Ședința CSAT s-a încheiat. Se cere anchetă penală ca urmare a atacurilor cibernetice de la primul tur al alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ședinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării convocată la Palatul Cotroceni s-a încheiat. „Membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se anunță într-un comunicat de presă.

CSAT se reunește joi, 28 noiembrie FOTO Presidency
CSAT se reunește joi, 28 noiembrie FOTO Presidency

UPDATE Ședința CSAT s-a încheiat. „În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”, se arată într-un comunicat.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, Calin Georgescu a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.

UPDATE Traian Băsescu critică convocarea CSAT

Fostul președinte Traian Băsescu critică convocarea CSAT de către actualul șef de stat Klaus Iohannis.  

„Nu cred că era treaba CSAT, iar faptul că și-a permis o convocare a CSAT ca să vadă dacă sunt ilegalități, este prea mult, putea să primească rapoarte”, susține fostul președinte, fiind de părere că „direcția de apărare a constituției ar trebui să îl țină informat pe președinte”. „Vreau să cred că preşedintele Iohannis nu va implica și CSAT în povestea tristă a manipulării alegerilor”, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit fostului președinte, frauda în cazul scrutinului de duminică o poate constata Parchetul General și Înalta Curte. 

Știrea inițială

Potrivit Administrației prezidențiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, transmite Agerpres.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale.

De asemenea, DNSC a transmis că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.

Reprezentanţii DNSC au menţionat că, pe întreaga perioadă a alegerilor, s-a colaborat activ cu autorităţile naţionale de specialitate - Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale şi pentru a asigura un proces electoral transparent şi sigur.

Duminică a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit rezultatelor finale publicate, marţi, de Biroul Electoral Central, Călin Georgescu (independent) a obţinut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22,94%, iar Elena Lasconi (USR) - 1.772.500 voturi valabil exprimate, reprezentând 19,18%. Turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 8 decembrie.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite