STENOGRAME Modul mafiot în care Metrorex a încercat să trucheze o licitaţie de miliarde şi cum au fost „faultaţi” chinezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trenuri metrou
Trenuri metrou

Procurorii DNA au trimis în judecată pentru fapte de corupţie două persoane, Valeriu Picu - angajat al Metrorex şi Ovidiu Băncescu - angajat al unei societăţi participante la o licitaţie, într-un dosar privind o licitaţie pentru achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon.

Mai exact, angajatul Metrorex,Valeriu Picu - membru al comisiei de licitaţii, va fi judecat pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. 

La rândul lui, Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăţi comerciale participante la licitaţie, a fost deferit justiţiei pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit unor surse judiciare, Ovidiu Băncescu reprezenta Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao.

Miza financiară: 1.556.259.680 de lei

Potrivit DNA, la data de 26 iunie 2014, societatea comercială de transport cu metroul Bucureşti – Metrorex SA a lansat procedura de achiziţie publică, pentru atribuirea acordului – cadru ”Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte şase vagoane). Valoarea estimată a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 de  lei, sursa de finanţare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) şi de la bugetul de stat.

Acordul – cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni. Procedura de achiziţie este cea a licitaţiei deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

Acuzaţiile DNA

În acest context, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Băncescu l-ar fi determinat pe Picu, membru al comisiei de licitaţie, să furnizeze, în mod continuu, informaţii cu caracter confidenţial vizând desfăşurarea licitaţiei, reprezentanţilor uneia dintre societăţile participante la licitaţie.

“Aceste informaţii se refereau inclusiv la ofertele şi condiţiile celorlalţi contracandidaţi, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitaţie. Informaţiile confidenţiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitaţiei de către firma respectivă, cât şi pentru ca inculpatul Picu Valeriu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de reprezentantul firmei, inculpatul Băncescu Ovidiu şi efectuate prin intermediul unei PFA aparţinând unei rude a angajatului Metrorex)”, arată DNA.

Firma respectivă a fost desemnată câştigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedura este suspendată. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Ovidiu Băncescu a negat acuzaţiile

Potrivit rechizitoriului DNA, piesa centrală a dosarului o reprezintă mai multe interceptări telefonice şi mărturia lui Valeriu Picu. Ovidiu Băncescu a  negat acuzaţiile DNA.
Procurorii arată că începând cu luna octombrie 2014, din postura de membru al comisiei de evaluare a ofertelor, Picu i-a furnizat lui Băncescu informaţii nedestinate publicităţii cu privire la componenţa tehnică din ofertele unora dintre competitori. Aceste date erau transmise mai departe lui Jon Huete şi Muguruza Jose-Mari, directori la societatea Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. 

Interceptările telefonice dintre Băncescu şi cei doi oficiali sunt probe importante în caz.

S-au asigurat că Metrorex îi va susţine

De exemplu, după finalizarea procedurilor de clarificare anterior depunerii ofertelor, pe 14 octombrie 2014, Băncescu discuta cu Jose Mari cu privire la licitaţia în cauză, afirmând că echipa tehnică din Metrorex SA va susţine oferta CAF SA. El contactase mai mulţi membri din viitoarea comisie de evaluare a ofertelor.

Ovidiu Băncescu: Şi ieri a venit Mihai: “Ce e aici?”. Toţi vopsiţi, îmbrăcaţi cu nu ştiu ce, cu vopseaua pupitrul, spectaculos. Şi acum am decis să vopsim ieri, azi vin iarăşi, pentru a face predarea. Şi nu avem vopsea, pentru că fabrica nu a făcut rost de vopsea, au vorbit cu Griviţa şi acum au venit cei de la Griviţa şi vor respinge asta din acest motiv. Şi nu ştim când se va face predarea, pentru că mâine este licitaţia, nu ştiu ce.

Jose Mari: Da, da. Adică, nici astăzi nu facem predarea.
Ovidiu Băncescu: Da. Mulţumesc, pentru că aici nu, nu... sunt aproape de... Îţi spun sincer: dacă ăştia dau licitaţia ... Echipa tehnică Metrorex va acorda... Adică, presupunând că vom avea cel mai bun preţ.
Jose Mari: Îhî.
Ovidiu Băncescu: Dacă echipa tehnică Metrorex va spune “Ok, cumpărăm de la CAF”, sunt nebuni! Sunt nebuni! (râde)
Jose Mari: Da...
Ovidiu Băncescu: Înseamnă că le-a plăcut teribil San Sebastian şi îi place... Asta înseamnă. (râde)
Jose Mari: (râde): Da, ... că nu. ... în toate părţile...
Ovidiu Băncescu: Da? E, bine...

Infomaţiile, furnizate pe telefon şi e-mail

Potrivit anchetei, în perioada octombrie 2014-martie 2015, Picu i-ar fi furnizat lui Bancescu, in mod constant, informatii esentiale legate de derularea procedurilor si caracteristicile celorlalte oferte existente. “Precizam ca informatiile au fost furnizate inclusiv telefonic, cât si prin transmiterea de email-uri, fiind clare si explicite asa cum este de fapt si scopul acestora, respectiv furnizarea de informatii confidentiale către C.A.F.. De asemenea, se impune precizarea ca fluxul informational nu s-a derulat în mod gratuit, asupra acestui aspect urmând a reveni pe parcursul descrierii stării de fapt”, susţin procurorii DNA.

Discuţiile cu şeful mare din Spania

În ziua deschiderii ofertelor, pe15 octombrie 2014, Ovidiu Băncescu a avut o lungă discuţie telefonică cu Muguruza Jose-Mari căruia i-a trimis date secrete privind clasamentul procedurii în urma propunerii financiare  (care situa CAF SA Bilbao pe locul 3), precum şi detalii privind posibile neconformităţi ale ofertei tehnice a CSR Qingdao Sifang Co Ltd Qingdao - China (clasată pe locul secund) de natură a determina respingerea acesteia, detalii pe care le-a aflat de la Valeriu Picu. 

De asemenea, Băncescu a menţionat că poziţia lui  este aceea că ofertele depuse de SC Astra Vagoane Călători SA Arad şi CSR Qingdao Sifang Co Ltd Qingdao - China vor fi descalificate, în măsura în care această decizie va depinde de echipa tehnică, ce era coordonată de Picu.

Ovidiu Băncescu: A ieşit ceva de licitaţie? Sau îţi pun eu?
Jose Mari: Nu, nu. Doar ce mi-ai pus tu, nu mai ştiu altceva.  
Ovidiu Băncescu: A!
Jose Mari: Ştii ...
Ovidiu Băncescu: Până la urmă, te interesează sau nici nu ştiu dacă te interesează ceva despre asta?
Jose Mari: Da, da, da, mă interesează. Da, da, spune-mi!

Întâlniri cu alţi membri ai Comisiei

Ovidiu Băncescu: Şi m-am întâlnit cu Sburlan şi cu Şoavă (membri ai Comisiei de licitaţie n.r.).
Jose Mari: Aşa.
Ovidiu Băncescu: Şi mi-a spus Sburlan: “Unde pleci? Vino aici, vino aici, vino aici”. Am intrat în birou: “Ce se întâmplă? De ce nu ne sunaţi”? Mi s-a apărut o atitudine foarte apropiată. “Ce se întâmplă, Băncescu Ovidiu? E, de ce nu mă suni, de ce nu ştiu ce..”. în fine.
Jose Mari: Aha!
Ovidiu Băncescu: Am înţeles că Huete a fost la ... când s-au deschis ofertele şi a vorbit cu Andronescu (alt membru al Comisiei de licitaţie n.r.), care a fost şi el, şi cu Vali. Şi pe prima poziţie a fost Astra România.
Jose Mari: Aha...
Ovidiu Băncescu: Cu 5 milioane per tren. Dar se pare că vor fi descalificaţi.
Jose Mari: A, da?
Ovidiu Băncescu: Da, pentru că a pus ca experienţă vagoane de tramvaie şi vagoane de pasageri, de tren.
Jose Mari: Da!
Ovidiu Băncescu: Şi în ...
Jose Mari: Nu le pune ...
Ovidiu Băncescu: Da. Şi mi-au spus “Omule, dacă Metrorex, din motive politice sau nu ştiu care, nu vor elimina asta, CAF trebuie să facă contestaţie!”
Jose Mari: Da, da, da.
Ovidiu Băncescu: Nu ştiu ce contestaţie...
Jose Mari: Da, reclamaţie.
Ovidiu Băncescu: Reclamaţie pentru a-i elimina. Bun. Şi vor fi eliminaţi sigur, 100%!
Jose Mari: Bine, bine.
Ovidiu Băncescu: În acest moment, poziţia, chinezii...
Jose Mari: Da.
Ovidiu Băncescu: Chinezii de la CSR...
Jose Mari: Da...
Ovidiu Băncescu: Chinezii care sunt tot cu 5 milioane şi ceva per tren.
Jose Mari: Da.
Ovidiu Băncescu: Dar, din ceea ce mi-a zis Vali se pare, potrivit clarificărilor, se pare că sunt ... trenul are lăţimea care e mai mare decât trebuie. Şi forma trenului nu este cea cerută, nu încape în tunel.
Jose Mari: A, bine, bine, bine. Ok.
Ovidiu Băncescu: Dar, acuma, adică clarificările... Dar, acum nu se ştie ce... Bun.
Jose Mari: Da, da.
Ovidiu Băncescu: Şi după aceea, apoi CAF, cu 6 milioane.
Jose Mari: A, bun! A, bun!
Ovidiu Băncescu: Şi după aceea, Alstom cu 6.300.000 milioane. Şi ultima poziţie Pesa.
Jose Mari: Alstom ...
Ovidiu Băncescu: Da, da, da, cu 3. Cu 300.000 mai mult per tren.
Jose Mari: Bine, bine.
Ovidiu Băncescu: Şi Pesa, Pesa cel mai scump, cu 6.600.000 pe tren.
Jose Mari: A, bine. A, bun. Pentru Pesa ... ar putea fi periculos.
Ovidiu Băncescu: Asta e, asta e! Am vorbit cu Sergio şi Ricardo dimineaţă, că Pesa ar putea fi cea mai periculoasă dintre toate.
Jose Mari:... periculoasă, da, da, da.
Ovidiu Băncescu: E, acuma, din ce mi-au spus Vali şi ăştia, că ... în fine ... nu ştiu dacă ăştia decid, dar mi-au spus că Vali, că dacă depinde de echipa tehnică, şi Astra şi chinezii sunt afară.
Jose Mari: A, da. Bine, bine. Să vedem dacă se adevereşte.
Ovidiu Băncescu: Să vedem, să vedem. Nu ştiu, pentru că ăştia spun, dar până atunci, poate veni un alt ordin politic, nu ştiu ce.
Jose Mari: Da, da.

Vizita lui Victor Ponta în China

Ovidiu Băncescu: Pentru că premierul nostru (Victor Ponta n.r.) a fost săptămâna trecută în China.
Jose Mari: A, da. Da, da, da. Da, pentru că... el nu îndeplineşte... fac ceva ca să îndeplinească.
Ovidiu Băncescu: Aşa e, aşa e!
Jose Mari: Sigur, sigur!
Ovidiu Băncescu: Şi ştii cum e, dacă vine ordinul politic, se vor cere clarificări chinezilor, să îi întrebă: “Dar, spuneţi, dragi chinezi, puteţi să îndepliniţi asta?” Şi chinezii vor răspunde “Da” şi gata.
Jose Mari:...că totul se va face.
Ovidiu Băncescu: Asta e. Mereu spun asta. Dar, pe de altă parte, nu ştiu ce va zice Uniunea Europeană, despre banii aceştia care se duc în China. Oficial, ... destinat, dar pe de altă parte, vor pune piedici.
Jose Mari: Aşa ar trebui. Dar, bine, deja ... cu fonduri europene contractează un corean...imediat.
Ovidiu Băncescu: Şi ce s-a întâmplat?
Jose Mari: Da, nu s-a întâmplat nimic.
Ovidiu Băncescu: Nu s-a întâmplat nimic, nu?
Jose Mari: Dar, în fine.
Ovidiu Băncescu: Da. În fine, e dificil de ştiut acum ce se va întâmpla, dar avem... suntem în ...
Jose Mari: Suntem acolo, nu?
Ovidiu Băncescu: Da, da, da, suntem aici. Acum, vedem ce ...
Jose Mari: Bine, bine. Bine.
Ovidiu Băncescu: ... ce se întâmplă. Da, pe de altă parte, am reuşit pentru aceştia, foarte dificil, am avut ceva ... pentru Sburlan era la lucru şi directorul de la infrastructură, Mocanu, nu. Şi am obţinut probe în această seară şi seara următoare, pentru că ...
Jose Mari: Da, da, da.
Ovidiu Băncescu: Bine. Şi în final, să vedem ce se întâmplă. L-am rugat pe Sergio să-mi trimită dimineaţă, când termini....
Jose Mari: Da.
Ovidiu Băncescu: Să-mi trimită foarte scurt ce s-a încercat şi ce s-a reuşit.
Jose Mari: Cum este totul, asta e.

Băuturi pentru oficialii români

Una din stenograme arată legătura strânsă dintre Picu si Bancescu, evidenţiată si in cadrul discutiei avute pe 18 noimebrie 2014, când „Băncescu i-a cerut sfatul cu privire la achizitionarea unor băuturi pentru Andronescu Mihai, Sburlan Gabriel si Sorin Cilniceanu, toti facand parte din comisia de evaluare a ofertei”.

Ovidiu Băncescu: Fii atent ce vreau să te întreb pe tine, aşa, la telefon, între două urechi. Deşi poate să audă şi restul, dar aşa, nu chiar toată lumea. Vreau să aranjez, nu ştiu dacă o să reuşesc, un transport, aici, de…nu ştiu, un orojo, nu ştiu ce din Spania. Şi vreau să te întreb: eu n-am gustat orojo, am gustat şi am scuipat, că nu-mi place. Pajaran n-am gustat niciodată. Tu ai gustat? Cum e?
Valeriu Picu: E ca o vişinată pajaran-ul.
Ovidiu Băncescu: Aşa, ca idee, spre exemplu, tu, dintre astea două, care…ai zice că e mai…că merită?
Valeriu Picu: Păi…depinde acum, că dacă iei orojo herbas…
Ovidiu Băncescu: Aşa, de-ăla verde.
Valeriu Picu: Ăla e mai de damă, deci lui Mihai nu i-a place. Lu’ Mihai un orojo blanco.
Ovidiu Băncescu: Aşa. Lu’ Gabi…n-ai idee…
Valeriu Picu: Gabi nu mai…serveşte tărie.
Ovidiu Băncescu: A, Gabi nu mai…Gabi, atunci, să văd un vin, dacă aşa…Aşa. Şi la tine?
Valeriu Picu: Nu ştiu ce să spun. Ia ce vrei tu. Pajaran…
Ovidiu Băncescu: Nu, spune, nu…aduc ceva ce nu foloseşti…
Valeriu Picu: La herbas.
Ovidiu Băncescu: De-ăla verde. Sau altceva de-acolo, ce nu ştiu eu? Eu nu prea ştiu…
Valeriu Picu: Nu.
Ovidiu Băncescu: Aşa, bun, OK. Am înţeles. Nu ştiu dacă să mai întreb şi de Daniel, dar mai degrabă nu mai întreb. Vedem.  
Valeriu Picu: Păi…nu, cred că îi place blanco.
Ovidiu Băncescu: Da? Am înţeles. Bine.  
Valeriu Picu: Lui nu-i place dulce.
Ovidiu Băncescu: Da, da. Blanco. Şi Urdăreanu, de-ăla verde. Ăla verde e dulce, nu?
Valeriu Picu: Da, Herbas, Herbas.
Ovidiu Băncescu: Herbas e ăla verde, nu?
Valeriu Picu: Da.
Ovidiu Băncescu: Şi aia blanco e într-o sticlă transparentă, parcă.
Valeriu Picu: Exact. E incoloră, practic. Blanco e impropriu spus blanco. Că, practic el arată ca un rachiu.
Ovidiu Băncescu: Am înţeles. Ok. Gata. Lămurită. Mersi fain. Altceva? De acolo, ce n-am eu idee acum?
Valeriu Picu: Nu. A venit oficial ăla de la tine cu scula aia specială, aştept preţul.
Ovidiu Băncescu: Am înţeles. Acum…
Valeriu Picu: Aştept preţul, ca să discut cu…Cîlniceanu.
Ovidiu Băncescu: Aştept factura din Spania, că eu nu o am şi aştept factura, da. OK. Acum a zis că mi-o scanează şi că mi-o trimite.
Valeriu Picu: Bine.

“L-am sprijinit cu alte lucruri mai serioase”

Din discutiile purtate de Picu si de Băncescu, a rezultat că firma spaniolă a făcut un contract cu societatea fiului funcţionarului Metrorex , la un preţ superior celui al pieţei. Băncescu a contactat-o pe o angajată a CAF SA, Corina, explicându-i că a formulat oferta pentru traducerea documentaţiei: „Uite, i-am trimis o ofertă cuiva. Mai exact, e băiatul cuiva de la Metrorex, care ne ajută foarte tare” (Băncescu făcea referire la fiul lui Valeriu Picupe pe numele acestuia urmând a fi perfectat contractul).
 

Ovidiu Băncescu: Însă lor le lucrează cu 6 euro, 30 de lei pe..., aproape 30 de lei pe pagină. Înţelegi?
Corina: Aha! Şi asta a noastră ne dăduse...
Ovidiu Băncescu: Era 18 lei pe pagină. Ştii?
Corina: 30 lucrează ăsta şi aia 18.
Ovidiu Băncescu: 18. Ei, eu i-am cerut acum o ofertă, să vedem, poate...
Corina: Să avem 20

Ovidiu Băncescu indică explicit legătura dintre acest folos şi ajutorul pe care funcţionarul public l-a dat societăţii spaniole (”S-a decis să-l sprijinim nu pe el, pe ta-su, l-am sprijinit cu alte lucruri mai serioase”). 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite