Cherecheș, încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen. De ce sunt două scenarii pentru aducerea în țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Cherecheș a fost prezentat judecătorului, care a decis încarcerarea imediată a acestuia. Imediat după decizie, Cherecheş a fost transportat și încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen.

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare FOTO: Facebook
Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare FOTO: Facebook

Cătălin Cherecheș, fostul prima al municipiului Baia Mare, a fost încarcerat miercuri încarcerat în penitenciarul din Augsburg-Gablingen, în urma deciziei judecătorilor.

Chiar dacă poliția din Bavaria a insistat să fie organizată o conferință de presă comună cu Unitatea de Parchet Augsburg, aceasta din urmă a refuzat, preferând să răspundă punctual întrebărilor jurnaliștilor, în special cei români.

Presa germană spune că pe 27 noiembrie 2023, Procuratura Generală din München a luat cunoștință de faptul că Cherecheș s-ar afla în zona metropolitană a orașului München.

Prin urmare, Parchetul General din München a dispus măsuri de supraveghere și de monitorizare a telecomunicațiilor, în urma cărora, la 28 noiembrie 2023, a fost stabilit locul unde se află acesta și a fost efectuată o arestare în jurul orei 18:30 în zona Gării Centrale din Augsburg.

Durata procedurii de extrădare nu poate fi încă evaluată. Aceasta depinde, de asemenea, în mare măsură, de faptul dacă persoana urmărită este de acord cu ceea ce se numește extrădare simplificată.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a precizat în cadrul unor declarații de presă că în cazul aducerii în țară a fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prins de autoritățile din Germania, există două scenarii.

  Potrivit explicațiilor ministrului, „dacă persoana condamnată – Cătălin Cherecheș – va fi de acord să se predea și să revină în România, termenul va fi unul scurt: 10 zile. Al doilea scenariu este varianta în care acesta nu consimte la predare – refuză predarea – și atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile”, a explicat ministrul.   

Primarul din Baia Mare a fost a fost condamnat definitiv  la cinci ani de închisoare pentru corupţie, vinerea trecută, chiar în ziua în care a părăsit țara. Viceprimarul din Baia Mare a preluat atribuțiile primarului. Judecătorii de la Curtea de Apel din Cluj Napoca au fost cei care au decis și că edilul nu va mai putea fi ales într-o funcţie publică timp de cinci ani.   

Cătălin Cherecheș a părăsit țara pe  24 noiembrie. Acesta a schimbat două taxiuri pentru a fugi din țară și a folosit actul de identitate al unui rude care locuiește într-un alt stat din Europa, pentru a trece granița. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite