DNA are acces la 21 de baze de date ale unor instituţii în baza articolului 267 din Codul de procedură penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie are acces la 21 de baze de date ale unor instituţii în baza articolului 267 din Codul de procedură penală, precizează, vineri, DNA după ce în spaţiul public au apărut afirmaţii potrivit cărora procurorii anticorupţie ”au acces la bazele de date ale altor instituţii doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituţionale, fără a avea o bază legală”.

DNA aduce clarificări cu privire la ”o serie de afirmaţii făcute în cadrul emisiunii Subiectiv difuzată de postul de televiziune Antena 3, în 26 ianuarie, referitoare la încheierea protocoalelor care reglementează accesul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la baze electronice de date deţinute de organele administraţiei de stat”.

”În cadrul acelei emisiuni, s-a acreditat ideea că procurorii anticorupţie au acces la bazele de date ale altor instituţii doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituţionale, fără a avea o bază legală”, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, temeiul juridic al încheierii acestor acte îl reprezintă articolul 267 (Accesul la bazele electronice de date) din Codul de procedură penală, care reglementează în mod expres atât dreptul de acces direct al procurorilor şi al instanţelor, cât şi obligaţia instituţiilor care gestionează asemenea baze de date de a colabora cu organele judiciare pentru asigurarea accesului la informaţiile existente.

DNA precizează că, în acest moment, instituţia are acces la 21 baze de date.

Articolul 267 prevede că "în vederea realizării procedurii de citare, a comunicării actelor de procedură sau a aducerii cu mandat la desfăşurarea procedurilor, procurorul sau instanţa au drept de acces direct la bazele electronice de date deţinute de organele administraţiei de stat".

Un alt alineat consemnează că "organele administraţiei de stat care deţin baze electronice de date sunt obligate să colaboreze cu procurorul sau cu instanţa de judecată în vederea asigurării accesului direct al acestora la informaţiile existente în bazele electronice de date, în condiţiile legii". 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite