Cristian Tudor Popescu îi reproşează lui Ion Iliescu că "scoate bufniţe pe gură": "Şi-a neglijat, probabil, tratamentul cu Ginko Biloba"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu a confirmat într-un interviu pentru „Der Spiegel” că a aprobat,„un sediu CIA în România”
Ion Iliescu a confirmat într-un interviu pentru „Der Spiegel” că a aprobat,„un sediu CIA în România”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu echivalează "sediul" CIA din România pentru care Ion Iliescu spune că şi-a dat aprobarea "de principiu" în perioada 2002-2003, cu casele conspirative ale fostei Securităţi, argumentând astfel că acum, ca şi atunci, proprietarul "nu trebuia să ştie ce se întâmplă acolo".

Interviul acordat de Ion Iliescu publicaţiei germane "Der Spiegel" este aspru criticat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu în opinia căruia fostul preşedinte "a simţit nevoia să sară din baie" în mod inexplicabil, scoţând "bufniţe pe gură".

"Nu pot să spun, din păcate, altceva despre domnul Iliescu decât că şi-a neglijat probabil tratamentul cu Ginko Biloba. Altceva ce poţi să spui? (...) De ce a simţit nevoia să sară din baie cu această declaraţie? De ce acum, când avem situaţia pe care o avem, din ce în ce mai tensionată, cu Rusia? Când în Ucraina se întâmplă ce se întâmplă? Când zona e din ce în ce mai complicată, se apucă domnul Iliescu să ne spună că el a aprobat un centru CIA", i-a reproşat jurnalistul, într-o emisiune la Digi 24, declaraţia "iresponsabilă".

Din punctul său de vedere, "declaraţia cea mai corectă  a făcut-o fostul preşedinte Traian Băsescu" care a susţinut, după ce subiectul a fodt deschis în Congresul Statelor Unite, că "nu există probe în legătură cu prezenţa unor centre CIA pe teritoriul României". "N-a spus «nu există». Nu şi-a asumat o asemenea frază. A spus «nu există probe». Dacă nu există probe, nu avem ce discuta şi mergem mai departe. De ce se apucă domnul Iliescu să emită această frază fără să i-o ceară nimeni? Care poate crea probleme României în contextul terorismului şi aşa mai departe", a comentat Cristian Tudor Popescu.

În ipoteza sugerată de Iliescu, jurnalistul echivalează „sediul” oferit serviciului american de spionaj fie cu un spaţiu similar pus la dispoziţia ambasadei unei ţări partenere, fie cu o bază militară, fie, eventual cu casele conspirative pe care fosta Securitate le folosea înainte de 1989, absolvind astfel de responsabilitate proprietarul pentru ceea ce se petrecea în interior în lipsa acestuia. „Exista acest procedeu. Securistul avea o legătură cu o persoană care îi dădea cheia apartamentului şi persoana se ducea unde avea treabă, nu trebuia să ştie ce se întâmplă. Nu ştie nimeni ce avea loc în apartamentul ăla, după care omul venea acasă. (..) Îţi cere America, cu care ai parteneriat special în NATO: «Dă şi mie o casă, acolo, unde voi face ce voi crede eu de cuviinţă. Noi ştim ce se întâmplă în Ambasada SUA de pe teritoriul României? Ăla e teritoriu american. Ştim ce se întâmplă în bazele americane de pe teritoriul României? Nu ştim şi nici n-avem de ce să ştim”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

În ipoteza în care ofiţerii români nu au articipat "la ce s-ar fi putut întâmpla, dacă ar fi fost cazul, în astfel de centre CIA", convingerea sa este aceea că ar trebui "se războiască Congresul american, Bruxelles-ul şi cine mai doreşte cu CIA", dar fără să pună România în discuţie pentru că a dat cheile de la apartament aliatului strategic principal al României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite