Elevii protestează împortiva sălilor de detenție propuse de Ministerul Educației: „Vrem educație, nu detenție” VIDEO

0
0
Publicat:

Mai mulți elevi din Uniunea Elevilor Reprezentanți și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) au protestat marti în fața Ministerului Educației. Protestul a fost declanșat de nemulțumirea față de noile reglementări din proiectele Statutului Elevilor și ROFUIP (Regulamentul-cadru de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar), care prevăd introducerea sălilor de detenție pentru elevii care deranjează orele. 

Prostest Statutul Elevului, marti 25 iunie - Foto Facebook Uniunea Elevilor Reprezentanți
Elevii au protestat împotriva Statutului Elevilor, propus de Ministerul Educației - Foto Facebook

Elevii au acuzat Ministerul Educației că nu i-a consultat în scrierea acestor proiecte, încălcând astfel prevederile legale. Ei se opun ferm propunerii care "transformă școlile în închisori", considerând că implementarea sălilor de detenție pentru comportamentul inadecvat al elevilor este o măsură exagerată și ineficientă. 

Uniunea Elevilor Reprezentanți solicită „eliminarea alin. (2) din art. 14 privind camera de detenţie pentru elevii care au un comportament inadecvat în timpul orei de curs, deoarece reglementarea propusă încalcă dreptul elevilor la educaţie”.

De asemenea, cer eliminarea lit. (h) din art. 15, care permite confiscarea telefoanelor mobile ale elevilor, considerând că acest lucru încalcă dreptul la proprietate privată. 

În cadrul proiectului Statutul Elevilor 2024, sala de detenție este introdusă pentru elevii care deranjează orele. Profesorii au opțiunea de a le oferi "lectură suplimentară" și "completarea de fișe de lucru" în această sală. 

Ministerul Educaţiei a ignorat proiectul ‘Statutul Elevului 2.0’, depus în urmă cu câteva luni de către organizaţia Salvaţi Copiii şi asociaţiile de elevi din ţară, care reglementa dreptul elevilor la odihnă, implementa o metodologie de acordare a feedbackului anonim din partea elevilor pentru profesori, asigura protecţia elevilor care depun sesizări cu privire la încălcarea drepturilor lor etc.”, informează comunicatul Uniunii Elevilor Reprezentanţi (UER) şi Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, citat de EduPedu. 

Vrem Statutul 2.0”, „Vrem educație, nu detenție”, „Nu confiscați Educația”, „Școli, nu Închisori”, „Deca încalcă legea” sunt doar câteva dintre sloganurile scandate în fața ministerului Educației.

Elevii solicită Ministerului Educației să revizuiască aceste propuneri și să țină cont și de părerile lor  în procesul de elaborare a reglementărilor care îi afectează direct. 

Reamintim că Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Statut al Elevului 2024 la jumătatea lunii iunie. Acesta include o măsură radicală privind disciplina în școli: detenția pentru elevii care perturbă orele de curs. Propunerea a venit ca răspuns la preocupările exprimate de sindicatele din învățământ încă din aprilie 2023 și are scopul de a menține un mediu educațional propice în clase. Activitățile pe care elevii ar urma să le desfășoare în timpul detenției includ lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru, stabilite de cadru didactic responsabil. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite