Dilemă la Poliţia Capitalei: cum şi-a pierdut coada „Lupoaica lui Traian“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul urmează să fie restaurat
Monumentul urmează să fie restaurat

A fost sau nu vandalizată „Lupoaica lui Traian“, statuia amplasată pe treptele Muzeului Naţional de Istorie a României? Este dilema la care încearcă să răspundă ofiţerii Poliţiei Capitalei, după ce animalul din bronz a rămas fără coadă.

Dispariţia a fost sesizată duminică, iar coada a fost găsită la mică distanţă de monument.  Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie cred că a fost un simplu accident. „S-a rupt coada lupoaicei, cineva a lăsat-o acolo. A venit un reprezentant al Primăriei, a luat-o şi mai departe, probabil, va fi restaurată şi va fi lipită la loc“, a precizat, pentru „Adevărul“, Adela Stan, şef relaţii publice  la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Această ipoteză este însă puţin credibilă. Asta pentru că, pe lângă lipitura de bronz, coada lupoaicei mai avea un element metalic de prindere, care părea destul de solid. Reprezentanta muzeului admite că deteriorarea ar fi putut fi cauzată de turişti, dar fără intenţie. „Foarte multă lume se fotografiază cu statuia. Lumea se sprijină de ea, nu se limitează doar la a-i face fotografii de departe. Uneori, turiştii iau statuia lui Traian de gât, o ţin de coadă, se sprijină de ea, simt nevoia să o atingă. La un moment dat, eram într-un weekend aici, un tătic pusese copilul după gâtul lui Traian şi a început să facă fotografii. Nu e de mirare că s-a desprins coada“, a spus Adela Stan.

În zonă nu sunt camere de luat vederi

Muzeul Naţional de Istorie a României nu este dotat cu camere de luat vederi pentru a se putea vedea dacă a fost vorba de „mână criminală“. „Treptele muzeului aparţineau Primăriei la un moment dat şi atunci a fost amplasată statuia. Între timp, treptele au devenit ale noastre şi am rămas cu statuia“, a mai precizat reprezentanta muzeului.

Nici Poliţia nu ia în calcul varianta vandalizării. „Coada a fost găsită acolo, nu a luat-o nimeni. Se vede că era dezlipită. Nu a fost nicio sesizare, Poliţia s-a autosesizat după ce a scris presa. Poliţiştii au verificat, nu sunt urme de rupere“, a precizat comisarul-şef  Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Şi Poliţia Locală a Capitalei a negat că opera a fost distrusă. „Eu nu ştiu de nicio vandalizare. O să vorbesc cu superiorii şi colegii, să văd dacă ştiu ei ceva“, a fost primul răspuns primit de la secţia de Poliţie Locală din Centrul Vechi. După 15 minute, la al doilea apel, ni s-a transmit că statuia este în... „ordine”.

FOTO Adevărul 

Lupoaica lui Traian din faţa Muzeului Naţional de Istorie a României a rămas fără coadă FOTO Sorin Ghica

Inaugurată de Sorin Oprescu

Statuia Împăratului Traian,  expusă pe scările Muzeului de Istorie, este opera artistului Vasile Gorduz. Statuia este din bronz masiv, are o înălţime de 2,15 metri şi cântăreşte 500 de kilograme. Monumentul a fost dezvelit la 29 aprilie 2012, în mandatul de primar al lui Sorin Oprescu. „Lupoaica lui Traian“ nu este unică. Artistul a creat trei copii fidele ale statuii cu împăratul roman, celelalte două fiind amplasate la Roma (Italia), respectiv, Sevilla (Spania).

Monumentul a stârnit numeroase controverse, devenind un element de atracţie prin ciudăţenia sa. Dacă pentru unii bucureşteni statuia este motiv de amuzament, alţii s-au arătat oripilaţi de „monstruozitatea“ ieşită din mâinile sculptorului. Statuia Împăratului Traian, cunoscută şi ca „Ofranda lui Traian”, a fost dezvelită în anul 2012. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite