Evreii clujeni îl plâng pe Ariel Sharon: „Suntem trişti. Israelul a rămas mai sărac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din Cluj, Robert Schwartz, spune că vestea morţii lui Ariel Sharon l-a întristat mult şi că Israelul a pierdut un om mare, un simbol.

Liderul comunităţii evreieşti din judeţul Cluj, Robert Schwartz, a afirmat că vestea l-a luat prin surprindere. Acesta mai spune că nu l-a cunoscut personal pe fostul premier al statului israelian.

Gândurile clujeanului se îndreaptă spre familia acestuia şi le transmite să fie puternici.

„Ne pare foarte rău. Suntem trişti. Ariel Sharon a trecut prin multe greutăţi, iar Israelul a rămas mai sărac, a pierdut un om atât de mare“, afirmă Robert Schwartz.

Ariel Sharon a murit azi, 11 ianuarie 2014, la vârsta de 85 de ani, după ce timp de opt ani a suferit un atac cerebral în urma căruia a intrat în comă. Considerat un erou al războaielor arabo-israeliene, care a condus Israelul din postura de premier între 2001 şi 2006, Ariel Sharon a fost însurat cu două românce şi a vizitat România în timpul regimului Ceauşescu.

Comunitatea evreiască din Cluj, una dintre cele mai mari din Transilvania, are o poveste demnă de un documentar. De la cei peste 16.000 de evrei care trăiau în inima Ardealului în 1941, conform statisticilor, în 2013, figurează în actele Comunităţii Evreieşti doar în jur de 400.

Robert Schwartz afirma că doar 200-300 de israeliţi clujeni au mai scăpat din lagărele naziste, că aproximativ 1.700 erau înainte ca Nicolae Ceauşescu să vândă evreii statului Isreal şi că acum, în 2013, în judeţ sunt, în evidenţe, în jur de 400 de persoane, adică circa 190 de gospodării (mixte).

Citeşte şi:

Ariel Sharon, în stare critică: „Acesta este sfârşitul“

Starea de sănătate a fostului premier israelian Ariel Sharon a continuat să se deterioreze în ultimele 24 de ore, rămânând critică, anunţă surse medicale citate de site-ul israelian Ynetnews.

Ţinerea în viaţă a lui Ariel Sharon, o „afacere” care costă, anual, jumătate de milion de dolari

Înrăutăţirea stării de sănătate în care se află fostul prim-ministrul israelian Ariel Sharon a dus la readucerea în faţa opiniei publice a mai multor probleme legate de etică, religie sau chiar financiare în ceea priveşte tratamentul care trebuie aplicat sau nu trebuie aplicat politicianului.

Opt ani în comă: cum este ţinut în viaţă Ariel Sharon

Fostul premier israelian Ariel Sharon este ţinut în viaţă, de opt de ani, de un sistem complex de aparate care, până de curând, au asigurat funcţionarea tuturor organelor, precum şi de un sistem de hrănire care-i oferă substanţe nutritive esenţiale, potrivit cotidianului „The Telegraph”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite