CSM este împotriva desfiinţării pensiilor speciale pentru magistraţi. Remuneraţia adecvată, parte a independenţei justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii respinge eventuala desfiinţare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi arată, într-un comunicat de presă remis marţi, că „nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraţilor şi încălcarea independenţei acestora”.

„Pe fondul avansării procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu şi a potenţialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independenţei financiare a magistraţilor raportat la diminuarea remuneraţiei acestora, Consiliul Superior al Magistraturii arată că şi-a exprimat în mod ferm poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, dar şi a obligaţiei de a garanta acestora o remuneraţie adecvată. Consiliul reiterează ferm că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu şi a remuneraţiei adecvate ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituţia României”, se arată în comunicatul instituţiei conduse de Lia Savonea.

CSM susţine că jurisprudenţa Curţii Constituţionale arată că independenţa justiţiei include independenţa financiară a magistraţilor.

„Jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale a stabilit fără echivoc că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unor garanţii sociale, precum pensia de serviciu”, se arată în documentul citat.

„Consiliul Superior al Magistraturii reiterează şi subliniază cu tărie şi fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistraţilor şi încălcarea independenţei acestora”, se arată în finalul comunicatului instituţiei.

Demersul CSM vine în contextul în care Camera Deputaţilor are în dezbatere un proiect PNL care propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite