DNA dezminte că ar fi existat vreo colaborare cu SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţiile vizând "fabricarea ori înscenarea unor dosare penale" şi "urmăriri penale la ordine", publicate de Evenimentul Zilei şi Flux 24 sunt neadevărate, ofensatoare şi absurde. Totodată, nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA, iar Laura Kovesi nu a participat la videoconferinţe organizate de SRI, arată DNA, potrivit News.ro.

DNA susţine că o serie de informaţii vizând "fabricarea ori înscenarea unor dosare penale" şi "urmăriri penale la ordine", publicate de Evenimentul Zilei şi Flux 24 sunt neadevărate, ofensatoare şi absurde. Totodată, aceste informaţii ar fi folosite, potrivit procurorilor, "ca o stratagemă, de către persoane interesate de a formula apărări în spaţiul public şi nu în faţa unei instanţe de judecată".

Ca atare, DNA spune că procurorul şef Laura Kovesi nu a participat la videoconferinţe organizate de SRI, nici săptămânal, nici ocazional şi nu are instalate în birou terminale speciale prin care să poată comunica instantaneu cu SRI.

"Nu există şi nu a existat nici un protocol de colaborare SRI-DNA şi nici protocol secret Coldea/Kövesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori întâlniri între procurori şi ofiţerii de informaţii în case conspirative. Dosarele penale sunt instrumentate strict prin raportare la Codul penal, Codul de procedură penal şi Legea 78/2000", mai arată DNA.

Verificări asupra urmărilor informaţiilor

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că, prin vehicularea unor astfel de informaţii, procurorii sunt puşi într-o lumină nefavorabilă şi sunt create dubii greu de înlăturat asupra legalităţii şi corectitudinii funcţionării întregului sistem judiciar.

În acest sens, DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări pentru a constata în ce măsură, prin informaţiile transmise, sunt afectate independenţa sistemului judiciar şi prestigiul magistraţilor.

DNA a redat o parte din informaţiile care au circulat în spaţiul public: "Generalul Coldea organizează întâlniri săptămânale în dimineaţa de luni, cu şefii tuturor unităţilor SRI şi o include şi pe doamna Kovesi în cadrul acestor reuniuni. O întâlnire a avut loc în birourile SRI , în decembrie 2013. Kovesi s-a alăturat întâlnirii prin videoconferinţă. A existat un asemenea mod de lucru, în conformitate cu protocolul secret de colaborare SRI-DNA. E fapt, prin SRI, Florian Coldea şi DNA, prin Laura Codruţa Kovesi supravegheau tot ce înseamnă politician important, ziarist, om de afaceri sub pretextul siguranţei naţionale. Pentru că aparatura din biroul şefei DNA nu era compatibilă cu cea folosită de unităţile SRI, lui Laura Codruţa Kövesi i-a fost instalat în birou un terminal SRI, de către specialiştii SRI, cu care aceasta comunica instantaneu cu Florian Coldea. Din 2014, sistemul de videoconferinţe între SRI şi DNA a funcţionat intens, discuţiile având loc chiar de mai multe ori pe săptămână, Florian Coldea interesându-se despre situaţia unor inculpaţi sau a dosarelor aflate în lucru direct la şefa DNA".

Procurorii mai susţin că un cotidian a prezentat o fotografie de la un eveniment, "cu scop vădit manipulator", drept dovadă a faptului ca videoconferinţele Coldea/Kövesi s-au desfăşurat săptămânal.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite