Curtea Supremă: Puiu Popoviciu a fost „organizatorul din umbră“ al ilegalităţilor din dosarul Băneasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a motivat sentinţa prin care instanţa l-a condamnat definitiv pe Puiu Popoviciu la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul Băneasa. Magistraţii au arătat că omul de afaceri a fost „organizatorul din umbră“ al ilegalităţilor.

„În ce priveşte pedepsele principale aplicate inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, de câte 7 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (...) şi pentru infracţiunea de dare de mită (...), Înalta Curte apreciază că menţinerea pedepselor de câte 7 ani închisoare pentru fiecare din infracţiunile săvârşite reprezintă proporţional o măsură a sancţiunii penale, acest inculpat, astfel rezultă din probatoriul administrat, a fost 'organizatorul' (...) 'din umbră' (...) la punerea în practică, pas cu pas, a interesului (...) trecerii terenului de 224 ha din domeniul public în proprietatea societăţii comerciale pe acţiuni SC Băneasa Investments SA şi, după anul 2004, a SC Băneasa Rezidenţial SRL şi SC Băneasa Business and Technology Park SA (...) nelegal“, se precizează în motivare, potrivit Agerpres.

Instanţa supremă mai arată că, pentru atingerea scopului urmărit, Puiu Popoviciu a apelat la o serie de „inginerii financiare“.

„La fel, pentru a 'controla' activităţile de cercetare penală ce se efectuau, începând cu octombrie 2008, şi de a obţine o soluţie favorabilă, de netrimitere în judecată în dosarul (...) ce îl privea pe el şi pe coinculpatul Alecu Ioan Niculae, a folosit ajutorul şi implicarea inculpaţilor Şerban Ilie Cornel şi Pitcovici Petru Daniel, persoane cu funcţii importante, de nivel înalt, în cadrul unor servicii speciale ale Ministerului de Interne“, se menţionează în motivare.

Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la 7 ani închisoare în dosarul Băneasa, sentinţa pronunţată pe 2 august fiind definitivă. Instanţa supremă a admis în parte apelul lui Popoviciu şi i-a scăzut pedeapsa de la 9 ani, cât primise la Curtea de Apel Bucureşti, la 7 ani închisoare.

În acelaşi dosar, Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) a primit 2 ani şi 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) — 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) — 2 ani cu suspendare. Au mai primit pedepse cu executare Ştefan Diaconescu — 5 ani şi Andrei Mihai Bejenaru — 6 ani.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite