Cutremurul, de-o parte și de alta a Carpaților: „A fost destul pentru o sperietură și gânduri negre”

0
Publicat:

Cutremurul de luni după-amiaza, 13 februarie, produs la 21 km nord-vest de Târgu Jiu, cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, a zguduit puternic județele aflate de-o parte și de alta a Carpaților. 

Cutremur în zona Târgu Jiu Oltenia în România Foto colaj jpg
Cutremur în zona Târgu Jiu Oltenia în România Foto colaj jpg

Cel mai recent seism a fost resimțit la ora 16:58:06 (ora României), în zona Gorj - Oltenia, la adâncimea de 15 km.

„Având în vedere cutremurul produs în urmă cu puțin timp, în județul Gorj, cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km, precizăm faptul că până la acest moment, la nivelul județului Vâlcea / Sibiu nu au fost primite apeluri pe numărul unic de urgență 112 care să semnaleze victime sau pagube materiale”, a sunat mesajul transmis către populație atât de către reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu cât și de către colegii din Vâlcea.

Cei din urmă au mai precizat: „Cutremurul a fost urmat de două replici de 2,4 grade pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3.0 grade pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeași zonă seismică: Oltenia, județul Gorj.

Oltenia, Muntenia, Banatul și Transilvania, zguduite

Cutremurul de luni 13 februarie s-a produs la 102 km sud - vest de Sibiu, 107 km nord - vest de Craiova, 137 km vest de Pitești, 166 km est de Timișoara, 179 km sud de Cluj-Napoca, 183 km sud - est de Arad, 196 km vest de Brașov, 218 km est de Belgrad, 222 km est de Zemun și 224 km vest de Ploiești, potrivit Institutului Național de Fizica Pământului.

Cutremur în zona Târgu Jiu Oltenia în România Foto infp ro
Cutremur în zona Târgu Jiu Oltenia în România Foto infp ro

Având în vedere zona mare în care a fost resimțit seismul se poate spune că și Oltenia, și Muntenia, și Banatul, dar și Transilvania au fost zguduite de cutremur.

„Au fost patru zgâlțâieli destul de puternice”

Vâlcenii și sibienii au comentat pe rețelele de socializare: „Ce senzație urâtă, înfricoșătoare! Scaunul a pornit brusc în stânga și înapoi. Draperiile au început să se balanseze. Doar atât, dar a fost destul pentru o sperietură și multe gânduri negre... Nu poți să nu te gândești la sărmanii oameni din Turcia și din Siria și să nu te bântuie ideea de pandemie, război, cutremure...” sau „Stăteam pe pat și inițial m-am gândit că am început să tremur. Abia când soția mi-a atras atenția, am realizat ce se întâmplă”.

Alții au recunoscut: „Au fost patru zgâlțâieli destul de serioase” sau „La etajul IV s-a resimțit destul de bine. Canapeaua a început să se zgâlțâie, puternic. M-am uitat spre candelabru, inițial am văzut că nu se mișcă, dar apoi a continuat mai puternic. Mi-am chemat copiii și le-am arătat unde trebuie să se adăpostească în casă. Ce mi s-a părut straniu însă a fost faptul că înainte de producerea cutremurului, cu câteva minute, un tablou a căzut din locul în care se afla, într-un mod absolut inexplicabil. Abia ulterior m-am gândit că e posibil să nu fie o coincidență” ori „O fi ceva în legătură cu destabilizarea scoarței terestre, la fel ca în filmul „2012”?” .

Nu există legătură cu seismele din Turcia și Siria, susțin specialiștii

Specialiștii susțin că nu există nici o legătură între devastatoarele cutremure din Turcia și Siria, de săptămâna trecută, și ce s-a întâmplat acum în țara noastră, într-o zonă mai puțin cunoscută pentru activitate seismică - cea a Olteniei. Toată Peninsula Anatoliei este mult mai activă din punct de vedere tectonic față de ce se întâmplă în România, au menționat aceștia referindu-se în mod special la zona Vrancei.

Recomandări în caz de cutremur

Reamintim că, în caz de cutremur, dacă sunteți în interiorul unei clădiri, este recomandat să nu încercați să ieșiți afară ori să vă duceți pe balcon; ci este indicat să vă adăpostiți sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier, de care să vă țineți bine, iar pe hol este bine să vă așezați în poziție ghemuit lângă un perete interior, să vă protejați capul și fața; să stați departe de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

În exteriorul clădirii, este recomandat să vă adăpostiți într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi, la cel puțin 10 metri de acestea; iar dacă seismul vă prinde într-un autovehicul, rămâneți în interior și nu ieșiți dacă în jur au căzut cabluri electrice. Opriți mașina într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte și imobile!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite