Detalii despre cumplitul accident din Serbia, în care un tată și fiica sa de 8 ani au uciși de un șofer beat
0Cumplitul accident care a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Serbia, aproape de granița cu România, a creat multă emoție în România, nu doar prin prisma deznodământului tragic, ci și prin poveste a două dintre cele trei victime care și-au pierdut viața, un tată și fiica sa în vârstă de opt ani.
Daria și tatăl său se întorceau acasă, în Craiova, de la un concurs de dans, unde fetița, în vârstă de opt ani, obținuse o medalie, când un șofer beat, cetățean sârb, a intrat în plin cu mașina în autovehiculul în care se aflau, potrivit Observator News. Accidentul a avut loc la 10 kilometri de graniţa cu România, pe drumul care leagă Tekija de Kladovo,
Cum s-a întâmplat tragedia
Două mașini în care se aflau două familii de români din Craiova se întorceau în România de la o competiție internaţională de dans la care participaseră copiii lor.
Potrivit sursei citate, șoferii români mergeau unul în spatele celuilalt. Conducătorul auto sârb care șofa băut, a pătruns pe contrasens.
Șoferul primei mașini în care se aflau români a reușit să evite la limită impactul. Tatăl Dariei, care conducea cea de-a doua mașină, nu a mai avut timp să vireze. El şi fetița sa au fost răniţi grav. Conducătorul auto sârb a fugit de la locul accidentului, fiind prins abia câteva ore mai târziu.
Un apel a fost făcut la numărul de urgenţă al vecinilor sârbi, iar o ambulanţă din cel mai apropiat oraş a fost trimisă la locul accidentului. Mama Dariei, in stare de șoc, a reușit să alerteze și ea serviciile de urgență din România.

Ce s-a întâmplat a fost o înșiruire de acțiuni fatidice. Daria și tatăl său n-au mai putut fi salvați, iar în accident a murit și un cetățean sârb.
Blocarea intervenției salvatorilor români
Amintim că, deși autoritățile române au încercat să intervină pentru a acorda ajutor familiei de români implicate în accident, ambulanţele din țara noastră au fost blocate la frontieră de vameșii sârbi.
Poliția de Frontieră din România a explicat că există dispoziții speciale în situații de urgență, dar că fiecare stat ia măsurile legale impuse de statul respectiv pentru astfel de situații.
Regulamentul 399/2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane, din Codul Frontierelor Schengen, are dispoziții speciale pentru anumite categorii de persoane
Una dintre ele prevede ca pentru intrarea şi ieşirea membrilor serviciilor de salvare, a poliţiei, a pompierilor care acţionează în situaţii de urgenţă, precum şi a poliţiştilor de frontieră care trec frontiera în exercitarea atribuţiilor de serviciu sunt prevăzute de dreptul intern al fiecărui stat.
„Astfel, în situații de urgență, polițiștii de frontieră români exceptează de la controlul de frontieră personalul medical aflat în misiune. Această situație s-a întâmplat și în data de 31.03.2025, ora 02.45, când în PTF Porțile de Fier I s-au prezentat pe sensul de ieșire din țară două ambulanțe care se deplasau în direcția Serbia pentru a prelua pacienți ca urmare a producerii unui accident rutier, fiind creat un culoar de urgență pentru trecerea operativă a acestora, situație despre care a fost informată si partea sârbă.Amintim faptul ca pentru intrarea într-un stat terț, autoritățile de frontieră iau măsurile legale impuse de statul respectiv pentru astfel de situații. La ora 04.20 cele doua ambulanțe s-au prezentat pe sensul de intrare în țară, fără pacienți”, potrivit Poliției de Frontieră.