Curtea de Apel a dat condamnări cu suspendare în dosarul licitaţiilor trucate de la Metrorex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Roberto Salceanu
Foto: Roberto Salceanu

Valeriu Picu, director în cadrul Metrorex şi Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăţi participante la o licitaţie, au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare într-un dosar privind trucarea unei licitaţii pentru achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon. Decizia este definitivă.

Valeriu Picu a fost condamnat al 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infractiunii de folosire în orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Picu trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Ovidiu Băncescu a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Băncescu trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Deciziile au fost date de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt definitive. 

Miza financiară: 1.556.259.680 de lei

Potrivit DNA, la data de 26 iunie 2014, societatea comercială de transport cu metroul Bucureşti – Metrorex SA a lansat procedura de achiziţie publică, pentru atribuirea acordului – cadru ”Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte şase vagoane). Valoarea estimată a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 de  lei, sursa de finanţare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) şi de la bugetul de stat.

Acordul – cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni. Procedura de achiziţie este cea a licitaţiei deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

Acuzaţiile DNA

În acest context, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Băncescu l-ar fi determinat pe Picu, membru al comisiei de licitaţie, să furnizeze, în mod continuu, informaţii cu caracter confidenţial vizând desfăşurarea licitaţiei, reprezentanţilor uneia dintre societăţile participante la licitaţie.

“Aceste informaţii se refereau inclusiv la ofertele şi condiţiile celorlalţi contracandidaţi, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitaţie. Informaţiile confidenţiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitaţiei de către firma respectivă, cât şi pentru ca inculpatul Picu Valeriu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de reprezentantul firmei, inculpatul Băncescu Ovidiu şi efectuate prin intermediul unei PFA aparţinând unei rude a angajatului Metrorex)”, arată DNA. Firma respectivă a fost desemnată câştigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedura este suspendată. 

Ovidiu Băncescu a negat acuzaţiile

Potrivit rechizitoriului DNA, piesa centrală a dosarului o reprezintă mai multe interceptări telefonice şi mărturia lui Valeriu Picu. Ovidiu Băncescu a  negat acuzaţiile DNA.  Procurorii arată că începând cu luna octombrie 2014, din postura de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, Picu i-a furnizat lui Băncescu informaţii nedestinate publicităţii cu privire la componenţa tehnică din ofertele unora dintre competitori. Aceste date erau transmise mai departe lui Jon Huete şi Muguruza Jose-Mari, directori la societatea Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao.  Interceptările telefonice dintre Băncescu şi cei doi oficiali au fost probe importante în caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite