Coada Lupoaicei lui Traian a fost lipită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupoaica a rămas fără coadă FOTO Adevărul/Sorin Ghica
Lupoaica a rămas fără coadă FOTO Adevărul/Sorin Ghica

Statuia împăratului Traian din faţa Muzeului de Istorie Bucureşti a fost reparată în cursul zilei de marţi după ce luni lupoaica a rămas fără coadă, monumentul fiind vandalizat.

Directorul instituţiei muzeale, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat miercuri că primăria Capitalei s-a mobilizat foarte rapid.

„Primăria, care este şi proprietara monumentului s-a mobilizat, spre deosebire de alte situaţii mult mai critice şi ieri după-amiază au sudat coada vulpii. A fost una dintre marile realizări ale primarului Oprescu, care după ce a rezolvat toate problemele municipalităţii s-a gândit să şi împodobească oraşul cu nişte lucruri nepieritoare”, a spus directorul muzeului, citat de news.ro.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a mai spus că deoarece monumentul se află în proprietatea Primăriei, muzeul nu poate lua măsuri pentru ca incidentul să nu se repete.

„Noi nu avem ce măsuri să luăm, pentru că primăria este proprietara monumentului, iar jandarmii noştri nu au atribuţii în afara holului, ca să zic aşa, şi în afara spaţiului expoziţional. Jandarmii nu acţionează decât în interiorul muzeului sau dacă este o agresiune din afară spre interior.Domeniul aparţine Poliţiei Locale. Ei cred că au obiectivul în fişa postului”, a explicat el.

Reîntregirea monumentului, realizată în regim de urgenţă

Concret, după recuperarea cozii, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a iniţiat în regim de urgenţă procedurile de reîntregire a monumentului contractând o firma de specialitate care să execute operaţiile de lipire, cizelare şi patinare a monumentului.

„Aceste lucrări se vor executa în regim de urgenţă pentru readucerea monumentului în circuitului turistic al Municipiului Bucureşti, având în vedere importanţa turistică şi simbolică a acestui monument de for public. Elementul artistic a fost recuperat de un reprezentant al Poliţiei Române de la Secţia 10 Poliţie în ziua de vineri, 29 septembrie 2017, care l-a predat Jandarmeriei Române ce efectuează pază la Muzeului Naţional de Istorie a României”, a anunţat luni Primăria Capitalei.

Dispariţia cozii a fost sesizată duminică, atunci când coada lupoaicei a fost depistată la mică distanţă de monument. „S-a rupt coada lupoaicei, cineva a lăsat-o acolo. A venit un reprezentant al Primăriei, a luat-o şi mai departe, probabil, va fi restaurată şi va fi lipită la loc”, au explicat oficialii Muzeului Naţional de Istorie a României. 

Totuşi, aceştia au admis că foarte multe lume se fotografiază cu statuia. „Lumea se sprijină de ea, nu se limitează doar la a-i face fotografii de departe. Uneori, turiştii iau statuia lui Traian de gât, o ţin de coadă, se sprijină de ea, simt nevoia să o atingă. La un moment dat, eram într-un weekend aici, un tătic pusese copilul după gâtul lui Traian şi a început să facă fotografii. Nu e de mirare că s-a desprins coada”, a completat Adela Stan, director de comunicare al muzeului. 

Inaugurată de Sorin Oprescu

Statuia Împăratului Traian,  expusă pe scările Muzeului de Istorie, este opera artistului Vasile Gorduz. Statuia este din bronz masiv, are o înălţime de 2,15 metri şi cântăreşte 500 de kilograme. Monumentul a fost dezvelit la 29 aprilie 2012, în mandatul de primar al lui Sorin Oprescu. „Lupoaica lui Traian“ nu este unică. Artistul a creat trei copii fidele ale statuii cu împăratul roman, celelalte două fiind amplasate la Roma (Italia), respectiv, Sevilla (Spania).

Monumentul a stârnit numeroase controverse, devenind un element de atracţie prin ciudăţenia sa. Dacă pentru unii bucureşteni statuia este motiv de amuzament, alţii s-au arătat oripilaţi de „monstruozitatea“ ieşită din mâinile sculptorului. Statuia Împăratului Traian, cunoscută şi ca „Ofranda lui Traian”, a fost dezvelită în anul 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite