De ce riscă România să rateze planul european de înarmare

0
Publicat:

Europa se pregătește de ce e mai rău, inclusiv pentru un război, iar oficiali de la Bruxelles au anunțat că vor să mărească masiv producția industrială militară. Este șansa României, arată experții în domeniu care atrag atenția că acest moment nu trebuie ratat de jucătorii din domeniul producției de apărare. 

Lansatorul HIMARS este și în dotarea MApN FOTO Profimedia
Lansatorul HIMARS este și în dotarea MApN FOTO Profimedia

Analistul militar Aurel Cazacu a declarat pentru „Adevărul“ că la nivelul UE se realizează o dezvoltare a industriei de război și că această manevră are rol de descurajare.

„Pentru a se integra în acest val, în prima fază, industria românească de profil, companiile din Romarm, trebuie să treacă la managementul de tip privat format din profesioniști. Trebuie să gândim separat despre cine este proprietarul (statul - n.r.) și cine sunt cei care conduc companiile din cadrul Romarm. Acum conducerile acestor companii sunt numite politic, fără experiență în domeniu și evident că infuziile de capital nu vin. Drept urmare, companiile de stat așteaptă subvenții de la stat ca să plătească salarii.

Culmea este că sunt bani în piață, dar cine s-ar asocia și ar investi capital într-o companie de armament care are în consiliul de administrație șoferi, învățătoare sau preoți? Nici urmă de profesioniști. Repet, bani sunt în piață, dar oamenilor le este frică să investească dacă acolo nu există conduceri profesioniste, din domeniul militar și care lucrează pe principii private. Nimeni nu vrea să-și arunce banii pe geam. Ca o concluzie, fără reformarea conducerilor acestor uzine pe principii private de competitivitate, infuziile de capital nu vor veni, iar noi nu ne vom integra în acest val european de dezvoltare dedicat industriei de armament și vom mai și pierde bani pentru că cererea de muniții, de exemplu, este imensă. Și vor rămâne ca acum, «șchiopi». Din 15 companii Romarm, două-trei produc ceva și sunt pe profit, dar și ăla mic. Restul trăiesc pe subvenții de la stat și cu greu se poate spune că livrează ceva. Avem războiul în prag, trebuie să ne trezim“, a subliniat Aurel Cazacu.

Strategia europeană

Comisia Europeană va prezenta o nouă de strategie industrială de apărare în trei săptămâni, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi va deschide, de asemenea, un birou de inovare în domeniul apărării în Ucraina, informează Reuters. „Europa trebuie să îşi intensifice baza industrială... Sunt o transatlanticistă convinsă, dar, în acelaşi timp, trebuie să construim o Europă puternică, şi ele merg mână în mână“, a declarat von der Leyen.

Ea a spus că propunerea urmăreşte să mărească cheltuielile pentru apărare, să „cheltuiască mai bine“ în cazul achiziţiilor comune şi al acordurilor pentru a oferi predictibilitate industriei, precum şi o mai bună interoperabilitate între forţele armate europene şi, de asemenea, să concentreze cheltuielile în Europa pentru a menţine „locuri de muncă bune“ pentru contribuabilii care plătesc factura.

100 de miliarde pentru industria europeană de armament

Ursula von der Leyen a adăugat că Ucraina trebuie să fie integrată în programele de apărare ale Europei, deoarece Rusia „depăşeşte Ucraina cu soldaţi şi, mai mult, recurge la „arme rapide şi murdare produse în Coreea de Nord şi Iran“. „Nu este vorba doar de războiul lui Rusiei în Ucraina şi de încercările lui Putin de a destabiliza democraţiile, ci de toţi ceilalți adversari autocraţi pe care îi urmărim îndeaproape..., dacă democraţiile sunt unite, sunt hotărâte, arată determinare“, a precizat preşedinta Comisiei Europene.

În paralel, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a propus, recent, înființarea unui fond uriaș de 100 de miliarde de euro pentru a stimula și mai eficient complexul militar-industrial european. În primul rând, pentru producția de muniții.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite