Elena Udrea poate fi arestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, în timpul discursului său susţinut în faţa deputaţilor luni, 9 februarie 2015 FOTO Mediafax
Elena Udrea, în timpul discursului său susţinut în faţa deputaţilor luni, 9 februarie 2015 FOTO Mediafax

Plenul Camerei Deputaţilor a votat cererea DNA privind arestarea preventivă a deputatului PMP Elena Udrea. 219 voturi au fost în favoarea cererii de arestare, iar 102 - împotrivă.

UPDATE 04.00 Arestarea Elenei Udrea este iminentă. Hotărârile Camerei Deputaţilor privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive pe numele Elenei Udrea au fost publicate în Monitorul Oficial. Practic, din acest moment, Direcţia Naţională Anticorupţie poate pune în aplicare mandatul de arestare preventivă pe numele fostei candidate la Preşedinţie.

UPDATE 00.30 Parlamentarii au aprobat, cu 152 voturi pentru şi 82 împotrivă, a şasea cerere DNA privind arestarea Elenei Udrea pentru încălcarea controlului judiciar. Astfel, luni seară, deputaţii au votat favorabil toate solicitările DNA în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă.

UPDATE 23.41 Deputaţii au aprobat, cu 205 voturi pentru şi 65 împotrivă, a cincea cerere DNA privind arestarea pe numele Elenei Udrea, în dosarul „Microsoft”.

UPDATE 22.55 Deputaţii au aprobat, cu 242 voturi pentru şi 50 împotrivă, a patra cerere DNA privind urmărirea penală pe numele Elenei Udrea, in dosarul „Microsoft”.

UPDATE Camera Deputaţilor a aprobat, cu 219 voturi cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea.

UPDATE Începe al treilea vot, pentru arestare preventivă a Elenei Udrea.

UPDATE Deputaţii au aprobat, cu 278 voturi pentru şi  50 împotrivă, a doua cerere de urmărire penală pe numele Elenei Udrea.

UPDATE Camera Deputaţilor a aprobat, luni seară, cererea procurorilor privind urmărirea penale a Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute", fiind înregistrate 285 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă", conform unor surse parlamentare.

UPDATE Unul dintre cele şase voturi s-a încheiat. Urmează numărarea bilelor cu care s-a votat, după care rezultatul votului va fi prezentat în plenul reunit. Votul a fost exprimat pentru începerea urmăririi penale în dosarul „Gala Bute“.

UPDATE Discursul Elenei Udrea în faţa Camerei Deputaţilor:

 Dragi colegi, deşi suntem în faţa unei situaţii excepţionale, daţi-mi voie să am un singur discurs.

Sunt astăzi în faţa dvs. ca să vorbesc despre ce se întâmplă în România: despre democraţie, libertate şi exercitarea puterii. Lucrurile pe care vi le voi spune reprezintă adevărul.

Timp de 10 ani am luptat pentru stat de drept. Sunt dintre cei care au acuzat Parlamentul că nu poate da ţării viitorul de care are nevoie. Am insistat pe nevoia întăririi justiţiei, DNA, CSM, ANI şi pe reformele pozitive la nivelul serviciilor. Am încercat să mut greutatea deciziilor dinspre Parlament spre alte instituţii. Dar am greşit! Constat astăzi ce înseamnă să fii parte a unei clase politice şi a unui Parlament decredibilizat. Mesajul meu este că politicienii, buni sau răi, trebuie să exercite puterea în România: politicienii au legitimitatea dată de votul popular, în timp ce oameni din instituţii, precum serviciile secrete, pot face exces de putere.

Azi am avut o şedinţă a comisiei de control al SRI din care nu am aflat nimic. Cei ce trebuiau controlaţi au fost laudaţi. A arătat raportul de forţă care există intre reprezentanţii acestei instituţii şi cei ce ar trebui să le cenzureze activitatea.

Un parlamentar, Elena Udrea, este pus la stâlpul infamiei. Această slăbiciune a Parlamentului fragilizează democraţia. Ceea ce se întâmplă azi cu mine nu are legătură cu mine. În locul meu putea fi Victor Ponta sau Crin Antonescu, dacă spuneau lucrurile pe care le-am spus eu. Dacă ar fi fost unul dintre dvs., tot aici s-ar fi ajuns. Eu vă spun că nu e normal. 

Cei care au trăit înainte de 1989 înţeleg care este pericolul.

Am privit la săptămâna la care s-a declanşat toată nebunia împotriva mea. Am văzut că tema recurentă era o dezbatere cu caracter folozofic. Se discuta pachetul de legi privind siguranţa naţională. S-a ajuns la presiuni asupra CCR şi a unor membri privind acest pachet legislativ. 

În ultimele săptămâni am lansat afirmaţii grave la adresa unor oameni. În faţa dvs. declar, încă odată, că ceea ce am spus este adevărul pe care îl ştiu. Nu vă cer să veniţi alături de mine, pentru că ştiu că e greu: aveţi multe de pierdut. Cineva trebuie să spună adevărul, iar eu mi-am luat acest angajament, chiar dacă impune un sacrificiu personal. 

Vă solicit să avizaţi favorabil cererile DNA. Dosarele în care sunt implicată nu au caracter politc. Ceea ce mi se întâmplă este un lucru excepţional. Pentru prima dată în istorie pe numele unui parlamenr s-au emis trei cereri de arestare preventivă în numai două ore, după ce am depus acel denunţ şi am dat acel interviu cu acuzaţiile la adresa generalului SRI.

În dosarul Gala Bute, de trei ani se fac cercetări. Niciodată nu am fost citată. Nu am fost chemată nici săptămâna trecută, înainte să se ceară urmărirea mea penală. Nu s-a dorit să-mi spun punctul de vedere. S-a dorit arestarea mea. 

În doar cinci zile s-au abătut asupra mea şase cereri de urmărire penală şi arestare preventivă. Iar acest lucru înseamnă reducerea mea la tăcere. Lucrurile pe care le spun sunt periculoase pentru unii.

Vă întreb: într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupţie din România în campanie electorală, într-un dosar în care au fost vehiculate numele a nouă miniştri presupuşi vinovaţi, a zeci de persoane, oameni de afaceri, angajaţi ai instituţiilor, de asemenea presupuşi vinovaţi, azi avem în închisoare doi oameni care nu au accepat să spună lucrurile care le-au fost cerute şi se cere arestarea preventivă a Elenei Udrea, în condiţiile în care toate celelelate persoane presupuse a fi vinovate sunt în libertate, cei care au avut activităţi directe în derularea acestui contract sunt în libertate, iar cei care au iniţiat această afacere nu numai că sunt în libertate, îşi permit să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la Miami

Sunt foarte multi oameni politici care au fost acuzaţi de lucruri cel puţin la fel de grave ca şi mine şi au fost cercetaţi în stare de libertate.

Nu există niciun argument legal pentru care să se ceară arestarea preventivă.

Există, în schimb, teama de ceea ce eu pot spune şi am curaj să spun.

Ultima perioada nu a fost deloc simpla pentru mine dar am avut ocazia sa găsesc un discurs al pastorului german Martin Niemoller intitulat "La început au venit...". 

"La început naziştii au venit să-i ridice pe comunişti. Şi eu nu am strigat în apararea lor pentru că nu sunt comunist, Apoi au venit după evrei, Şi eu nu am strigat pentru că nu sunt evreu. Au venit apoi pentru sindicalisti si catolici, Şi nici atunci nu am strigat pentru că nu sunt nici sindicalist şi nici catolic.Când au venit după mine, Nu mai era nimeni în jurul meu să se ridice în apărarea mea".

Daca azi mă iau pe mine, mâine pe dvs, la final nu va mai rămâne nimeni care să poată să spună.

Aici e vorba de a spune adevărul până la capăt.

Daca eu voi tacea, atunci mult timp de acum incolo toată lumea va fi obligată să tacă, iar ghilotina nu va ierta pe nimeni care va încerca să iasa din rând.

Eu îmi voi urma destinul meu, dar aş vrea să vă gandiţi ce fel de Românie vă doriţi să construiţi.

Ce vă cer astăzi nu e clemenţă. Nu vă cer să blocaţi justiţia. Vă cer ca Elena Udrea să fie anchetată. Ceea ce vă cer este să nu fiţi părtaşi la un abuz care este încercarea de arestare a mea. Vă cer să votaţi conform conştiinţei.  

UPDATE Tensiuni în plenul Camerei înainte de votul în cazul Elenei Udrea. Deputatul PNL Mihăiţă Calimente, către deputatul Nicolae Mircovici: „Ori eşti prost, ori eşti prost“.

UPDATE Deputatul PMP Elena Udrea a ajuns în Parlament. Aceasta se va adresa plenului Camerei, reunit pentru a vota cererile DNA de arestare preventivă şi de începere a urmăririi penale.

UPDATE Jurnalistul Dan Marinescu, redactor-şef al ziarului „Adevărul“, a vorbit, în emisiunea Adevărul Live de la ora 14.00, despre şedinţa de plen în cadrul căreia se vor vota cererile de ridicare a imunităţii în cazul Elenei Udrea.

„Votul este secret, o să ne trezim cu nişte voturi împotrivă, nimeni nu va spune că sunt de la ei. Sunt convins că vor fi şi de la PSD unii care vor vota contra, cum vor fi de peste tot. Nu ştiu dacă asta va fi suficient, probabil că nu. probabil că i se va ridica imunitatea, dacă ne luăm după ultimele evoluţii din Parlament. Se pare că vor continua în aceeaşi notă“, a comentat Dan Marinescu.

UPDATE PNL va vota luni în Parlament „la vedere“ toate cele trei cereri ale justiţiei în cazul Elenei Udrea

„Astăzi, în Parlament, PNL va vota în toate cele trei cazuri, conform principiilor sale, adică noi nu votăm aici în funcţie de cum îi cheamă pe cei la care se referă justiţia şi vom vota cererile de fiecare dată ale Justiţiei. Vom vota la vedere, astfel încât să nu fie surprize din acest punct de vedere", a precizat Blaga într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat cum comentează acuzaţiile care i se aduc Elenei Udrea de către procurori, având în vedere că a fost coleg cu aceasta de partid o bună perioadă de timp şi dacă a avut suspiciuni faţă de Udrea.

„Eu nu am niciun fel de suspiciuni, pentru că nu am astfel de discuţii, nu ştiu de astfel de intervenţii. Nu am fost într-o relaţie foarte caldă cu doamna Udrea. Să-şi facă treaba justiţia! Dânsa să încerce să se apere", a răspuns Blaga.

UPDATE . Victor Ponta a declarat, luni, că atât deputaţii PSD, cât şi cei conservatori vor vota în favoarea ridicării imunităţii deputatului Elena Udrea. "Am discutat despre poziţia noastră ca şi coaliţie de guvernare în tot ceea ce priveşte solicitările Justiţiei. După cum ştiţi, şi grupurile PSD, şi grupul liberal-conservator vom vota pentru ridicarea imunităţilor atunci când această solicitare vine din partea Justiţiei", a spus Ponta.

   


Duminică, membrii Comisiei Juridice au avizat favorabil şi cererile de încuviinţare a urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, dar şi de începere a urmării penale a acesteia în dosarul „Microsoft”.

Fostul ministru a declarat, ieri, că denunţurile împotriva sa existau la dosar şi nu înşelege de ce s-a cerut abia acum arestarea preventivă.

„Denunţurile împotriva mea existau deja la dosar. Atunci, de ce nu s-a cerut arestarea mea încă de joi? Împotriva mea există un asalt. Sunt ţinta unei acţiuni de denigrare şi a unei acţiuni care are ca finalitate tăcerea mea. Ceea ce s-a întâmplat între marţi şi vineri a fost denunţul făcut împotriva lui Florian Coldea”, a spus Elena Udrea. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut Camerei Deputaţilor avize pentru arestarea preventivă a fostului ministru Elena Udrea, unul în dosarul „Gala Bute” şi unul pentru dosarul „Microsoft”. De asemenea, anchetatorii au cerut aviz şi pentru începerea urmăririi penale a acesteia în ambele dosare.

Ce acuzaţii îi aduc Elenei Udrea procurorii

În dosarul „Gala Bute”, avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. Procurorii au solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse săptămâna trecută aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

În dosarul „Microsoft”, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenţă (două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România), spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere. Procurorii au cerut şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru aceste infracţiuni.

De asemenea, în dosarul „Microsoft”, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea pe 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elena Udrea, aviz pozitiv pentru arestare. Udrea: De ce nu s-a cerut arestarea mea până acum, pentru că denunţurile existau deja la dosar?

„Gala Bute“ face o nouă victimă: Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, reţinut de DNA

Când şi cum rămâne Elena Udrea fără imunitate

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Dosarul „Gala Bute“. Rudel Obreja a fost arestat preventiv

Fostul consilier al Elenei Udrea, din nou la DNA. Ştefan Lungu este acuzat în dosarul Gala Bute că zeciuia banii ministerului condus de Udrea

Elena Udrea spune că i-a finanţat pe Valeriu Turcan şi pe Oreste Teodorescu. Răspunsul jurnaliştilor

Cine a denunţat-o pe Elena Udrea la DNA

Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare

DNA cere aviz pentru arestarea Elenei Udrea şi în dosarul „Microsoft”. Udrea ar fi cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un afacerist vizat în dosar

Averea Elenei Udrea, verificată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate

Elena Udrea, două cereri de arestare: în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“. Procurorii au extins cercetările şi pentru luare de mită

Elena Udrea la DNA - acuzată de spălare de bani şi fals. Oficiali DNA: ştia de mita din dosarul „Microsoft”. Udrea: nu ştiu de unde proveneau banii

Ce declara la Adevărul Live Elena Udrea, aflată sub control judiciar, despre banii din dosarul Microsoft: Cele 9 milioane de euro sunt în contul lui Pescariu

Elena Udrea la DNA. Ponta, „total de acord“ cu Victor Ciutacu. Ce a scris jurnalistul despre audierea Elenei Udrea

Elena Udrea la DNA. Ultima postare pe Facebook, înainte de audieri: „Punga din campania electorală e plătită din bani negri“

Dosarul Microsoft. Elena Udrea, despre eliberarea lui Gabriel Sandu şi a lui Nicolae Dumitru: „E grav că s-a ajuns să fii liber dacă spui orice despre oricine“

Dosarul Microsoft. Fostul ministru Gabriel Sandu şi afaceristul Dumitru Nicolae au ieşit duminică din arest

STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”

Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite