Comunităţile evreieşti din România, în doliu după moartea lui Ariel Sharon: „A fost un om care a jucat un rol covârşitor în istoria Israelului“
0Ariel Sharon a murit, după ce a stat în comă, timp de opt ani, în urma unui atac vascular-cerebral. Sharon a condus Israelul din postura de premier, între 2001 şi 2006, şi a fost însurat cu două surori românce. Comunităţile evreieşti din România spun că regretă profund pierderea lui Ariel Sharon.
Ariel Sharon s-a născut în 1928, în Palestina, teritoriu aflat la acea dată sub administraţie britanică. S-a remarcat în războaiele arabo-israeliene din anii 50-60 şi a urcat rapid în ierarhia militară. A fost unul din comandanţii brigăzii de paraşutişti 202, fondator al unităţii de comando 101 şi comandant al trupelor de pe frontul de sud.
Pentru meritele sale în războiul de şase zile din 1967, Ariel Sharon a fost promovat general de brigadă. A intrat în politică în 1973 şi a făcut parte din majoritatea guvernelor care s-au perindat la conducerea statului israelian. A fost pe rând consilier pe probleme de securitate, ministru al Agriculturii, al Comerţului, ministru al Construcţiilor, al Apărării sau de Externe.
Considerat un erou naţional, Ariel Sharon a devenit în 2001 prim-ministru şi a condus Israelul din această funcţie până în ianuarie 2006 când, în urma unui atac cerebral, a intrat în comă profundă. Sâmbătă, 11 ianuarie, la opt ani de la atacul cerebral, Ariel Sharon a murit, lăsând în urmă o istorie impresionantă. Comunităţile evreieşti din ţara noastră spun că regretă profund pierderea lui Sharon şi că a fost cel care a deschis poarta spre libertate.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, după moartea lui Ariel Sharon: „Este o mare pierdere pentru întreaga lume“
Ariel Sharon a murit, după ce timp de opt ani a fost în comă din cauza unui atac cerebral suferit. Reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România spun că moartea lui Sharon este un motiv de tristeţe pentru ei, atât în calitate de cetăţeni, cât şi de evrei.
Vestea morţii lui Ariel Sharon nu a fost una care să-i surprindă pe reprezentanţii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din ţara noastră, după cum povesteşte preşedintele Aurel Vainer. „Sigur că nu este o surpriză. Din punctul meu de vedere este o victorie a omului şi a medicinii după cei opt ani de comă“, a declarat Vainer.
Mesajul evreilor din Iaşi la moartea lui Ariel Sharon: "Întreaga comunitate a pierdut un om deosebit"
Abraham Ghiltman, liderul comunităţii evreilor din Iaşi, se arată profund întristat de moartea fostului premier israelian Ariel Sharon. "Transmitem condoleanţe familiei şi statului Israel pentru această pierdere uriaşă. Am apreciat această personalitate deosebită pentru statul Israel şi pentru întreaga comunitate internaţională, care a pierdut un om deosebit. S-a remarcat atât ca general, cât şi ca om de stat. Niciun om politic de anvergură nu poate fi ferit de controverse", a declarat Abraham Ghiltman, liderul comunităţii evreilor din Iaşi.
Mesajul evreilor bistriţeni la moartea lui Ariel Sharon: „A fost un om care a jucat un rol covârşitor în istoria Israelului“
Liderul comunităţii evreieşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, Fredi Deac, s-a arătat profund întristat de moartea fostului prim-ministru israelian, Ariel Sharon, şi a transmis condoleanţe familiei. "Transmitem condoleanţe familiei şi le spunem să fie puternici într-un astfel de moment. Ariel Sharon a fost un om care a avut un rol covârşitor în istoria Israelului. Este o pierdere uriaşă“, a afirmat Fredi Deac, liderul comunităţii evreilor din Bistriţa-Năsăud.
Evreii clujeni îl plâng pe Ariel Sharon: „Suntem trişti. Israelul a rămas mai sărac“
Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Cluj, Robert Schwartz, spune că vestea morţii lui Ariel Sharon l-a întristat mult şi că Israelul a pierdut un om mare, un simbol. Schwartz, a afirmat că vestea l-a luat prin surprindere. Acesta mai spune că nu l-a cunoscut personal pe fostul premier al statului israelian. Gândurile clujeanului se îndreaptă spre familia acestuia şi le transmite să fie puternici. „Ne pare foarte rău. Suntem trişti. Ariel Sharon a trecut prin multe greutăţi, iar Israelul a rămas mai sărac, a pierdut un om atât de mare“, afirmă Robert Schwartz.
Inginerul reşiţean Ivan Schnabel: „Spiritul promovat de Ariel Sharon sperăm să nu moară“
Comunitatea evreiască din Reşiţa îl consideră un erou pe Ariel Sharon şi un mare conducător al Israelului, a cărui dispariţie o regretă. Dacă evreii au ajuns la Reşiţa în secolul XIX, astăzi „comunitatea numără 80 de persoane, dar evrei sunt mult mai puţini, fiind destul de multe familii mixte“, spune ing. Ivan Schnabel, preşedintele Comunităţii Evreilor din Reşiţa, membru al Federaţiei Comunităţilor Evreieişti din România. Acesta precizează că află cu regret de moartea lui Ariel Sharon. „El este în comă din 2006, era previzibil un aşa sfârşit. Îmi pare rău pentru că practic s-a sfârşit unul dintre marii eroi ai poporului evreu, care a condus Israelul în vremuri grele. Sper însă ca spiritul promovat de el să nu moară, ci să fie continuat,“ a mai spus Schnabel.
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara, despre moartea lui Ariel Sharon: „Vedem totuşi realizările medicinei din Israel“
Reprezentanţii Comunităţii Evreilor din Timişoara, care numără în jur de 600 de persoane, îl regretă pe Ariel Sharon, fostul prim-ministru israelian, care a murit sâmbără, la vârsta de 85 de ani. Luciana Friedmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara a declarat că întreaga comunitate iudaică din România îl regretă pe Ariel Sharon, care a fost unul din cei mai importanţi lideri ai Israelului modern. „Ne pare rău de moartea lui Ariel Sharon. A fost un mare lider militar, politic, strateg al Israelului. De numele său se leagă şi începerea retragerii din Gaza. A făcut un mare pas către pace”, a declarat Luciana Friedmann.
Mesajul comunităţii evreilor din Piatra Neamţ la moartea lui Ariel Sharon: „Era un om puternic, asta impresiona”
Scriitorul Emil Nicolae, liderul comunităţii evreilor din Piatra Neamţ, regretă alături de membrii micuţei comunităţi, moartea fostului premier israelian Ariel Sharon. „Impresiona la Ariel Sharon că era un om puternic şi că a luat măsuri de pace. De la decizia din august 2005, când a ordonat dezafectarea coloniilor evreieşti din Fâşia Gaza, teritoriu redat apoi palestinienilor, au ieşit şi bârfele că l-ar fi ajuns blestemele rabinilor şi aşa a căzut la pat. Există şi acolo fanatici care s-au arătat nemulţumiţi de această decizie. Ei spuneau că dacă era un om puternic, Ariel Sharon ar fi trebuit să spună <NU>. El era om politic, iar în politică faci şi compromisuri”, spune liderul comunităţii evreilor din Piatra Neamţ.
Evreii din Focşani se roagă pentru Ariel Sharon
Aceştia se vor întâlni duminică, la sediul Comunităţii Evreieşti din Focşani, pentru a aprinde o lumânare în memoria fostului prim ministru evreu. „Suntem alături de familia lui Ariel Sharon, în aceste momente de grea cumpănă, deşi ştiam de mulţi ani că viaţa sa atârnă de un fir de păr. Noi sperăm că lucrurile vor merge spre pace, pentru că aşa a vrut şi Ariel Sharon, chiar dacă i se spunea buldozerul. Ne vom întâlni mâine, la comunitate şi vom aprinde o lumânare în memoria sa. Păcat, era un om de mare valorare”, ne-a declarat Mircea Rond, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Vrancea.
Ariel Sharon, comemorat la sinagoga din Botoşani
Comunitatea evreiască din Botoşani s-a întrunit de Sabat la sinagoga din localitate pentru a comemora trecerea în nefiinţă a marelui om politic israelian. „A fost un personaj ilustru. Regretăm foarte mult moartea sa. Deşi ne pare rău, ne aşteptam totuşi să se întâmple şi acest lucru. Ne-am adunat toată comunitatea şi ne-am rugat împreună la sinagogă pentru Ariel Sharon. Mulţi dintre noi l-am cunoscut personal. Era într-adevăr o mare personalitate.”, a declarat David Iosef, liderul comunităţii evreieşti de la Botoşani.
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, despre moartea lui Ariel Sharon: „A avut un rol determinant în toată istoria”
„Era de aşteptat. Ştiam că se aproprie sfârşitul, deoarece din anul 2006 se afla în comă profundă după un atac cerebral, dar evident este o pierdere pentru întreaga comunitate evreiască. A fost un om deosebit, un om care a luptat în războaie. Cu toate acestea, a făcut tot ce a putut pentru a menţine pacea cu grele sacrificii pentru evrei, dar din păcate nu a reuşit. Putem spune că a avut un rol determinant în toată istoria. Regretăm moartea lui”, a declarat Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii evreilor din Arad.
Liderul comunităţii evreieşti din Bacău: „Sharon va rămâne în memoria tuturor ca un mare erou“
„Cu toţii suntem consternaţi de acest deces. Fostul prim ministru al Israelului va rămâne în istorie ca un mare erou şi un lider incontestabil al tuturor evreilor. Transmit condoleanţe familiei şi celor apropiaţi“, a declarat Izu Butnaru, preşedintele filialei Bacău a Comunităţii Evreieşti.
Felix Kopellman, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea: “O personalitate ca Ariel Sharon dădea o siguranţă şi o perspectivă Israelului”
Liderul comunităţii evreieşti din Oradea, ing. Felix Kopellman, membru în consiliul de conducere şi în comitetul director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a afirmat că vestea morţii lui Ariel Sharon l-a luat prin surprindere, chiar dacă s-a întors doar de câteva zile din Israel, unde ziarele relatau că starea fostului premier se înrăutăţise.
„A făcut multe lucruri bune pentru pace. A reprezentat pentru evreii din România un lider şi un om care poate aduce soluţii. Cei care au venit după el au luat din părţile sale bune şi au continuat ceea ce el a început să clădească. Ariel Sharon a dovedit că Israelul este un stat prosper. Este o pierdere pentru comunitatea de evrei. S-a sperat în refacerea lui. Religia noastră nu permite deconectarea de la aparate, viaţa trebuie trăită până în ultima clipă, până atunci trebuie să sperăm”, ne-a declarat ing. Felix Kopellman, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea.
La acest material au participat Cristina Răduţă, Cezar Pădurariu, Florina Pop, Cristian Franţ, Ştefan Both, Florin Jbanca, Borcea Ştefan, Cosmin Zamfirache, Claudia Untaru, Olimpia Filip, Claudia Bonchiş.
CITIŢI ŞI:
Traian Băsescu: Ariel Sharon rămâne una dintre figurile marcante din istoria modernă a Israelului
Liderii israelieni regretă pierderea unui „prieten apropiat“ după decesul lui Ariel Sharon
Lideri palestinieni: Ariel Sharon a fost „un criminal“ care s-a sustras justiţiei internaţionale
Povestea surorilor românce căsătorite cu Ariel Sharon
Ţinerea în viaţă a lui Ariel Sharon, o „afacere” care costă, anual, jumătate de milion de dolari
Ariel Sharon a murit. Cele mai importante momente din viaţa controversatului premier israelian