Curtea de Apel București revocă definitiv mandatul de arestare european pentru Alexander Adamescu
0Curtea de Apel București a revocat definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Adamescu, acuzat de dare de mită. Decizia confirmă hotărârea Tribunalului Capitalei și marchează o nouă etapă în dosarul care se află în cameră preliminară de peste 3 ani, depășind termenul legal de 60 de zile.
Mandatul european de arestare emis în iunie 2016 pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu, fiul lui Dan Adamescu a fost anulat definitiv de Curtea de Apel București.
Acesta fusese trimis în judecată de DNA în iunie 2021 pentru acuzația de mituire a doi judecători de la Tribunalul București. Decizia finală a fost publicată pe portalul instanțelor, potrivit G4Media.
În februarie 2024, un judecător de la Tribunalul București a decis anularea tuturor probelor (denunțuri, declarații de martori, interceptări) adunate de procurorii DNA în dosarul în care Alexander Adamescu era acuzat de mituirea unor magistrați. Ca urmare, dosarul a fost restituit la DNA pentru o reexaminare.
Magistratul a examinat dosarul lui Alexander Adamescu în cameră preliminară timp de peste doi ani și jumătate, deși Codul de procedură penală prevede un termen maxim de 60 de zile. În perioada noiembrie 2022 – iunie 2024, judecătorul a amânat pronunțarea de 26 de ori, relatează Hotnews.
În iunie 2021, Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, fiind acuzat că în 2013 a oferit sume de bani unor judecători de la Tribunalul București pentru soluții favorabile în dosare de insolvență ale firmelor tatălui său, Dan Adamescu. Alexander Adamescu, care trăiește în Marea Britanie, a fost vizat de încercări nereușite de extrădare din partea autorităților române.
Numele lui Alexander Adamescu apare și în investigațiile legate de generalul SRI Florian Coldea și generalul Dumitru Dumbravă. Pe 15 mai 2024, DNA a extins urmărirea penală împotriva lui Adamescu și Tufan Emil Mihai pentru trafic de influență, cumpărare de influență și spălare de bani, în legătură cu firmele lor. În aprilie 2024, DNA a început urmărirea penală „in rem” pentru aceste infracțiuni.