UPDATE Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire
0Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost audiată miercuri de procurorii anticorupţie în dosarul „Microsoft”. Cu această ocazie, Ţicău a aflat că a fost pusă sub urmărire penală pentru corupţie. În acest dosar mai este urmărit penal şi fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.
UPDATE După aproape două ore de audieri, fostul ministru Adriana Ţicău a părăsit sediul DNA fără a face declaraţii în faţa presei.
Surse judiciare au precizat că aceasta a fost pusă sub învinuire.
Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani. Ea ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft.
De asemenea, ea ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, „faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă”, au precizat anchetatorii
Nouă foşti miniştri suspectaţi în acest caz
Alături de alţi opt foşti miniştri, Adriana Ţicău este acuzată de DNA că şi-a exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.
"Referitor la informaţiile apărute în comunicatul DNA de vineri, 26 septembrie 2014, menţionez că niciodată nu am primit şi nu am pretins de la nimeni mită, nu am spălat bani şi nu am făcut trafic de influenţă. Nu am companii sau fundaţii, nu am afaceri, nu deţin conturi sau societăţi offshore. Întotdeauna am fost un om corect, muncitor şi de bună credinţă", a replicat Adriana Ţicău.
Nouă miniştri suspectaţi de corupţie
În acest caz, preşedintele Traian Băsescu a semnat încă de pe 3 octombrie avizul privind începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu (foto), suspectaţi în dosarul „Microsoft” fie de abuz în serviciu, fie de luare de mită.
Camera Deputaţilor a decis prin vot ridicarea imunităţii pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme, care va putea fi urmărit penal în acest caz. Pentru europarlamentarul PSD Dan Nica ridicarea imunităţii trebuie decisă de Parlamentul European, iar în cazul Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu şi ei suspecţi în dosar, de senatori.
Cum a luat naştere dosarul „Microsoft”
Ancheta în dosarul „Microsoft” a demarat la sesizarea Corpului de Control al primului ministru, ca urmare a unor verificări făcute la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.
Raportul de control semnala încheierea ilegală a contractului de închiriere licenţe, din 15 aprilie 2009, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”.
Astfel, ei au descoperit că în filiera licenţelor Microsoft apar şi numele unor oameni de afaceri importanţi care sunt cunoscuţi ca având legături strânse cu partidele politice. Aceştia ar fi jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.
Astfel, unul dintre martori le-a relatat procurorilor că în cursul anului 2008, în contextul finalizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Claudiu Florică, şeful Fujitsu Siemens, ar fi apelat la Dinu Pescariu, despre care se ştia că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza.
În perioada respectivă, susţin anchetatorii, ar fi avut loc mai multe întâlniri între Claudiu Florică şi ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.
„Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate către Barringwood Investment Ltd. Cred că această societate era controlată de Dinu Pescariu. Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. (...) Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 – 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că în privinţa lui Dinu Pescariu se discuta despre o sumă de circa 3.000.000 de euro”, se arată în declaraţia martorului.