Deputatul Sebastian Ghiţă susţine că a falsificat un raport privind teza de doctorat a şefei DNA, Codruţa Kovesi. Reacţia lui Iohannis şi a lui Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Eduard Enea
Deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Eduard Enea

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ prin care susţine că, în 2012, ca membru într-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. Totodată, acesta susţine că are probe privind ascunderea plagiatului acesteia. În replică, şefa DNA a declarat că lucrarea îi aparţine în totalitate şi că nu a plagiat.

UPDATE Reacţia Laurei Codruţa Kovesi: 

„În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natura (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor“, se arată într-un comunicat al DNA.

Mai mult decât atât, precizează DNA, „în raport cu luările de poziţie anterioare ale lui Ghiţă Sebastian Aurelian, în care a făcut alegaţii cu privire la investigaţiile penale desfăşurate de procurori, DNA a sesizat, în acest an atât pe Procurorul general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cât şi Consiliul Superior al Magistraturii”.

UPDATE Klaus Iohannis a calificat drept ciudat autodenunţul depus de Sebastian Ghiţă. Potrivit preşedintelui, motivul acestei acţiuni este dat de campania electorală.

Totodată, Iohannis a adăugat că „cei însărcinaţi îşi vor face treaba”.

Surprinzătorul autodenunţ

Sebastian Ghiţă pretinde că s-ar fi implicat în 2012 în falsificarea unui raport care a stabilit că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat. 

Deputatul susţine că presupusa operaţiune de acoperire a acuzaţiilor de plagiat ar fi avut loc în sediul Guvernului, cu ştiinţa premierului de atunci, Victor Ponta. 

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

Redăm mai jos întregul autodenunţ:

"Domnule Procuror General,

Subsemnatul Sebastian Ghita, domiciliat in (...), doresc sa formulez urmatorul denunt vizand fapte de o gravitate exceptionala in care sunt implicati inalti functionari ai statului roman.

In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi.

Declar ca voi pune la dispozitia procurorului desemnat de catre dumneavoastra toate datele, documentele si informatiile care sa ateste modul in care s-a actionat pentru ascunderea adevarului privind plagiatul din cadrul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi”.

.

Băsescu: au muşamalizat propriile lor plagiate

La rândul lui Traian Băsescu susţine că ştia din 2014 că şefa DNA şi-ar fi muşamalizat plagiatul.

"Eu am aflat în 2014, după ce am nominalizat-o. Şeful pe linie ierarhică era procurorul general. Eu aveam doar nişte informaţii frânte în 2014. Dacă vă amintiţi, eu am declanşat povestea cu plagiatul lui Ponta. Şi Coldea, şi Kovesi au muşamalizat propriile lor plagiate. În 2013, când am nominalizat-o, nu ştiam. Ştiam doar că în 2011, când s-a dus la Timişoara să susţină doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o mulţime de legături. Din păcate nu le-am făcut la momentul potrivit", a precizat Traian Băsescu.

Ponta: Dacă mă cheamă la Parchet voi spune absolut tot ce ştiu

Fostul premier Victor Ponta a refuzat marţi seara să comenteze autodenunţul deputatului Sebastian Ghiţă legat de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că dacă va fi chemat la Parchet va spune acolo tot ce ştie pe acest subiect.

''Dacă mă cheamă în cadrul unei anchete penale la Parchet voi spune absolut tot ce ştiu'', a fost singurul comentariu a lui Ponta.

Sebastian Ghiţă îngropat de dosare penale

Sebastian Ghiţă este cercetat în nu mai puţin de 5 dosare penale. Printre acuzaţiile care i se aduc parlamentarului se numără: spălare de bani, dare de mită, complicitate la înşelăciune şi folosire de informaţii confidenţiale şi şantaj.

Şi apropiaţii fostului preşedinte Traian Băsescu au probleme penale. Fratele acestuia a fost condamnat deja la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. La rândul lui, ginerele fostului preşedinte, Radu Pricop este urmărit penal în două dosare, iar fiica cea mare a acestuia, Ioana Băsescu este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Şi nepotul lui Traian Băsescu are probleme cu legea. Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă.

La rândul lui, Traian Băsescu a fost implicat în 56 de dosare penale, din 2004 până în prezent, 7 dintre acestea fiind în curs de soluţionare, precizează Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) din România este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare - dezvoltare.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut, în mai 2012, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat. Codruţa Kovesi şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Experţii tehnici ai Consiliului Naţional de Etică (CNE) au stabilit în iulie 2012 că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

Ce spunea Kovesi în 2012 despre acuzaţiile aduse

„Teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate, iar caracterul de noutate şi valoarea ştiinţifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituţiei organizatoare, iar susţinerea lucrării a fost publică.

Ca orice teză de doctorat, lucrarea conţine stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării ştiinţifice propriu-zise şi pe tot timpul cercetării ştiinţifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menţionează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definiţiilor ce aparţin în exclusivitate unui anumit autor.

Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut. Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere, chiar şi privind numele unor autori.

Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de 6 ani pe site-ul MP. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul.

Teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifiice a unui alt autor, iar lucrările indicate în cuprinsul articolului sunt menţionate ca sursă bibliografică.

Spre exemplu, în cuprinsul articolului se face trimitere în mod repetat la lucrarea autorilor Gheorghiţă Mateuţ şi colaboratorii cu titlul Traficul de fiinţe umane. Infractori, victimă, infracţiune. – despre care se susţine că nu ar fi fost menţionată, deşi este citată în cuprinsul tezei de doctorat la paginile 222, 225, 224, 234, 240, 260, 273, 274, 278, 282, 284 şi 290 – a se vedea.

Pe de altă parte, în situaţiile în care acelaşi citat al unui autor se regăseşte atât în teza de doctorat cât şi în altă lucrare, a fost citat doar autorul iniţial, potrivit normelor uzuale de redactare a lucrărilor ştiinţifice.

Unele paragrafe indicate în articol, prezentate ca fiind însuşite de la alţi autori, reprezintă în fapt definiţii ale infracţiunilor care se regăsesc în texte legale şi în convenţii internaţionale, ori evoluţii ale infracţionalităţii prezentate în rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intră în obiectul dreptului de autor.

           

Articolul încearcă să exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemănătoare din ultima perioadă şi ne delimităm de tentativele de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară.

           

Având în vedere conţinutul articolului, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII apărarea reputaţiei profesionale”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite