LIVETEXT CCR a cerut renumărarea voturilor de duminică și amână decizia cu privire la anularea turului întâi. Ce spun Băsescu și Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a cerut renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale și a decis să amâne o decizie în legătură cu cererile de anulare a scrutinului de duminica trecută. În același timp, una dintre solicitările depuse în acest sens a fost respinsă astăzi. Judecătorii constituționali se vor întruni din nou mâine pentru a discuta despre validarea alegerilor și cererea de anulare a rezultatului.

CCR a dispus renumărarea voturilor FOTO: Inquam Photos
CCR a dispus renumărarea voturilor FOTO: Inquam Photos

UPDATE Dominic Fritz a anunțat, joi seara, că USR va contesta decizia Biroului Electoral Central (BEC) de renumărare a voturilor la Înalta Curte și va sesiza instituțiile europene, , inclusiv Comisia de la Veneția. 

UPDATE Precizările Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) 

Serviciul de Telecomunicații Speciale a precizat că a pus la dispoziția CSAT toate informațiile necesare în legătură cu suportul tehnic asigurat de către STS pentru Autoritatea Electorală Permanentă.

„La nivelul instituției noastre nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile din 24 noiembrie 2024, nefiind influențată corectitudinea procesului electoral.

Nu au fost identificate disfuncționalități în funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) și a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%. Precizăm că site-ul de transparență prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic. În același timp, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica și în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naționale și aflate în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea și integritatea datelor”, a mai transmis STS, precizând că datele instituției „au reflectat întocmai rezultatele consemnate în procesele-verbale pe hârtie”.  

Atacurile cibernetice detectate asupra site-ului https://prezenta.roaep.ro au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate”, a mai precizat STS. 

UPDATE Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale 2024, care a depus cea de-a doua cerere de anulare a turul I, respinsă de judecătorii CCR, acuză că judecătorii constituționali i-au respins pe nedrept cererea pe motiv că nu ar fi fost depusă în termenul de trei zile de la momentul încheierii votării.

UPDATE Șefa și candidata USR, Elena Lasconi acuză că „CCR se joacă cu siguranța națională”, fiind de părere că „ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolt îngrozitor pentru o țară democrată”.

UPDATE Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat Curtea Constituţională că acţionează ca „un instrument politic” şi „face jocul PSD”.

UPDATE Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a explicat pentru „Adevărul” ce șanse are demersul. 

Potrivit fostului judecător, dacă voturile date lui Ludovic Orban i-au fost atribuite Elenei Lasconi, unul dintre aspectele menționate în contestația lui Cristian Terheș, există șanse pentru o decizie favorabilă anulării primului tur de scrutin. 

De asemenea, decizia CCR poate veni imediat după finalizarea renumărării, potrivit fostului judecător constituțional. O astfel de situație în care s-a cerut renumărarea voturilor a mai avut loc în 2009, spune el. „La disputa electorală dintre Geoană și Băsescu (...) Am dispus și Biroul Electoral Central și celelalte birouri, inclusiv din străinătate, s-au aliniat, le-au renumărat, a venit fiecare circumscripție electorală din fiecare județ și din străinătate, au anulat voturile nule și s-a constatat că de fapt mai multe voturi nule avea Băsescu”, a relatat fostul judecător CCR. 

UPDATE Comunicatul oficial al CCR: „În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și (...) cu unanimitate de voturi, a dispus:

decizia jpeg

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.

3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00. În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu. Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00”.

UPDATE Reacția lui Marcel Ciolacu: „Eu nu-mi doresc nimic. Eu știu că sunt doi candidați în turul doi cărora le-am urat succes. Pe doamna Lasconi chiar am sunat-o. Eu personal am greșit. Mi-asum acest lucru. Nu mai este vorba despre cineva anume, este vorba despre viitorul nostru, al tuturor”, a afirmat Marcel Ciolacu.

UPDATE Toni Greblă, șeful AEP, a declarat pentru „Adevarul” că încă nu au fost sesizati oficial de CCR cu privire la renumărarea voturilor. „Toată lumea trebuie să respecte deciziile CCR. Noi nu am fost sesizați cu ceva anume, nu am primit de la Curte nimic până acum. Când vom primi, analizăm și ne conformăm”, a explicat Greblă ce urmează.

„Ar fi vorba de reverificarea a nouă milioane de buletine de vot, care sunt depozitate acum în cele 41 de județe ale țării, acest lucru nu poate fi făcut nici în ore, nici într-o zi, nici în două. Nu pot să apreciez cât va dura, e vorba de numărarea a nouă milioane de voturi care, repet, sunt depozitate la tribunale, în spațiile de depozitare ale acestora, și această operațiune ar dura foarte mult, ar dura zile, nu pot să apreciez câte”.

El a precizat că până în prezent sau până la încheierea proceselor verbale semnate de toți reprezentanții partidelor, „până la validarea acestor procese la birorurile electorale județene și la Birorul Electoral Central, nu a existat nicio sesizare, nicio contestație cu privire la faptul că numărarea voturilor ar fi fost făcută greșit. Avem azi ședința BEC fixată pentru alte probleme, astăzi la ora 16,00, și BEC va dispune măsurile corespunzătoare.

UPDATE În schimb, Vlad Gheorghe, lider al Partidului Drept este de părere că, „este imposibil să se numere toate voturile în aceeași zi, asta poate dacă se face din pix, dar nu ai cum să numeri milioane de voturi".

UPDATE Judecătorii Curții Constițuționale au cerut renumărarea voturilor de la alegerile de duminică. Aceasta este o decizie fără precedent în România. Practic, trebuie renumărate 9,4 milioane de voturi. În același timp, una dintre cererile de anulare a scrutinului de duminica trecută a fost respinsă de CCR. Motivul: ar fi fost depusă prea târziu. Judecătorii vor discuta doar contestația lui Cristian Vasile Terheș. De altfel, pe solicitarea acestuia se bazează și hotărârea de renumărare a tuturor voturilor.

Amintim că după scrutinul de duminică, pe primul loc s-a clasat detașat candidatul independent Călin Georgescu, iar pe locul doi Elena Lasconi (USR), care l-a depășit pe Marcel Ciolacu (PSD) cu 2.740 de voturi. 

UPDATE Curtea Constituțională a amânat pentru mâine discutarea cererilor de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale. Două ore au stat în sedință judecătorii, fără a reuși să ajungă la o decizie. Magistrații au cerut mai multe date, vor informații de la CSAT și de la Biroul Electoral Central. Ei se vor uita și la cum a fost finanțată campania, dar și dacă a fost influențată decizia alegătorilor. Călin Georgescu ar putea fi scos de pe buletinul de vot dacă se constată că a avut o finanțare ilegitimă.

UPDATE Fostul președinte Traian Băsescu consideră însă că trebuie o decizie a Justiției pentru a fi anulate alegerile. „În România totul este posibil este clar că alegerile au devenit o chestiune impredictibilă ceea ce este foarte grav pentru democratie. Alegerile trebuie duse până la capăt. Alegerile ar trebui să meargă mai departe”.

De asemenea, Băsescu consideră o greșeală și eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale: „CCR au fost părtași prin eliminarea Dianei Șoșoacă, sper că nu facem o practică”, a spus el la Digi24.

UPDATE Ședința Curții Constituționale a României a început. Discuțiile sunt în curs.

Știrea inițială

Toţi ochii sunt îndreptaţi astăzi spre Curtea Constituţională, unde magistraţii trebuie să decidă dacă primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi sau nu anulat, după ce au fost depuse două contestaţii în acest sens, de doi dintre candidaţii la aceste alegeri, Sebastian Constantin Popescu, din partea Partidului Noua Românie, și Cristian Vasile Terheș, susținut de Partidul Naţional Conservator Român.

„Rezultatul alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie 2024 a fost stabilit în urma unei fraude comisă de candidatul independent Călin Georgescu, care a încălcat Legea 334/2006 cu privire la finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, a ascuns sursele de finanţare, a înşelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale şi cu ZERO lei bani de campanie cu întreg sistemul politic din România. S-a promovat drept candidatul corect şi cinstit, numai bun de votat de români, în timp ce el a fraudat legea electorală prin finanţarea ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România" susţine Sebastian Constantin Popescu care le solicită judecătorilor constituţionali şi invalidarea rezultatului electoral obţinut de candidatul Călin Georgescu.

La rândul lui, preşedintele Partidului Naţional Conservator Român, Cristian Terheş, cere anularea primul tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei. „Mai avem o situaţie interesantă în ceea ce priveşte pe candidatul Călin Georgescu. Şi dumneavoastră în presă aţi relatat, am văzut şi noi pe internet o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât, mai ales, în ziua votului. Acum, diferenţa dintre dânsul, care a fost plasat pe primul loc, şi persoana a clasată pe locul doi e destul de mare, rămâne la latitudinea CCR să aprecieze dacă modul în care s-a făcut campania respectivă, care nu poate să fie negată, a influenţat sau nu rezultatul alegerilor", a declarat Terheş.

Ce spune Constituția

Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, prevede articolul 52, aliniatul 1 din Constituție.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite