Cum a pus în pericol siguranţa României spionul Floricel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a motivat prima condamnare dată, după decembrie 1989, pentru spionaj şi trădare. Subofiţerul MApN Floricel Achim şi bul­garul Marinov Zikolov au pus în pericol sigu­ranţa naţională a României prin trans­miterea unor secrete, conform judecătorilor.

Condamnaţi la câte 12 ani şi şase luni de închisoare, Floricel Achim (42 de ani) şi Marinov Zikolov (49 de ani) sunt primele persoane care au ajuns după gratii pentru spionaj şi trădare prin transmitere de documente secrete. În perioada 2002-2008, angajatul MApN i-a furnizat lui Zikolov o serie de secrete militare, pe care bulgarul le transmitea apoi reprezentanţilor puterii străine Ucraina. În schimbul informaţiilor, Floricel Achim - care avea nume de cod „K1" - primea diverse sume de bani.

Vezi aici motivarea în cazul celor doi spioni

Mai citiţi şi:

Preţul trădării: 1.000 de euro pentru un vrac de informaţii

România a expulzat trei diplomaţi ruşi în scandalul 'Spionul Floricel'

De altfel, arestarea lui Achim şi a lui Zikolov, în februarie 2009, sub acuzaţia de trădare şi spionaj, a dus la afectarea relaţiei României cu Rusia. După izbucnirea scandalului, doi ataşaţi militari ucraineni, precum şi trei diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din România. Cu toate acestea, magistraţii români nu au audiat în scandalul de spionaj niciun reprezentant al Ucrainei. Judecătorii au subliniat că „datorită interesului puterii străine Ucraina pentru atingerea ţintei, respectiv obţinerea informaţiilor relevante din domeniul militar, preocuparea pentru evoluţia profesională a lui Floricel Achim era evidentă şi constantă".

Acest aspect reise şi dintr-o discuţie - interceptată de SRI - care a avut loc între doi investigatori sub acoperire şi spionul Zikolov, care se autoproclamase „stăpânul" lui Floricel Achim.

„L-am ridicat de la gunoi pe băiatul ăsta"

„Ştii de ce? Pentru că sursa asta am făcut-o eu! Am ridicat de la gunoi, de la ţară, pe băiatul ăsta (pe Floricel Achim-n.r.) şi, acum, funcţia pe care e, e datorită mie şi el e conştient de asta şi lucrează pentru mine! Normal că îi dau şi nişte bani", i-a povestit Marinov Zikolov unui investigator sub acoperire. În februarie 2008, Floricel Achim a absolvit nişte cursuri de specialitate, iar nivelul său de acces la informaţii clasificate a crescut de la „secret" la „strict secret".

Metoda de sustragere a documentelor secrete de către Floricel Achim era destul de simplă, mai ales că, beneficiind de încrederea şefilor, aceştiau i-au permis accesul la calculatoarele lor. Achim copia de stick-uri de memorie informaţiile care i se păreau relevante şi apoi i le transmitea lui Marinov Zikolov, care le dădea mai departe unui reprezentant ucrainean, după o metodă foarte bine pusă la punct. Zikolov se întâlnea cu ucrainenii în parcările mall-urilor sau ale hipermarketurilor bucureştene sau lăsa „marfa" în două restaurante din centrul Capitalei.

S-a plâns de ameninţările bulgarului

La un moment dat, Floricel Achim chiar i s-a plâns lui Zikolov că este foarte riscant ceea ce face. „Fiecare îşi protejează porţiunea şi nu mai poţi să te bagi. În general nu erau aşa lucrurile", spunea Achim, care a adăugat că de când s-au modificat structurile MApN, nu mai are acces la alte calculatoare. În faţa judecătorilor, Floricel Achim a admis că a copiat pe stick-uri de memorie informaţii militare secrete, dar a pus totul pe seama faptului că ar fi fost ameninţat de bulgar, lucru care s-a dovedit neadevărat, având în vedere perioada lungă în care cei doi au colaborat.

Banii confiscaţi şi degradarea militară

În anul 2008, Marinov Zikolov a recunoscut în faţa ofiţerilor SRI că obţine informaţii de la Floricel Achim, cunoscut ca sursa „K 1", şi s-a angajat ca toate documentele pe care le mai obţine să le predea Serviciului Român de Informaţii. Numai că Zikolov a fost monitorizat când a dat SRI doar o parte din informaţiile obţinute, restul transmiţându-le reprezentanţilor ucraineni.

Instanţa a decis pe lângă condamnarea celor doi, degradarea militară a lui Floricel Achim, precum şi confiscarea unor sume de bani găsite în conturile lor. Lui Achim i s-au confiscat circa 1.500 de euro, iar lui Zikolov aproximativ 9.000 de euro.

INSTRUCŢIE

Marinov Zikolov a fost instruit de ucraineni cu privire la sistemul de legătură, fiind stabilită schimbarea procedurii clasice de predare-primire a informaţiilor militare sustrase, cu un sistem de legătură impersonal.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite