DNA, apel în cazul pedepselor cu suspendare primite de socrii lui Cherecheș. Cum motivează instanța

0
Publicat:

Procurorii DNA au atacat cu apel hotărârea Tribunalului Mureș, care a decis pedepse cu suspendare în cazul socrilor lui Cherecheș, relatează Hotnews. În cazul soacrei, instanța a susținut că este o pedeapsă suficientă, inculpata fiind „o bună familistă”. 

Socrii fostului edil au primit pedepse cu suspendare FOTO Facebook
Socrii fostului edil au primit pedepse cu suspendare FOTO Facebook

Apelul procurorilor DNA a fost înregistrat vineri la Tribunalul Mureș, potrivit Hotnews, care arată că procurorii au motivat „o pedeapsă prea mică, în raport cu gravitatea faptei comise - încercarea de a compromite un act de justiție prin mituirea unui judecător”. 

Condamnări cu suspendare

Socrii fostului primar din Baia Mare, aflat acum în penitenciar, au primit o condamnare cu suspendare pentru dare de mită.

În schimb, potrivit sursei citate, motivarea judecătorilor privind condamnarea aplicată soacrei lui Cherecheș arată că instanța precizează că este o sancțiune suficientă.

„Potrivit înscrisurilor depuse în circumstanțiere, inculpata este o persoană bine integrată în societate, o persoană care a ajutat şi ajută persoanele apropiate, o bună familistă. (...) împrejurarea că inculpata este la primul contact cu legea penală, datele ce caracterizează persoana acesteia, dezvoltate în înscrisurile în circumstanțiere depuse la dosarul cauzei, motivele care au determinat-o pe inculpată să săvârşească infracţiunea, constituie circumstanțe cărora trebuie să li se dea eficiență sporită”, a mai arătat instanța din Mureș, potrivit sursei citate.  

Claudia Gliga, soacra fostului primar, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce soțul ei, Dorin-Petru Gliga, a primit doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare. În timp ce ea a fost condamnată pentru dare de mită, soțul ei a fost condmanat pentru complicitate la dare de mită.

De asemenea, ca pedeapsă complementară, inculpatul are interdicția de a fi ales în orice funcție publică sau să ocupe o funcție care care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de doi ani. Ambele pedepse sunt cu suspendare.

Cei doi soți, părinții soției lui Cătălin Cherecheș, au fost trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la dare de mită. Claudia Gliga a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să dea 50.000 de euro mită unei judecătoare pentru a-l achita pe ginerele lor.

Pedeapsă scăzută 

Cherecheș a fost ondamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. Vineri, judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis solicitarea depusă de Cătălin Cherecheş şi au decis să scadă un an din din cei cinci pe care fostul primar al municipiului Baia Mare trebuia să-i petreacă în închisoare.

Ar fi vorba despre perioada în care Cătălin Cherecheş a stat în arest pe durata anchetei în anul 2016, dar şi timpul petrecut într-un penitenciar din Germania, după ce a fugit din ţară. 

Pe 24 noiembrie 2023 Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate. Ulterior, a fost prins de poliţiştii germani în Augsburg şi arestat, fiind adus în România în luna martie şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite