De ce s-a prăbușit încrederea românilor în UE

0
Publicat:

Contextul internațional, cu un război în Europa care nu poate fi stopat, dar mai ales restricțiile aduse de pandemie au erodat încrederea în Uniunea Europeană a unui număr mare de români. Asta în timp ce încrederea celorlalți europeni în UE este în creștere.

 FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut puternic în ultimii ani. Cel puțin așa arată ultimul Eurobarometru comandat de Parlamentul European companiei specializate Kantar și recent publicat de Bruxelles. Concret, numai 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% cât este media europeană. Asta în condițiile în care, în 2015, numărul românilor care spuneau că apartenența la UE este un lucru bun era mult mai mare, 68%, comparat cu media la nivel UE de la acea vreme, de 54%.

Din sondaj rezultă că încrederea românilor în UE a început să se prăbușească la începutul pandemiei. De exemplu, în 2020, românii se aflau încă aproape de media europeană când erau întrebați dacă apartenența la UE este un lucru bun (55% România, 59% media europeană), dar de atunci diferența a crescut constant: în timp ce la nivel european încrederea în UE a crescut, în România scăzut.

Nemulțumiri venite pe mai multe căi

Istoricul şi scriitorul Stelian Tănase a explicat  pentru „Adevărul” de ce s-a ajuns în această situație. „În primul rând, avem un fond în care mulți dintre noi am văzut intrarea în UE ca pe un miracol, iar acest miracol nu s-a petrecut, dar nu din cauza Bruxelles-ului, ci a noastră. Evident, a apărut și dezamăgirea aferentă, care vine și cu o lipsă de încredere. Apoi, foarte important, contextul internațional și imposibilitatea UE și NATO de a stopa rapid agresiunea Rusiei din Ucraina. În plus, cel mai important, cred eu, este contextul pandemic. În percepția unora, blocarea în case, restricțiile de circulație, portul măștii și chiar și vaccinarea nu au fost măsuri luate la București, ci venite de afară, adică impuse de Bruxelles. În fine, nu trebuie uitat că avem vreo 5 milioane de români afară care mai povestesc din când în când că în Occident nu sunt câinii cu covrigi în coadă, că și acolo sunt probleme. Avem deci trei sau chiar patru căi pe care au ajuns nemulțumirile la unii români, iar acest lucru se vede în sondaje”, spune Stelian Tănase, care mai precizează, totuși, că această situație se va dilua în timp, iar numărul românilor care vor declara că au încredere în UE va crește treptat.

Tinerii văd oportunitățile

La întrebarea dacă UE evocă o imagine foarte pozitivă, destul de pozitivă, neutră, destul de negativă sau foarte negativă, totalul celor care au replicat „pozitiv” este în cazul României de 46%, față de 47% media europeană. Demn de remarcat, imaginea UE este mai bună în rândul tinerilor și scade pe măsură ce vârsta crește. Astfel, în grupa de tineri cu vârste cuprinse între 15-24 de ani, imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%, arată g4media.ro. Ea scade treptat, ajungând ca în grupa de vârstă 55 plus să ajungă la numai 39%. „Tinerii au altă viziune, sesizează o serie de oportunițăți în a munci sau învăța în străinătate. Cei trecuți de această tinerețe nu mai au această posibilitate și văd numai părți negative”, a subliniat Stelian Tănase.

Însă situația arată cu totul altfel când românii sunt întrebați despre beneficiile de pe urma apartenenței la UE. La întrebarea „Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?” 66% dintre români spun că România a beneficiat, față de 72% media europeană.

Când vine vorba de beneficiile concrete aduse de UE, românii ies iarăși din grafic în comparație cu media UE. De exemplu, 39% dintre români cred că UE le-a adus noi oportunități de angajare (locuri de muncă), în timp ce media europeană este de doar 23%. În plus, 27% dintre români (18% media UE) cred că autoritățile de la Bruxelles le îmbunătățesc standardul de viață. Totodată, numai 26% dintre români cred că UE contribuie la menținerea păcii, în timp ce media europeană este de 36%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite