De ce se luptă românii să intre în Poliţie. Cum a ajuns Academia de Poliţie să bată Facultatea de Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8.000 de aspiranţi la uniforma de poliţişti s-au bătut pe cele aproape 300 de locuri din Poliţie scoase la concurs. Tinerii sunt atraşi de banii siguri de la stat, dar şi de un statut privilegiat în societate, spun specialiştii în domeniu.

Mediul sigur, veniturile şi facilităţile pe care uniforma de poliţist le oferă sunt doar câteva dintre motivele pentru care 8400 de tineri se bat zilele acestea pe cele 290 de posturi de ofiţeri, agenţi şi personal contractual, scoase la concurs la nivelul structurilor Poliţiei Române.

Salariile sunt ca un magnet

În opinia specialistului în recrutare Gabriel Chicioreanu, posturile din poliţie au devenit interesante pentru candidaţi din mai multe puncte de vedere. „Este un cadru bine organizat, bine ierarhizat, în care ştii exact ce ai de făcut. Cei care sunt ordonaţi şi organizaţi au mari şanse să lucreze într-un astfel de domeniu. Pe de altă parte, faptul că cei care lucrează în poliţie pot ieşi la pensie în jurul vârstei de 45 de ani şi ulterior se mai pot angaja, este un mare avantaj. De asemenea, contează faptul că în Poliţie ai şansa să şi evoluezi de la un grad la altul”, a explicat Gabriel Chicioreanu. 

Potrivit acestuia, posturile din sistemul public au început să devină tot mai interesante pentru candidaţi. „Practic, locurile de muncă pe care statul le scoate la concurs au devenit mai atractive decât cele din mediul privat. Asta pentru că, în primul rând, salariile sunt mult mai mari. Având în vedere creşterile salariale din mai multe domenii de activitate, tot mai multe persoane au început să fie interesate să migreze din mediul privat spre cel public”, a completat Gabriel Chicioreanu.

Au şansa să se simtă importanţi

Un alt motiv pentru care candidaţii îşi îndreaptă atenţia spre meseria de poliţist este importanţa pe care un loc de muncă în Poliţie o are pentru societate. „Chiar dacă au mai fost făcute unele abuzuri de către poliţişti, imaginea meseriei nu a avut neaparat de suferit. Sunt persoane care îşi doresc să intre în sistemul militarizat datorită motivaţiei de a conduce echipe şi de a face bine societăţii. Într-un asemenea sistem, au şansa, mai devreme sau mai târziu, să se simtă importanţi”, a mai arătat specialistul în recrutare.

Şi-a dat demisia la trei zile de la încadrare

La rândul lui, Dumitru Coarnă, preşedintele sindicatului poliţiştilor, consideră că oamenii vor să lucreze în poliţie datorită statutului pe care îl oferă această meserie, dar şi pentru că există opinia că este bine plătită. “S-ar putea totuşi ca după ce trec examenul o parte dintre ei să fie dezamăgiţi când vor vedea care este de fapt încadrarea. Şi un astfel de caz am avut recent. La Poliţia de Frontieră a fost un astfel de concurs, a fost câştigat de un om foarte bine pregătit. Numai că atunci când a fost încadrat a văzut şi cât va  încasa în fiecare lună. Şi-a dat pur şi simplu demisia, la numai trei zile de la încadrare”, spune sindicalistul.

Cu nepotul la angajare

Dumitru Coarnă spune că această campanie de recrutare nu acoperă, însă, deficitul din sistem. „Avem neocupate peste  20.000 de funcţii, aşa că nu rezolvăm problema lipsei oamenilor. Partea bună este că, datorită numărului mare de candidaţi, baza de selecţie este foarte mare şi, cu siguranţă, vom încadra oameni bine pregătiţi. Asta dacă procedurile de concurs vor fi corecte. Tocmai din acest motiv vom trimite şi noi observatori pentru ca să alegem cei mai buni oameni din punct de vedere al pregătirii. Şi vom veghea să nu fie încadrat aiurea, pe nedrept, un nepot sau o cunoştinţă a unui şef din minister. Aşa cum s-a mai întâmplat, trebuie să recunoaştem”, a conchis Dumitru Coarnă. 

Care sunt beneficiile

Conform ministrului Carmen Dan, venitul minim net în Poliţia Română era, anul trecut, de cel puţin 3.000 de lei. Este vorba de salariu la care se adaugă, norma de hrană şi norma de echipament. La beneficii se poate trece compensarea chiriei. Concret,  poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul  are dreptul la o compensaţie pentru chirie de până la 50% din salariul de bază. În acelaşi cuantum poliţistul va beneficia şi de o compesare a ratei dacă optează să-şi cumpere o casa şi apelează la un credit pentru locuinţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite