Accident fatal la graniță. Ambulanțele românești, oprite de vameşii sârbi. Strigătul disperat al unei mame:„Salvați-mi fetița!”
0Un accident cumplit a avut loc noaptea trecută în Serbia, la aproximativ 10 kilometri de granița cu România. Deși autoritățile române au încercat să intervină pentru a acorda ajutor familiei de români implicate, ambulanţele au fost blocate la frontieră de vameșii sârbi.

UPDATE: Poliția de Frontieră a făcut precizări legate de evenimentul nefericit din Serbia, în care o fetiță de 8 ani și tatăl ei, ambii români, au murit într-un tragic accident de circulație.
”În Codul Frontierelor Schengen, Regulamentul 399/2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane, există dispoziții speciale pentru anumite categorii de persoane, care, la Anexa VII, punctul 7 prevede ca pentru intrarea şi ieşirea membrilor serviciilor de salvare, a poliţiei, a pompierilor care acţionează în situaţii de urgenţă, precum şi a poliţiştilor de frontieră care trec frontiera în exercitarea atribuţiilor de serviciu sunt prevăzute de dreptul intern al fiecărui stat.
Astfel, în situații de urgență, polițiștii de frontieră români exceptează de la controlul de frontieră personalul medical aflat în misiune.
Această situație s-a întâmplat și în data de 31.03.2025, ora 02.45, când în PTF Porțile de Fier I s-au prezentat pe sensul de ieșire din țară două ambulanțe care se deplasau în direcția Serbia pentru a prelua pacienți ca urmare a producerii unui accident rutier, fiind creat un culoar de urgență pentru trecerea operativă a acestora, situație despre care a fost informată si partea sârbă.
Amintim faptul ca pentru intrarea într-un stat terț, autoritățile de frontieră iau măsurile legale impuse de statul respectiv pentru astfel de situații.
La ora 04.20 cele doua ambulanțe s-au prezentat pe sensul de intrare în țară, fără pacienți”, a precizat Poliția de Frontieră..
În coliziune au fost implicate trei autoturisme: două din România și unul din Serbia. În urma impactului extrem de puternic trei persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre un cetățean sârb, un român în vârstă de 30 de ani și fetița lui, care avea doar 8 ani, potrivit Observator.news.
Cele două autoturisme înmatriculate în România transportau familii din Craiova, care se întorceau de la un concurs de dans sportiv. Fetița de 8 ani, care și-a pierdut viața în accident, tocmai obținuse locul 1 în competiție.
Ambulanțele românești, blocate la graniță
Imediat după ce a fost semnalat accidentul, Serviciul de Ambulanță Județean Mehedinți a trimis două echipaje de intervenție către locul tragediei. Cu toate acestea, salvatorii au fost opriți la frontieră de către autoritățile sârbe, pe motiv că nu aveau pașapoartele la ei.
După lungi insistențe și explicații privind gravitatea situației, ambulanțelor românești li s-a permis în cele din urmă să intre în Serbia. Din păcate, întârzierile au avut consecințe tragice. Medicii români, care au ascultat la telefon strigătele disperate ale mamei fetiței, sunt de părere că, dacă nu ar fi fost opriți la frontieră, ar fi avut o șansă să-i salveze viața micuței.
„Din păcate, până am ajuns noi, echipajul de la Ambulanța Kladovo a declarat decesul fetiței de 8 ani și al tatălui ei, din România. Celelalte victime erau în stare de șoc. Le-am acordat asistență medicală, dar nu a fost nevoie de transport la spital, pentru că nu prezentau leziuni care să le pună viața în pericol. Situația fost dramatică. A fost un apel pe 112, făcut de mama fetiței, direct către dispeceratul din România. Ne-am deplasat cu două ambulanțe: una de tip C1 - C2 și cealaltă, B2. Am trecut foarte repede de vama din România. Le-am explicat unde mergem. La vama din Serbia, cele două ambulanțe nu au fost lăsate să treacă. Mi s-a cerut pașaportul. Nu l-am avut. Le-am spus că le dau CNP-ul, dar nu au vrut să ne lase. Au oprit ambulanțele în vamă. În vama de la sârbi, am ajuns la 03.00, am plecat la 03.28 și, la locul accidentului, am ajuns la 03.35. Am ajuns prea târziu! Aceste 28 de minute puteau face diferența. Când am ajuns, fetița era pe carosabil (fusese declarat decesul). Mama fetiței era în stare de șoc și îmi tot spunea: "Salvați-mi fetița!". Dacă nu întârziam, în vamă, poate era o șansă. Dacă pe mine nu m-au lăsat să trec vama poate am înțeles, pentru că nu aveam actele la mine; dar cei din vama din Serbia nu i-au lăsat nici pe ceilalți colegi ai mei, din cealaltă ambulanță. Există un protocol de colaborare în astfel de situații, între România și Serbia. Se pare că, în această situație, nu a fost respectat protocolul”, a declarat medicul Cornelia Bernardi.
Această tragedie, spun medicii, ridică întrebări despre procedurile de intervenție în cazuri de urgență și despre necesitatea unei mai bune colaborări între statele vecine.