Deputatul Mihai Valentin Popa a fost pus sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de şantaj şi folosirea influenţei de lider PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Mihai Valentin Popa (PSD) a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile într-un dosar în care este acuzat de şantaj şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Faptele ar fi făcute în calitate de preşedinte al organizaţiei PSD Făgăraş.

Potrivit unui comunicat DNA, în cursul anului 2017, primarul unui municipiu din judeţul Braşov a evocat posibilitatea revocării din funcţie a unei persoane care făcea parte din conducerea unui spital aflat în subordinea primăriei, pe fondul unor nereguli constatate de Curtea de Conturi şi ca urmare a refuzului acelei persoane de a-şi îndeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului.

Situaţia ar fi fost adusă la cunoştinţa lui Popa care ar fi luat hotărârea de a-şi folosi influenţa şi autoritatea dată de funcţiile politice deţinute, „pentru menţinerea în funcţie a persoanei vizate de revocare (persoană care era o protejată a sa), deşi potrivit Legii 95/2006 nici Consiliul Local şi nici Parlamentul nu are competenţa să decidă sau să impună o anumită decizie cu privire la ocuparea funcţiilor de conducere într-un spital municipal”. 

Mihai Valentin Popa este deputat PSD din 2016. Anterior el a fost consilier local în Consiliul Local al municipiului Făgăraş (2004-2008) şi consilier judeţean în Consiliul Judeţean Braşov (2012-2016). El este, din 2008, preşedinte Organizaţia Municipală PSD Făgăraş şi vicepreşedinte Organizaţia Judeţeană PSD Braşov

„Concret, inculpatul Popa Mihai Valentin i-a cerut imperativ primarului, în mai multe împrejurări, în mod direct, dar şi prin intermediari, să o menţină în funcţie pe protejata sa, pe motiv că decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcţia de conducere pe care o deţinea la spital i-ar crea ”mari probleme de imagine şi în partid” şi i-ar ştirbi imaginea de lider local care îşi protejează oamenii apropiaţi şi controlează deciziile autorităţilor în raza sa”, acuză DNA.

Ar fi transmis ameninţări prin telefon

Întrucât primarul nu s-a conformat ordinului primit, Popa ar fi utilizat telefonul unei alte persoane (pentru a nu se putea stabili o legătură directă) şi i-ar fi transmis ameninţări managerului spitalului, „i-a solicitat în mod imperativ să revină asupra deciziei de a o înlocui pe a protejata sa din funcţia pe care o deţine la spitalul respectiv, ameninţându-l că, în caz contrar, îl va demite, iar toate proiectele primarului vor fi blocate în consiliul local pe care, în calitate de lider al organizaţiei locale de partid, îl controlează”.

„În luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu inculpatul Popa Mihai Valentin, acesta din urmă şi-a folosit influenţa şi autoritatea asupra unei persoane din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, astfel încât reprezentanţii şcolii din acea comună să fie scutiţi de sancţiuni, deşi nu luaseră măsurilor impuse de inspectorii DSP”, mai arată DNA.

Un control efectuat la acea şcoală anterior constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, spaţiu necorespunzător pentru programul ”Laptele şi cornul”, spaţiu necorespunzător de desfăşurare a cursurilor pentru o grupa mică de grădiniţă, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabiliseră termene stricte de care depindea inclusiv obţinerea unei noi autorizaţii sanitare.

Ce obligaţii trebuie să respecte 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Popa trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a) să se prezinte la organul de urmărire de câte ori este chemat, 

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, 

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,

d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, 

e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar. 

Lui Popa Mihai Valentin i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite