Dosarul Referendumul. Liviu Dragnea a fost audiat în instanţă. Mai mulţi inculpaţi au renunţat la apel preferând condamnările primite iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, s-a prezentat luni la Curtea Supremă, unde se judecă apelul în dosarul Referendumul. În acest caz, Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 organizat pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Astăzi preşedintele PSD a fost audiat în instanţă. Următorul termen are loc pe 14 decembrie.

UPDATE ora 17.00 Livia Stanciu a anunţat că se admit în totalitate probele solicitate de DNA şi de Liviu Dragnea ca fiind relevante cauzei. Instanţa Supremă a admis şi alte solicitări de probe - audieri de martori, depunerea de diferite înscrisuri.

Termenul următor al procesului a fost fixat la 14 decembrie, ora 12.00,  pentru audierea a două dintre apelante, care au cerut să fie reaudiate.

De asemenea, martorii au termen până pe 7 decembrie pentru a depune adrese, pentru a putea fi audiaţi, la un termen din ianuarie 2016.

UPDATE ora 16.56 Livia Stanciu a anunţat că va suspendă şedinţa timp de zece minute, pentru a se pronunţă pe cererile de probatoriu.

UPDATE ora 16.25 DNA cere audierea mai multor martori, membri ai unor secţii de votare şi persoane care nu au votat, dar care apar pe listele electorale că şi-au exercitat acest drept. Mai vor audierea: Drăguşin Victor,  Nica Iulian şi Roland Venig, despre modul în care au scos la vot cetăţenii în Alexandria.
,
Avocatul lui Liviu Dragnea este de acord cu audierea celor trei persoane din Alexandria, care au fost audiate şi la DNA.

Avocaţii celorlalţi inculpaţi cer depunerea unor înscrisuri în circumstanţiere sau audieri de martori.

UPDATE ora 16.05 Procesul "Referendumului" urmează să fie amânat, pentru a se discuta ce probe vor putea fi depuse. Până la acest termen au solicitat probe noi atât DNA, cât şi Liviu Dragnea. Instanţa i-a întreabat şi pe avocaţii celorlalţi inculpaţi dacă solicită probe noi, majoritatea preferând să depună înscrisuri în circumstanţiere.

UPDATE ora 16.00 Livia Stanciu arată că la următorul termen vor fi audiaţi mai mulţi inculpaţi care vor să facă declaraţii în cauză.

UPDATE ora 15.30 Doi dintre inculpaţii din dosar au dat declaraţii în faţă instanţei. Ei şi-au susţinut nevinovăţia în faţă Completului de 5 Judecători.

UPDATE ora 14.45 Declaraţia lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea: "Îmi menţin declaraţiile date în această cauză şi în care am făcut precizări la aspecte care sunt relevante. Precizez că nu mă fac vinovat de acuzaţiile care mi-au fost aduse în prezenta cauză de către Parchet, nu recunosc faptele reţinute în sarcina mea".

Dragnea arată că vrea să facă precizări în sprijinul său. Despre adresa privind organizarea unor tombole electorale el arată că ar fi aflat abia a doua zi, după ce a fost trimisă, din registrul de intrări-ieşiri. Aşa că a cerut să fie trimisă o adresă de anulare a adresei iniţiale prin care se solicita organizarea acelei tombole.

Liviu Dragnea: ”Despre eventuala sancţionare a celor din secretariatul general al PSD, cu privite la faptul că s-a trimis adresa privind organizarea tombolei, fără ştiinţa mea, nu am luat nicio măsură administrativă deoarece se trimit multe adrese de la centrul de campanie. Sunt mulţi voluntari care trimit/primesc aceste adrese".

Liviu Dragnea: "Precizez că în acea după-amiază nu mă aflăm în sediul de partid".

Despre transmiterea unor sms-uri către membrii de partid

Liviu Dragnea: "În ceea ce priveşte respectivele sms-uri nu au fost trimise cu ştiinţa mea sau prin decizia ori ordinul meu".

Dragnea face precizări şi arată că membrii de partid, între campaniile electorale, prin activitatea lor politică discută cu cetăţenii din zona une locuiesc şi care sunt vecini, prieteni sau rude.

Liviu Dragnea: "Nu era nevoie ca cineva să îndemne militanţii de partid să îndemne cetăţenii la vot, pentru că aceştia îi ştiu. Aşa funcţionează partidele în toată lumea. Listele electorale permanente sunt publice, se afişează la sediul primăriei, uneori şi la secţiile de vot. Prin lege, partidele au voie să primească copii de pe aceste liste electorale. În ziua referendumului, în sediul PSD - central, erau zeci de tineri voluntari aduşi din toate cele trei partide care atunci formau o alianţă politică ce se numea USL. Am făcut precizarea pentru a încerca să explic că în ziua în care se desfăşoară un scrutin, intră şi iese foarte multă lume din sediu. O parte din aceşti tineri erau grupaţi la etaj - fiind coordonaţi pentru a da telefon la judeţe dacă apar situaţii neprevăzute, incidente, care trebuiau transmise presei etc".

Liviu Dragnea arată că el crede că acei tineri au compus şi transmis aceste sms-uri, de care nu ar fi avut cunoştinţă.

Liviu Dragnea: "Era o reacţie la alt tip de sms-uri prin care oamenii erau îndemnaţi să nu participe la vot. Dar, repet, este o părere pur personală".

Procurorul DNA şi restul inculpaţilor nu i-au pus întrebări suplimentare lui Liviu Dragnea.

Întrebarea Liviei Stanciu: "V-aţi interesat cine a avut iniţiativa organizării tombolei electorale şi cine a dispus trimiterea ei?".

Liviu Dragnea: "În dimineaţa zilei când am venit la sediu, a două zi după ce a fost trimisă adresa, am întrebat cine a întocmit-o, cine a trimis-o, eu nefiind în sediu când s-a trimis. Concluzia pe care am tras-o după ce am ascultat răspunsurile staff-ului, tineri voluntari din cadrul campaniei din sediu ar fi conceput-o şi transmis-o. La întrebarea mea cum au avut acces, cu semnătura mea scanată pe ea, aceştia au răspuns că sistemul nostru informatic era disponibil celor din campanie. Nu era un sistem gândit cu protecţie foarte mare. Recunosc că nu am dat importantă cuvenită acestui fapt, atunci. Faptul că a două zi am anulat adresa, gândindu-mă că nu mai poate produce efecte şi că orice greşeală a fost reparată".

Liviu Dragnea: "Deşi aveam calitatea de şef al campaniei electorale, nu am stabilit persoane responsabile care să le incumbe obligatia verificării conţinutului unor adrese către teritoriu, respectiv obligaţia expedierii unor adrese în teritoriu".

Liviu Dragnea arată că pentru campania electorală lucrau 30-35 de oameni, iar în secretariatul general 10 - 15 oameni şi nu exista o persoană care să vizeze activitatea de corespondenţă cu teritoriul, volumul era foarte mare.

Ultima precizare Liviu Dragnea: ”După începerea anchetei şi a procesului, mi-ar fi fost imposibil să cred sau să sper că cineva va recunoaşte sau aminti cine a trimis acea adresa”.
 

UPDATE ora 14.25 Încep primele audieri. Mai mulţi inculpaţi arată că îşi menţin declaraţiile date în faza de fond, şi nu vor să dea detalii suplimentare. Sunt însă câţiva care vor să dea noi detalii.

Alţi inculpaţi din dosar şi-au retras apelurile. Deşi instanţa arată că inculpaţii ar trebui să se prezinte la termenul următor. Aceştia au depus cerere scrisă pentru retragerea apelului.

Ion Ionescu, Ion Pieleanu, Nicolae Trifu - toţi trei sunt lipsă la apelul inculpaţilor, aceştia primind pe fond condamnări cu suspendare.

Doi dintre complicii lui Liviu Dragnea, Marian şi Angelica Nistor, condamnaţi în faza de fond la 2 ani de închisoare cu suspendare, şi-au retras luni apelul în faţa Completului de 5 Judecători

În faţa judecătorilor s-a prezentat Marin Nistor, care îşi retrage apelul. El a explicat instanţei că susţine acest lucru. Tot în faţa instanţei şi-a retras apelul şi Angelica Nistor.

A început audierea lui Liviu Dragnea.
 

UPDATE ora 14.10 Judecătorii au început să strige inculpaţii din dosarul Referendumului. Liviu Dragnea s-a prezentat în faţa instanţei. Sala de judecată este arhiplină, mai mulţi dintre susţinătorii liderului PSD fiind nevoiţi să intre în boxa acuzaţilor. 

Şeful PSD, care a anunţat că vrea să facă unele precizări în faţa instanţei, a ajuns la Curtea Supremă luni dimineaţă, în jurul orei 08.50. Acesta nu a vrut să facă declaraţii referitoare la procesul său, însă a ţinut să precizeze că în cazul lui Dan Şova, „PSD va vota pentru ridicarea imunităţii”.

Pe 28 septembrie a avut loc primul termen al procesului aflat în faza de apel, însă aproape jumătate din cei 75 de inculpaţi au declarat că nu şi-au angajat avocati, acesta fiind şi motivul pentru care procesul a fost amanat. Liviu Dragnea a fost prezent în sala de judecată, el fiind printre puţinii inculpaţi care a spus că doreşte sa fie reaudiat de judecători.

Cum au motivat magistraţii decizia din prima instanţă

Liviu Dragnea a fost condamnat, pe 15 mai, de judecătorii de la Curtea Supremă, la un an de închisoare cu suspendare pentru pentru că ar fi coordonat fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012. Decizia nu a fost definitivă.

Magistraţii au arătat în motivarea deciziei că Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea provenind din funcţia de conducere deţinută în cadrul PSD pentru a comite infracţiuni.

„În drept, fapta inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu, care, cu ocazia campaniei electorale pentru demiterea preşedintelui, pe care o coordona, precum şi în ziua votului, şi-a exercitat influenţa şi autoritatea provenind din funcţia de conducere deţinută în cadrul PSD, în scopul de a obţine succesul demersului electoral (validarea referendumului) prin utilizarea de mijloace interzise de lege (solicitarea adresată reprezentanţilor PSD din teritoriu de a organiza, în ziua votului, tombole şi concursuri cu premii condiţionate de dovada prezentării alegătorilor la vot, solicitarea adresată reprezentanţilor PSD din secţiile de votare de a întocmi liste cu numele şi adresele persoanelor care nu participaseră la vot, pentru ca pe baza acestora militanţii de partid să se deplaseze la domiciliile lor şi să-i determine să participe la referendum), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea nr.78/2000”, potrivit documentului citat.

Concret, judecătorii au reţinut că, pe 13 iulie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al PSD, a transmis organizaţiilor judeţene ale partidului, în atenţia preşedinţilor acestor organizaţii şi a directorilor de campanie, o adresă în care solicita organizarea unei tombole cu premii, la care vor participa alegătorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012.

Curtea precizează că această adresă îndeamnă la iniţierea unor acţiuni de tipul tombolei cu premii sau accesului gratuit la evenimente care presupun, în mod obişnuit, plata unei taxe, participarea cetăţenilor fiind însă condiţionată de dovedirea prezenţei lor la vot în ziua referendumului.
 

Dosarul Referendumul, un proces-maraton

Dosarul „Referendumul” în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de alte 74 de persoane a început pe 15 noiembrie 2013. Sute de martori au fost audiaţi de judecători în acest dosar. Majoritatea dintre ei au spus instanţei că, deşi numele lor apar pe listele cu votanţi, ei nu s-au prezentat la urne.

În acest caz a avut loc şi o primă rundă de condamnări: soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au fost judecaţi separat de ceilalţi inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce au recunoscut că au fraudat referendumul. Astfel, pe 2 iulie 2014, Curtea Supremă i-a condamnat pe cei doi la câte un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul Referendumul. Motivele pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea

Cinismul lui Liviu Dragnea: de ce a murit de fapt fratele său

Dragnea, după condamnarea pentru referendum: Fratele meu a murit din cauza acestui dosar

 

Falsele argumente PSD în apărarea lui Liviu Dragnea. Jumătăţi de adevăr şi sofisme

Dosarul Referendumul. Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Ministrul a demisionat din Guvern

Apusul lui Liviu Dragnea, atotputernicul baron de Teleorman. Drumul de la şef de judeţ la condamnat penal

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite