Adrian Năstase a plătit prejudiciul către Inspectoratul de Stat în Construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase FOTO Adevărul
Adrian Năstase FOTO Adevărul

Fostul premier Adrian Năstase a virat în contul Inspectoratului de Stat în Construcţii suma de 3,3 milioane de lei, care reprezintă prejudiciul stabilit de judecători în dosarul „Trofeul Calităţii”. Astfel, Năstase evită executarea silită a casei sale de pe strada Zambaccian şi a fermei de la Cornu.

Năstase a transferat în contul Inspectoratului de Stat în Construcţii aproximativ 760.000 de euro, ceea ce reprezintă partea sa din prejudiciul stabilit de judecători în dosarul în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

La începutul lunii februarie, Judecătoria Sectorului 1 a decis executarea silita a lui Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”, iar o săptămână mai târziu fostul premier a notificat ISC că doreşte să plătească partea sa din prejudiciul de 1,5 milioane de euro stabilit de magistraţii ICCJ.

La 12 februarie, avocaţii lui Năstase au declarat că ISC nu le-a comunicat niciun cont în care să vireze banii, iar o zi mai târziu reprezentanţii Inspectoratului au transmis un număr de cont. . „Banii vor fi plătiţi în următoarele zile, astfel că Adrian Năstase nu va mai avea nicio obligaţie faţă de ISC", a precizat la B1 TV avocatul fostului premier, Ion Cazacu.

Riscul ca executorii judecătoreşti să pună sechestru pe vilele lui Năstase era iminent, lucru recunoscut chiar de apărătorii fostului lider PSD. „Noi am pus banii la dispoziţia ISC. Am făcut un depozit la CEC, pentru că, dacă ISC a transmis acest număr de cont, l-a transmis după expirarea termenului rezonabil pe care l-am pus la dispoziţie. Noi nu puteam risca să nu facem depozitul, din moment ce ISC n-are conducător, n-are secretar, n-are departament juridic...“, a declarat pentru „Adevărul“ avocatul Ion Cazacu.   

Reprezentanţii ISC se apără şi susţin că au urmat întocmai dispoziţiile legale în acest caz. „Intenţia domnului Adrian Năstase de a achita suma de 3.337.452 de lei nu poate fi asimilată cu refuzul ISC de a primi banii, în condiţiile în care, pe de o parte, operaţiunile de încasări privind fondurile publice se derulează prin
Trezoreria statului, iar pe de altă parte, executorul judecătoresc este obligat să aibă un rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu“, se precizează într-o adresă a ISC remisă redacţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite