De ce i-au scăzut magistraţii bucureşteni lui Cătălin Cherecheş un an din condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, vineri, judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis solicitarea depusă de Cătălin Cherecheş şi au decis să scadă un an din din cei cinci pe care fostul primar al municipiului Baia Mare trebuia să-i petreacă în închisoare.

Fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, i s-a scăzut din condamnare, foto arhivă
Fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, i s-a scăzut din condamnare, foto arhivă

Este vorba despre perioada în care Cătălin Cherecheş a stat în arest pe durata anchetei în anul 2016, dar şi timpul petrecut într-un penitenciar din Germania, după ce a fugit din ţară, potrivit Agerpres.

La sfârşitul lunii martie, fostul edil din Baia Mare a introdus pe rolul Curţii de Apel Cluj o contestaţie în anulare (cale extraordinară de atac) împotriva deciziei de condamnare, apoi a solicitat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea acestui proces.

Magistraţii bucureştenii i-au admis lui Cherecheş această contestaţie la executare şi au dispus ca, din pedeapsa de cinci ani, să fie scăzute durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (aprilie - decembrie 2016), dar şi perioada petrecută într-un penitenciar din Germania (noiembrie 2023 - martie 2024).

„În temeiul art. 598, alin. 1, lit. d Cpp, admite contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat Cherecheş Cătălin. Deduce din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată petentului-condamnat Cherecheş Cătălin durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (de la data de 26.04.2016 până la data de 22.12.2016); perioada în care petentul-condamnat a fost arestat în vederea executării mandatului european de arestare (de la 28.11.2023 la 19.03.2024), precum şi perioada executată (de la 19.03.2024 la zi). În temeiul art. 599, alin. 4 Cpp, anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 56 din data de 24.11.2023 emis de către Tribunalul Cluj şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a decis Tribunalul Bucureşti.

Vă reamintim că pe 24 noiembrie 2023 Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate. Ulterior, a fost prins de poliţiştii germani în Augsburg şi arestat, fiind adus în România în luna martie şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite