Creşte limita de viteză pe drumurile expres din România. Noile limite adoptate de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Conducătorii auto pot circula cu viteză mărită pe drumurile expres din România. Parlamentul a supus votului proiectul USR, prin care viteza pe drumurile expres va fi crescută la 120 km/h de la 100km/h.

Proiectul a fost adoptat cu 283 de voturi pentru şi 1 abţinere şi se va îndrepta către Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Vitezele maxime admise: 

  • pe autostrăzi - 130 km/h 
  • pe drumurile expres - 120 km/h 
  • pe drumurile naţionale europene - 100 km/h 
  • pe alte categorii de drumuri - 90 km/h 

Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule: 

  • 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B; 
  • 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1; 
  • 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehicuelel din categoriile A1, B1 şi C1; 
  • 45 km/h pentru tractoare şi mopede; 

Proiectul, care a fost depus în octombrie 2021, modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în sensul fixării unui regim diferit între drumurile expres şi drumurile naţionale europene atât în ceea ce priveşte viteza maximă acceptată, cât şi din punct de vedere al regimului de circulaţie adecvat acestora. 

Preşedintele interimar USR: Veste extraordinară

Cătălin Drulă a publicat, miercuri, pe Facebook, un mesaj în care a anunţat faptul că, la propunerea celor de la USR, viteza de circulaţie pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Drulă afirmă că adoptarea legii a venit într-un ceas bun, pentru că, săptămâna viitoare, vor fi daţi în circulaţie primii kilometri de drum expres din România, un lot de 18 kilometri din DEx12 Craiova - Piteşti, fiind alternativa ocolitoare a oraşului Balş. 

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulaţie pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri - n.r.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi daţi în circulaţie primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova - Piteşti, ce reprezintă centura de ocolire a oraşului Balş. Deşi e o mică întârziere pe acest Tronson 2 - calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balş - Slatina până în Paşte - deschiderea chiar şi parţială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi. Legea merge la promulgare de către preşedinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, aşa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, afirmă Cătălin Drulă. 

Ce interdicţii sunt aplicate pe drumurile expres din România 

Pe drumurile expres va fi interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, care nu deţin autorizaţie specială de transport emisă de administratorul drumului public, potrivit reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse, a bicicletelor, trotinetelor electrice şi mopedelor, a utilajelor agricole sau forestiere şi a maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care nu pot depăşi viteza de 50km/h. 

Vor fi interzise: învăţarea conducerii unui vehicul, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile de orice fel şi cortegiile.  

Proiectul a fost demarat de Cătălin Drulă, preşedinte interimar al USR şi fost ministru al Transporturilor, şi Ion Marian Lazăr, deputat USR. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite