Dosarul Referendumul. Motivele pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare FOTO Mediafax
Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare FOTO Mediafax

Fostul ministru al Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, şi-a folosit influenţa şi autoritatea provenind din funcţia de conducere deţinută în cadrul PSD pentru a comite infracţiuni. Asta arată magistraţii Curţii Supreme în motivarea deciziei prin care l-au condamnat pe Dragnea la un an de închisoare cu suspendare.

"În drept, fapta inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu, care, cu ocazia campaniei electorale pentru demiterea preşedintelui, pe care o coordona, precum şi în ziua votului, şi-a exercitat influenţa şi autoritatea provenind din funcţia de conducere deţinută în cadrul PSD, în scopul de a obţine succesul demersului electoral (validarea referendumului) prin utilizarea de mijloace interzise de lege (solicitarea adresată reprezentanţilor PSD din teritoriu de a organiza, în ziua votului, tombole şi concursuri cu premii condiţionate de dovada prezentării alegătorilor la vot, solicitarea adresată reprezentanţilor PSD din secţiile de votare de a întocmi liste cu numele şi adresele persoanelor care nu participaseră la vot, pentru ca pe baza acestora militanţii de partid să se deplaseze la domiciliile lor şi să-i determine să participe la referendum), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea nr.78/2000", se notează în motivarea deciziei.

Concret, judecătorii au reţinut că, pe 13 iulie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al PSD, a transmis organizaţiilor judeţene ale partidului, în atenţia preşedinţilor acestor organizaţii şi a directorilor de campanie, o adresă în care solicita organizarea unei tombole cu premii, la care vor participa alegătorii care s-au prezentat la referendumul din 29 iulie 2012.

Curtea precizează că această adresă îndeamnă la iniţierea unor acţiuni de tipul tombolei cu premii sau accesului gratuit la evenimente care presupun, în mod obişnuit, plata unei taxe, participarea cetăţenilor fiind însă condiţionată de dovedirea prezenţei lor la vot în ziua referendumului.

Condamnarea, un avertisment sever pentru Liviu Dragnea

„În ceea ce priveşte modalitatea de individualizare a executării sancţiunii, Înalta Curte apreciază că pronunţarea soluţiei de condamnare constituie pentru inculpat un avertisment sever şi suficient cu privire la conduita pe care trebuie să o aibă orice lider politic într-o campanie electorală şi, totodată, că scopul acesteia poate fi atins şi în condiţiile neexecutării pedepsei", se mai arată în motivare.

Condamnat cu suspendare

Liviu Dragnea a fost condamnat, pe 15 mai, de judecătrii de la Curtea Supremă, la un an de închisoare cu suspendare pentru pentru că ar fi coordonat fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012. Decizia nu a fost definitivă, fiind atacată la aceeaşi instanţă

Dosarul Referendumul, un proces-maraton

Dosarul Referendumul în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată alături de alte 74 de persoane a început pe 15 noiembrie 2013. Sute de martori au fost audiaţi de judecători în acest dosar. Majoritatea dintre ei au spus instanţei că, deşi numele lor apar pe listele cu votanţi, ei nu s-au prezentat la urne.

În dosarul Referendumul a avut loc şi o primă rundă de condamnări: soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au fost judecaţi separat de ceilalţi inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce au recunoscut că au fraudat referendumul. Astfel, pe 2 iulie 2014, Curtea Supremă i-a condamnat pe cei doi la câte un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

În urmă cu două săptâmâni, pe 22 aprilie, s-a consumat ultimul termen din dosarul Referendumul, magistraţii Curţii Supreme stabilind data de 6 mai pentru anunţarea sentinţei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite