Ceremonii în toată Asia pentru comemorarea a 20 de ani de la tsunami-ul care a ucis peste 220.000 de oameni

0
Publicat:

Pe 26 decembrie 2004, un cutremur devastator a declanșat cel mai mortal tsunami din istorie care a ucis peste 220.000 de oameni în 15 țări din Asia.

Comemorare. Foto: Twitter
Comemorare. Foto: Twitter

În această zi, cu 20 de ani în urmă, un cutremur cu magnitudinea de 9,1 a lovit insula Sumatra din Indonezia, declanșând valuri uriașe care s-au propagat rapid prin Oceanul Indian, zdrobind comunitățile de coastă și provocând pierderi de vieți omenești fără precedent, conform theguardian.com. Aceste valuri, care au ajuns până la 30 de metri înălțime, au ucis 227.899 de oameni în 15 țări. La 20 de ani de la această tragedie, au avut loc ceremonii solemne în țările afectate, pentru a aduce un omagiu victimelor și pentru a reflecta asupra modului în care regiunile afectate s-au refăcut.

Ceremonii în Indonezia: Un moment de reculegere la Banda Aceh

În provincia Aceh din Indonezia, una dintre cele mai grav afectate regiuni, au avut loc ceremonii emoționante pentru a marca această perioadă tristă. O sirenă a sunat timp de trei minute la Marea Moschee Baiturrahman din Banda Aceh, după care au avut loc rugăciuni islamice. În plus, familiile celor decedați au vizitat gropi comune din capitala provinciei pentru a-și aduce un omagiu celor pierduți.

Tsunami-ul a ucis peste 160.000 de oameni doar în Indonezia, iar amploarea dezastrului a făcut ca multe familii să nu poată niciodată să identifice rămășițele celor dragi. Unul dintre supraviețuitori, Abdul Rahem, și-a pierdut soția și fiica de 12 ani. El își amintește cu durere acele momente. „Mi-e atât de dor de fiica mea. Timp de trei luni după tsunami, am plâns mereu în timp ce mă plimbam prin zonă”, a spus acesta, rememorând acele momente dramatice din viața sa. „Îmi iubesc cu adevărat copiii, dar pe cei mai mici cel mai mult.”

Sri Lanka: Amintiri dintr-o tragedie feroviară

În Sri Lanka, care a pierdut 35.322 de vieți în urma tsunami-ului, au avut loc ceremonii religioase de comemorare, incluzând ritualuri budiste, hinduse, creștine și musulmane. Unul dintre momentele cele mai emoționante a fost dedicat tragediei trenului Ocean Queen Express. Aproape 1.000 de pasageri au murit atunci când trenul a fost smuls din șine de valurile uriașe. Aceasta a fost, de altfel, cea mai mare tragedie feroviară din lume.

Pentru a marca acea tragedie, cei care au pierdut persoane dragi au avut ocazia să se îmbarce în trenul Ocean Queen Express restaurat. Acesta a călătorit spre Peraliya, locul unde s-a produs dezastrul, situat la aproximativ 90 de kilometri sud de Colombo. Această călătorie a fost un omagiu emoționant adus celor decedați în acea zi fatidică.

Thailanda: Devastarea țărmurilor și pierderile turistice

În Thailanda, care a suferit pierderi semnificative, cu peste 5.000 de morți, jumătate dintre victime fiind turiști străini, au avut loc ceremonii de comemorare oficiale, alături de veghe neoficială. Tsunami-ul a devastat sudul țării, inclusiv cele mai populare zone turistice. În ciuda celor 20 de ani care au trecut de atunci, amintirile durerii rămân vii, iar multe dintre zonele turistice afectate încă își caută calea spre refacere.

Un alt plan de atac și lecții pentru viitor: Sistemele de avertizare timpurie

În 2004, atunci când tsunami-ul a lovit, nu exista un sistem avansat de avertizare timpurie în Oceanul Indian. Supraviețuitorii își amintesc că atunci când apa a început să se retragă de pe plaje și să se adâncească în ocean, nimeni nu știa ce semnifica acest fenomen natural. „Când valurile s-au retras, nu aveam habar ce urma să se întâmple”, au declarat aceștia.

După tragedie, guvernele și organizațiile internaționale, inclusiv UNESCO, au luat măsuri pentru îmbunătățirea sistemelor de avertizare timpurie. În prezent, există trei sisteme de avertizare care acoperă Oceanul Indian, coordonate din Jakarta (Indonezia), Melbourne și Canberra (Australia), și Hyderabad (India). Totuși, experții subliniază că sunt încă lacune, inclusiv în monitorizarea tsunami-urilor cauzate de alunecările de teren subacvatice. Aceștia sugerează că este necesară o educație continuă pentru comunitățile expuse riscurilor, pentru a le ajuta să răspundă eficient la viitoare dezastre.

Zainal Abidin, un alt supraviețuitor al tsunami-ului din Aceh, rememorează cum satul său și casa sa au fost complet distruse. „Casa mea și tot ce se afla în satul meu au fost complet distruse. Singurul mod în care am recunoscut ce a fost cândva casa noastră a fost să văd lucrurile împrăștiate pe pământ,” a spus el. Cu toate acestea, regiunile afectate au fost reconstruite cu ajutorul donatorilor și organizațiilor internaționale, iar comunitățile din Aceh sunt acum mai pregătite pentru a face față viitoarelor dezastre naturale.

Chiar și în fața unei dureri imense, supraviețuitorii și familiile celor care au pierdut pe cineva continuă să își revină. „Dacă murim, murim împreună”, spune Abdul Rahem, un alt supraviețuitor, care reflectă asupra legăturii de solidaritate și unitate care s-a creat în urma tragediei. 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite