Directorul medical de la Elias, Dana Safta: Se simţea rău din 18 decembrie, dar a refuzat să vină atunci la spital

0
0
Sergiu Nicolaescu nu a venit la spital pentru că dorea să-şi petreacă Crăciunul în familie FOTO Adevărul
Sergiu Nicolaescu nu a venit la spital pentru că dorea să-şi petreacă Crăciunul în familie FOTO Adevărul

Sergiu Nicolaescu se simţea rău din 18 decembrie, după ce a căzut, dar a refuzat să vină la spital, preferând să petreacă sărbătorile în familie. Până pe 26 decembrie, când a acceptat internarea, a mâncat foarte puţin şi a avut probleme de tranzit intestinal, potrivit directorului medical Dana Safta.

"Suntem prieteni cu maestrul Sergiu Nicolaescu, de aceea l-am rugat, înainte de a pleca în concediu, să vină la spital, pentru că simţeam că îi este rău. Cu toate acestea, a refuzat spunând că vrea să rămână acasă de sărbători. În acest interval nu a mâncat, a slăbit, iar tranzitul intestinal era încetinit. La internare, proteinemia era 5, fapt care indică denutriţia", a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta.

În 26 decembrie, Sergiu Nicolaescu a acceptat internarea din cauza unor dureri puternice în burtă. Analizele făcute imediat după internare nu au indicat prezenţa lichidului în abdomen, deci nu era vorba de peritonită, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu.

Boala regizorului, cunoscută încă din 2000

El a precizat că, după internare, au început administrarea tratamentelor pentru boala lui Sergiu Nicolaescu, care era cunoscută încă din anul 2000, respectiv diverticulită acută, inflamaţia intestinului gros.

Durerile abdominale s-au mai diminuat, dar analizele nu erau tocmai bune, indicând persistenţa unui sindrom inflamator. În acel moment s-a hotărât să se facă intervenţia laparoscopică, aceasta fiind atât un mijloc de diagnostic, cât şi o procedură chirurgicală. Astfel a fost descoperit "apendicele flegmonos şi peritonita de vecinătate", fiind realizată totodată intervenţia chirurgicală, a explicat dr. Valentin Calu.
El a adăugat că evoluţia postoperatorie a fost lent favorabilă, dar peritonita poate da complicaţii pulmonare, mai ales pe fondul traumatismului suferit când a căzut.

Valentin Calu a mai spus că starea de sănătate a lui Sergiu Nicolaescu s-a degradat în ultimele 24 de ore, când au apărut complicaţiile cardiace şi pulmonare. Decesul a survenit pe fondul unei "detrese respiratorii acute", o alterare gravă respiratorie. Directorul medical al Spitalului Elias a precizat că trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu va rămâne în spital până vineri, conform procedurilor.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias a mai spus că Sergiu Nicolaescu era cunoscut ca suferind de o boală diverticulară, având mai multe epidoade repetitive de-a lungul timpului.

Valentin Calu a precizat că regizorul Sergiu Nicolaescu avea fibrilaţii atriale paroxistice şi un traumatism toracic cu contuzie pulmonară, iar în 26 decembrie s-a internat la Spitalul Elias pentru dureri în etajul abdominal inferior, având inapetenţă de câteva zile. În urma examenului clinic s-a stabilit că a suferit un puseu de diverticulită, fiindu-i administrat tratament.

A făcut stop cardiac în această dimineaţă

În 28 decembrie, în urma investigaţiilor, s-a decis intervenţia laparoscopică şi intraoperator s-a descoperit o apendicită acută perforată. Postoperator a fost continuat tratamentul, dar au apărut complicaţii respiratorii, care în ultimele 48 de ore au dus la insuficienţă respiratorie acută, necesitând terapie intensivă maximală, conform protocolului, a mai spus Valentin Calu.

Pe fondul degradării progresive a funcţiei respiratorii, joi dimineaţă, Sergiu Nicolaescu a făcut stop cardiac, fără răspuns la manevrele de resuscitare, iar la ora 8.20 a fost declarat decesul, a adăugat dr.Valentin Calu.

Şeful Clinicii de chirurgie a Spitalului Elias, conferenţiar Adrian Miron, a declarat că l-a tratat timp de 12 ani pe Sergiu Nicolaescu pentru mai multe complicaţii ale bolii diverticulare, iar cel mai acut puseu a fost cel din decembrie, când a fost internat. Conferenţiarul Adrian Miron a precizat că starea lui Sergiu Nicolaescu la internare nu permitea o intervenţie chirurgicală.

Adrian Miron a precizat că boala diverticulară este o boală a vârstnicului, fiind un tribut al tipului de viaţă european. Boala reprezintă o inflamare a unor zone proeminente ale colonului sigmoid, iar apropierea de zona apendicelui face ca simtomatologia să fie asemănătoare.

În cazul lui Sergiu Nicolaescu, întrucât era cunoscut cu boală diverticulară şi se copiau manifestările cunoscute anterior, a fost diagnosticat iniţial cu diverticulită, care este la opusul apendicitei şi nu are indicaţii chirurgicale în 24 de ore, a mai spus conferenţiarul Adrian Miron.

Şeful Clinicii de chirurgie a precizat că un pacient de vârstă tânără cu această simptomatologie ar fi fost încadrat cu uşurinţă în tabloul de apendicită acută, în timp ce un vârstnic ar fi fost mai degrabă încadrat cu boală diverticulară.

Complicaţiile severe nu au răspuns la tratament

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, anunţa anterior Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită. Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu căzuse în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

În 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa mulţumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit pe care vrea să-i termine în profesia sa.
 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite