, însă decizia a fost contestată chiar de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că ei nu au cerut acest lucru pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca femeia să fie extrădată în Canada.

„Având în vedere faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti nu a solicitat arestarea provizorie a persoanei extrădabile Nedelcu Ana Maria, apreciindu-se că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării provizorii şi pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracţiunea corespondentă din legislaţia penală română, împotriva încheierii pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti s-a formulat contestaţie în conformitate cu dispoziţiile art. 43 alin. 9 din Legea nr. 302/2004 republicată privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, potrivit comunicatului citat.

Contestaţia se va judeca pe 21 aprilie la Curtea Supremă. Tot pe 21 aprilie, dar la Curtea de Apel Bucureşti, se va lua în discuţie cererea de extrădare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite