Cum percep românii siguranţa rutieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profilul general al participantului la traficul din România este influenţat de slaba educaţie rutieră primită în şcoli, superficialitatea pregătirii în şcolile de şoferi şi exemplul primit în familie, potrivit unui chestionar online iniţiat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România – UNSAR.

Rezultatele chestionarului privind siguranţa rutieră au fost prezentate în cadrul conferinţei  „Siguranţa în trafic, un deziderat realist”, organizată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România şi Institutul de Studii Financiare. Studiul a fost iniţiat în decembrie 2017 pe website-ul asiguropedia.ro şi pe pagina de facebook Asiguropedia.

Chestionarul online, la care au răspuns în mod voluntar 3785 de persoane, a vizat identificarea opiniilor faţă de: nivelului de siguranţă perceput în traficul rutier, conceptele de educaţie, risc şi responsabilitate, principalele elemente care contribuie la siguranţa rutieră, lege şi respectarea ei, celelalte categorii de participanţi la trafic şi propria contribuţie la îmbunătăţirea climatului de siguranţă rutieră.

Iniţiativa a trezit mai ales interesul tinerilor din mediul urban, 74,9% dintre respondenţi fiind din această categorie. Potrivit acestora, 30,8% au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră (dintre care două treimi în calitate de victime), iar 49% au fost sancţionaţi în calitate de participanţi la trafic.

Potrivit opiniei respondenţilor, profilul general al participantului la traficul din România este influenţat de slaba educaţie rutieră primită în şcoli (53,4%), superficialitatea pregătirii în şcolile de şoferi (52,7%) şi exemplul primit în familie (51%).

Contribuţia personală la siguranţa în trafic

Potrivit statisticilor, la nivel naţional, zilnic, în medie, îşi pierd viaţa câte 5 persoane, 22 sunt rănite grav, 87 sunt rănite uşor şi au loc circa 275 accidente soldate numai cu pagube materiale. Aceste cifre confirmă gravitatea situaţiei, care plasează România pe penultimul loc la nivel european (înaintea Bulgariei), în privinţa siguranţei rutiere. Evaluarea efectuată de respondenţi arată că aceştia consideră că pot să-şi aducă, într-o proporţie de 52%, propria contribuţie la îmbunătăţirea climatului de siguranţă rutieră.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite